Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ποιος κερδίζει (λοιπόν) στις ΗΠΑ;

President elect… Με κλικαρισμένο το όνομα του υποψηφίου που το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου, ή μάλλον τα ξημερώματα της επομένης θα έχει συγκεντρώσει αρκετές εκλεκτορικές ψήφους ώστε να ανακηρυχτεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μπαράκ Ομπάμα ή Μιτ Ρόμνεϊ λοιπόν; Μέχρι και το πρώτο debate των δυο αντιπάλων στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, κανείς δεν τολμούσε σοβαρά να υποστηρίξει ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα μπορούσε να είναι ο νικητής της αναμέτρησης, απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έμοιαζε να έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα νικητή από το Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Σάρλοτ.
Σε εκείνο το debate όμως, ο εν ενεργεία Πρόεδρος εμφανίστηκε… πλαδαρός, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε. Με αποτέλεσμα, η αμερικανική κοινωνία να αρχίσει αίφνης να αμφιβάλλει, και την ίδια στιγμή να αλλάξει μερικώς γνώμη για τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή λίγοι έπαιρναν στα σοβαρά.
Ο απόηχος της επικράτησης Ρόμνεϊ ήταν τόσο εκκωφαντικός, επειδή… αιφνιδίασε την αμερικανική κοινωνία, ώστε να του δώσει ακόμη και οριακό προβάδισμα απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, σε παναμερικανικό επίπεδο σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Το δεύτερο debate, την προηγούμενη εβδομάδα, αποκατέστησε μερικώς την τάξη. Ο Ομπάμα κέρδισε τις εντυπώσεις, έστω και όχι όσο εμφαντικά θα ήθελε. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι η ζημιά έχει γίνει. Και στις δυο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 6ης Νοεμβρίου, η μάχη θυμίζει θρίλερ για εξαιρετικά γερά νεύρα.
Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι οι παράγοντες που θα κρίνουν την αναμέτρηση είναι δυο: Το πόσοι απογοητευμένοι από τον Ομπάμα ψηφοφόροι του 2008 δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, καθώς και το πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα στις λεγόμενες swing states, δηλαδή στις Πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες.
Κι αυτό γιατί η αναμέτρηση αρχίζει να θυμίζει πολύ έντονα εκείνες που προηγήθηκαν της μάλλον άνετης επικράτησης του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στον Τζον ΜακΚέιν το 2008. Το 2000, ο Τζορτζ W Μπους ανακηρύχτηκε Πρόεδρος από τα Δικαστήρια, καθώς κέρδισε οριακά και αμφιλεγόμενα τους εκλέκτορες της Φλόριντα. Εκεί όπου Κυβερνήτης ήταν ο αδελφός του, Τζεμπ Μπους. Την ώρα που ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην Αντιπρόεδρος του Μπιλ Κλίντον, Αλ Γκορ, είχε καταφέρει να επικρατήσει στη λαϊκή ψήφο.
Το 2004, ο “W” επανεξελέγη απέναντι στον Δημοκρατικό Τζον Κέρι, μονάχα όταν κατάφερε να “κλειδώσει” την Πολιτεία του Οχάιο, τη… Φλόριντα του 2004 δηλαδή, με διαφορά 120.000 ψήφων.
Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί αυτή τη στιγμή οριακό, και επομένως θνησιγενές προβάδισμα απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ, καθώς οι δυο τους ετοιμάζοται για το αυριανό, τρίτο και τελευταίο debate, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Φλόριντα. Εκεί όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να περνά για πρώτη φορά μπροστά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.
Στο επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα προσδοκούν ότι παρά τον οριακό χαρακτήρα της αναμέτρησης, δεν θα υποχρεωθούν σε… έξωση από τον Λευκό Οίκο. Θεωρούν ότι η στρατηγική τους, που στηρίχτηκε στη λογική της κλιμάκωσης μηνυμάτων και στόχευσης, θα καταφέρει τελικά να οδηγήσει στις κάλπες εκείνους που δηλώνουν θυμωμένοι από τον Μπάρακ Ομπάμα. Ενώ απ΄την άλλη, μετρούν τις εκλεκτορικές ψήφους από τις swing states, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν… δεν πέσει το Οχάιο, ο Λευκός Οίκος δεν θα αλλάξει ένοικο στις 6 Νοεμβρίου.
Η ανάλυση περί των αντοχών του Οχάιο, όπου έχει επικεντρωθεί η Γραμμή Μαζινό της καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα, επιστρατεύοντας ακόμη και τον Μπρους Σπρίνγκστιν, στηρίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών της συγκεκριμένης περιφέρειας, που τους κάνουν να αισθάνονται… ξένοι προς τον Μιτ Ρόμνεϊ. Γι’ αυτό άλλωστε και, ενώ η Φλόριντα “έπεσε”, το Οχάιο αντέχει, και μάλιστα οριακά πάνω από το στατιστικό λάθος για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο μαγικός αριθμός των εκλεκτόρων που θα οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου είναι οι 270. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να προσδοκά ότι έχει “σίγουρες” 237 ψήφους, και ο Μιτ Ρόμνεϊ 206. Απομένουν 8 αμφίρροπες Πολιτείες, με συνολικό αριθμό 95 εκλεκτορικών ψήφων, τις οποίες είχε κερδίσει όλες ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008: Το Κολοράντο (9), η Φλόριντα (29), η Αϊόβα (6), η Νεβάδα (6), το Νιού Χαμσάιρ (4), το Οχάιο (18), η Βιρτζίνια (13) και το Γουισκόνσιν (10).
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ρόμνεϊ φαίνεται να είναι σε απόσταση βολής για να κερδίσει τη Φλόριντα, το Κολοράντο, το Νιού Χαμσάιρ και τη Βιρτζίνια, που συνολικά του δίνουν 55 εκλεκτορικές ψήφους και τον ανεβάζουν στις 261, μόλις 9 εκλεκτορικές ψήφους πριν από το όριο εκλογής των 270.
Η γραμμή άμυνας του Μπαράκ Ομπάμα εστιάζει λοιπόν στις μεσοδυτικές Πολιτείες. Αν μάλιστα, εκτός από το Οχάιο ο σημερινός Πρόεδρος καταφέρει να κερδίσει την Αϊόβα και το Ουισκόνσιν, θα έχει “αδιάθετο” να χαραμίσει, από κάποια άλλη Πολιτεία στην οποία εμφανίζεται σήμερα ως σίγουρος νικητής.
Οι Αμερικανοί θα έλεγαν… too close to call. Ακόμη και αυτή η εξέλιξη όμως συνιστά “νίκη” για τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος στο ξεκίνημα της προεκλογικής κούρσας έμοιαζε χαμένος από χέρι. Φτάνει αυτή να είναι η… μοναδική νίκη του.

πηγη.usterografa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου