Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Νέος επικεφαλής της διπλωματίας στο Βατικανό


pietroparolinΤον νέο επικεφαλής της διπλωματίας και ισχυρότερο υπουργό του Βατικανού επέλεξε ο πάπας Φραγκίσκος. Πρόκειται για τον αρχιεπίσκοπο Πιέτρο Παρολίν, 58 ετών, ως σήμερα διπλωματικό αντιπρόσωπο της Αγίας Έδρας στην Βενεζουέλα.
Ο ποντίφικας πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα αύριο την επιλογή του Παρολίν ο οποίος θα αντικαταστήσει τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, 79 ετών.
Η πρόθεση του πάπα να προχωρήσει στην αλλαγή του στενότερου εκ των υψηλόβαθμων συνεργατών του είχε γίνει γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες.
Όπως σχολιάζουν παρατηρητές ο Μπερτόνε βρισκόταν στο επίκεντρο μιας υπόγειας «σύγκρουσης για την νομή της εξουσίας» ανάμεσα σε επιφανείς κληρικούς και φέρεται να συνέβαλε στην παραίτηση του πάπα Βενέδικτου τον Φεβρουάριο.
Ο Μπερτόνε είχε επιλεγεί ως επικεφαλής της διπλωματίας της Αγίας Έδρας από τον προκάτοχο του Φραγκίσκου, Βενέδικτο Ιστ', στις 22 Ιουνίου 2006.
Κατά την διάρκεια της θητείας του ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπής απόρρητων εγγράφων του ποντίφικα, γνωστό ως VatiLeaks, έγινε επίμονη αναφορά στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στην διαχείριση της τράπεζας του Βατικανού IOR όπως και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε υποψίες που αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η σύλληψη του υψηλόβαθμου κληρικού Νούντσιο Σκαράνο, τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος διαχειριζόταν μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του παπικού κρατιδίου και κατηγορείται, τώρα, για διαφθορά, φέρεται να οδήγησε τον πάπα Βεργκόλιο να επισπεύσει την αντικατάσταση του Μπερτόνε, η οποία, είχε ούτως ή άλλως προγραμματισθεί για τους επόμενους μήνες.
Κύριος στόχος του ποντίφικα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ...



Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο του σχεδίου στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και εξέφρασε την άποψη πως κάτι τέτοιο θα επέφερε «σοβαρό πλήγμα» στην παγκόσμια τάξη.

«Τέτοιες ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν, θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια τάξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Όπως είπε, το «όχι» της βρετανικής βουλής σε στρατιωτική δράση «αντανακλά την άποψη της πλειοψηφίας των Βρετανών και των Ευρωπαίων».

«Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία δεν έχει πάψει να γνωστοποιεί την αντίθεσή της σε μια στρατιωτική δράση. «Η Ρωσία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς», επανέλαβε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μεταδίδει το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.




Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με την Πρέσβειρα της Αυστραλίας


 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ, με την Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα JennyBloomfield.
Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.



Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων


   
O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ, με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Η.Α.Ε.) στην Ελλάδα Abdelhadi Abdel Wahid Al-Khajah.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε με τον Πρέσβη των Η.Α.Ε. θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδος- ΗΑΕ.



28 Αυγούστου 1987: Όταν ο Κάρολος Παπούλιας προχωρούσε σε άρση εμπολέμου κατάστασης με την Αλβανία!



28 Αυγούστου 1987: Όταν ο Κάρολος Παπούλιας προχωρούσε σε άρση εμπολέμου κατάστασης με την Αλβανία!
Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1987, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου γίνεται η άρση της εμπολέμου καταστάσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Η Αλβανία, την περίοδο της κήρυξης του πολέμου εκ μέρους της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας, αποτελούσε τμήμα του Ιταλικού Βασιλείου. Μάλιστα, στην περιοχή του Καλαμά επιχείρησαν επίθεση 5 αλβανικά τάγματα εναντίον της Ελληνικής Επικράτειας. Η  Ελλάδα τέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση έναντι της Αλβανίας (Β.Δ.  10 Νοεμβρίου 1940),  η οποία όρισε ως εχθρικά κράτη την Ιταλία μετά των κτήσεων, αυτοκρατορικών εδαφών και αποικιών αυτής, καθώς και την Αλβανία. 
Αυτή η άρση της εμπολέμου πραγματοποιήθηκε χωρίς  προηγουμένως να έχει προηγηθεί καμία διαπραγμάτευση για την διασφάλιση δικαιωμάτων των σκλαβωμένων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Έτσι, στις 28 Αυγούστου 1987, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ομόφωνα την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, όπως εισηγήθηκε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών (και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας) Κάρολος Παπούλιας.

Το πόσο ενήργησε η άρση της εμπόλεμης κατάστασης υπέρ των Βορειοηπειρωτών το είδαμε στα εναπομείναντα επόμενα τρία χρόνια της αλβανικής κομμουνιστικής δικτατορίας. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες, ακόμη και οι εκτελέσεις Ελλήνων από το καθεστώς του Ραμίζ Αλία (διαδόχου του Ενβέρ Χότζα), συνεχίστηκαν ανενόχλητες.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του εμπολέμου δεν αποτέλεσε πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ προξένησε αρνητικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και την κατακραυγή όλων των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων, όπως και της Ελληνικής Εκκλησίας. Μέσα από συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, συνεντεύξεις και ανακοινώσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Παπούλιας προσωπικά κατηγορήθηκαν ότι με την απαράδεκτα προκλητική απόφαση να αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση, αγνοήθηκε εντελώς η τύχη 400.000 Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ανάμεσά τους και 20.000 περίπου φυλακισμένοι.

 Η απαράδεκτη υποτελής στάση απέναντι στην Αλβανία είχε, δυστυχώς, και συνέχεια, αφού στην Ολομέλεια του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Νέα Υόρκη, Μάρτιος 1988) ο Έλληνας αντιπρόσωπος απείχε (!) από την ψηφοφορία για την καταδίκη της Αλβανίας στον τομέα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα επικύρωνε προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού και ίσως ενεργοποιούσε την διαδικασία αποβολής της Αλβανίας, λόγω παραβίασης βασικών άρθρων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
 Κατόπιν παράστασης της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας  Αμερικής η Επιτροπή  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε αποφασίσει τον Μάρτιο του 1988, στην 44η συνεδρίασή της στην Γενεύη, να άρει το απόρρητο για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Αλβανίας και για την άρνησή της να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Ωστόσο, μετά από αλβανικές παρεμβάσεις στον ΟΗΕ η ολομέλεια των κρατών - μελών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου απέρριψε την απόφαση με 11 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 29 αποχές. Από την ονομαστική κλήση απείχε (!) η Ελλάδα, ενώ ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε ερωτώμενος την παρακάτω απάντηση, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την στάση του: «Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησής σας, σας γνωρίζουμε ότι είναι σε όλους γνωστή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της Αλβανίας, η οποία αποβλέπει στην βελτίωση του κλίματος των Ελληνοαλβανικών σχέσεων και έτσι αναμφισβήτητα συμβάλλει και στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των εκεί διαβιούντων ομοεθνών μας. Η προς ψήφιση απόφαση δεν ήταν εάν η Αλβανία παραβιάζει ή όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κατά πόσο η χώρα θα έπρεπε να κατονομαστεί δημόσια, με όλες βεβαίως τις εκ του γεγονότος συνέπειες.΄Αρα, η ελληνική θέση ήταν όχι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας». Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, σχετικά με το ύφος και το ήθος των λεγομένων του Παπούλια.

Εμείς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι, παρά την άρση της εμπόλεμης κατάστασης και την συνεχή στήριξη της Αλβανίας, η  Ελλάδα δεν απεκόμισε κανένα όφελος, την ίδια στιγμή που η γειτονική χώρα ήταν διεθνώς απομονωμένη. Η αλβανική πλευρά έκανε «ανοίγματα» την περίοδο που τα οικονομικά της προβλήματα είχαν διογκωθεί κατά πολύ, αλλά έδειχνε σκληρή και απάνθρωπη στάση όταν η συζήτηση κινούνταν γύρω από τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. 
Η άρση, επομένως, της εμπολέμου καταστάσεως, όπως έγινε, ήταν ένα τραγικό λάθος, το οποίο μάλιστα κάποιοι χαρακτήρισαν ως Εθνική προδοσία. Αν κάποιοι άλλοι πουν ότι αναμοχλεύουμε ιστορίες του παρελθόντος και θίγουμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουμε να πούμε ότι η Ιστορία πρέπει να αποτελεί δίδαγμα για επανάληψη ή αποφυγή διαφόρων γεγονότων που ευνοούν ή βλάπτουν αντίστοιχα τα Εθνικά μας συμφέροντα. 
http://elnewsgr.blogspot.com/2

Αυτό είναι το οπλοστάσιο της Συρίας – Τι ζημιά μπορεί να κάνει στην αμερικανική υπερδύναμη;


us_russia_syria_s-300_missile_battery_sale-630x419Αναμένοντας την εντολή Ομπάμα για την επίθεση στη Συρία οι αναλύσεις για το πόσο εύκολη,δύσκολη, γρήγορη ή παρατεταμένη θα είναι αυτή δίνουν και παίρνουν. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ θα εκδηλωθεί με μερικά χειρουργικά χτυπήματα που θα έχουν στόχο την διάλυση των αμυντικών δομών της Συρίας. 
Πως μπορεί να αντιδράσει η Συρία; Ποιο είναι το οπλοστάσιό της;
Μετά από τη κατάρριψη του τουρκικού RF 4 , η πιθανή αντίδραση της Συρίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση “μετρούσε” αλλιώς.

Ρωσικό οπλοστάσιο
Οι αγορές όπλων από τη Μόσχα είναι… παράδοση για τη Συρία. Και θα λέγαμε οικογενειακή,αφού την είχε ξεκινήσει ο πατέρας του Άσαντ.
Σε αριθμούς οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι από το 1950 έως το 1990 οι αγορές ρωσικών όπλων από τη Συρία,ξεπέρασαν τα 35 δις δολάρια.
Σύμφωνα με την αναφορά SIPRI που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2012, η Συρία μόνο το 2011 παρέλαβε από την Ρωσία 36 αντιαεροπορικά συστήματα Pantsyr-SI μαζί με κινητά πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς, ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των MIG-29 και εκατοντάδων αρμάτων T-72, ενώ εντάχθηκαν στις δυνάμεις της και 40 τεμάχια από πυραυλικά συστήματα τύπου SA-17 Grizzly μαζί με συστοιχίες πυραύλων SA-17. Παράλληλα με αυτά τον Ιανουάριο του 2012 με νέα συμφωνία αγοράς όπλων ύψους 550 εκ. $, πήρε από την Ρωσία 36  αεροσκάφη τύπου Yak-130.
Τι περιλαμβάνει λοιπόν το ρωσικό οπλοστάσιο της Συρίας .

Επιθετικά ελικόπτερα
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε κατηγορήσει τη Μόσχα, ότι προμηθεύει με νέα επιθετικά ελικόπτερα τη Συρία. Η Μόσχα απάντησε ότι όσα ελικόπτερα παραδίδονται στη Συρία είναι ελικόπτερα που έχουν αγοραστεί παλαιότερα και απλά επισκευάζονται στη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι η Μόσχα έχει προμηθεύσει τη Δαμασκό με σύγχρονα όπλα όπως ρουκέτες S-5 κ.α
Άρματα μάχης
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών », ο Συριακός στρατός διαθέτει 4.950 άρματα μάχης, μαζί με άλλα 4.000 ελαφρά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Τα ρωσικής κατασκευής Τ-72 έχουν αρχίσει να εκσυγχρονίζονται από τη Ρωσία.800 έχουν ήδη εκσυγρονιστεί και αναμένεται ο εκσυγχρονισμός ακόμη 200.

Νάρκες

Οι συριακές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει νάρκες κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία – και σύμφωνα με πληροφορίες και εντός του Λιβάνου.Όλες ρωσικής κατασκευής.

Πύραυλοι
Η Συρία έχει μεγάλο αριθμό ρωσικής κατασκευής συστημάτων GRAD πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS), ικανή να πυροδοτήσει μέχρι και 40 πυραύλους 122 mm σε στόχους μέχρι και 20 μίλια μακριά .
Γείτονές της Συρίας ανησυχούν γιατί ο Ασαντ διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς . Μια έκθεση του 2010 αναφέρει τους Scud – συμπεριλαμβανομένου του Scud-D, με κεφαλή 1.500 λιβρών για στόχους πάνω από 900 μίλια μακριά. 
Τα αντιαεροπορικά του τα μάθαμε καλά.S 300,BUK ,PANTSIR.
Χημικά όπλα
Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι οι πληροφορίες, ότι η Συρία διαθέτει τεράστια αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της CIA προς το Κογκρέσο, τα όπλα αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από το αέριο μουστάρδας , σαρίν και, ενδεχομένως, φυσικό αέριο VX.Η χρήση τέτοιων όπλων έχει φέρει την κατάσταση σ΄ αυτό το σημείο. Το ερώτημα είναι ποιος τα χρησιμοποίησε. 
http://www.onalert.gr


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ: "ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΑ ΕΡΙΞΑΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ"...!!!





«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι οι αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad ήταν αυτοί που έκαναν τη χρήση των χημικών στη Συρία», δήλωσε πιο ειδικά η del Ponte.

Με μια ανακοίνωση η οποία ενδέχεται να αλλάξει την πορεία των γεγονότων η ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ για τις έρευνες στη Συρία (UN Independent International Commission of Inquiry on Syria) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες των θυμάτων δείχνουν τους ισλαμιστές αντάρτες και όχι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας ως αυτούς που έριξαν το αέριο νεύρων Sarin. Την αποκάλυψη έκανε το μέλος της επιτροπής Carla del Ponte μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι οι αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad ήταν αυτοί που έκαναν τη χρήση των χημικών στη Συρία», δήλωσε πιο ειδικά η del Ponte.

Η ίδια συμπλήρωσε πως αν και η επιτροπή δεν έχει ενδείξεις ότι έγινε χρήση χημικών από τις συριακές δυνάμεις εντούτοις χρειάζεται ακόμη έρευνα γύρω από την υπόθεση.



Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ρωσία: «Η Συρία έχει τα μέσα να αποκρούσει επίθεση – Δεν είναι εύκολη επιχείρηση»


STOLOS ROSIAS-1-630x366Μια ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία δεν θα οδηγήσει σε μια «εύκολη νίκη» δεδομένου ότι η Δαμασκός διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις, υποστήριξε σήμερα μια ρωσική πηγή που μίλησε για το θέμα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
«Εάν ο αμερικανικός στρατός μαζί με το ΝΑΤΟ ξεκινήσουν μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η νίκη δεν θα είναι εύκολη», εκτίμησε αυτή η στρατιωτικοδιπλωματική πηγή.
 «Τα πολυλειτουργικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E και τα άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ο συριακός στρατός θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη απάντηση στους επιτιθέμενους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ακόμη, η πηγή αυτή υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει αυτή τη στιγμή έως και 10 συστοιχίες τέτοιων πολυλειτουργικών συστημάτων.
Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Buk είναι ένα ρωσικής κατασκευής, μεταφερόμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλού σκοπού που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1979. Στόχος του συστήματος είναι να διασφαλίζει την άμυνα των χερσαίων δυνάμεων και να προστατεύει υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.λπ.
Η Ρωσία, χώρα που στηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πουλάει οπλικά συστήματα στη Δαμασκό, έχει προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Για «περιορισμένη» επίθεση μιλούν οι Αμερικάνοι 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης σε έκταση και διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», στηριζόμενη σε πληροφορίες από αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση θα έχει ως στόχο την τιμωρία της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά θα έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ θα διαφυλάσσει τις ΗΠΑ από μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
Όπως επισημαίνεται, ο χρόνος διεξαγωγής της επίθεσης, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και θα διεξαχθεί από τη θάλασσα με πυραύλους Κρουζ ή με βόμβες μεγάλους βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων που δεν συνδέονται άμεσα με τα χημικά όπλα της Συρίας, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα πιστοποιεί την χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, τις συνομιλίες με τους συμμάχους και το Κογκρέσο και τη νομιμοποίηση της επίθεσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, μόνο η συριακή κυβέρνηση κατέχει χημικά όπλα και τους πυραύλους για την εκτόξευσή τους, ενώ ο συνεχής έλεγχος των αποθεμάτων των χημικών όπλων παρακολουθείται στενά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η αμερικανική επίθεση θα πραγματοποιηθεί πιθανώς μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Συρία.



Συνάντηση Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Πρέσβη Βιετνάμ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος  συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Vu Binh.
Κατά την διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.






Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

H.Π.Α προς Αθήνα: Δώστε μας Σούδα, Καλαμάτα για την επίθεση στη Συρία

Ουάσιγκτον προς Αθήνα: Δώστε μας Σούδα, Καλαμάτα για την επίθεση στη Συρία
Την ελληνική εμπλοκή με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", και επισήμως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου.
Ταυτόχρονα την προσγείωση μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της βρετανικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι Λεμεσού στην Κύπρο αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.
Η εφημερίδα επικαλείται τις μαρτυρίες δύο πιλότων της πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι όπως αναφέρει πετούν τακτικά στη Λάρνακα και είδαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130 μέσα από το πιλοτήριο να κατευθύνονται προς τη βρετανική βάση όπως και σχηματισμούς μικρότερων αεροσκαφών μέσα από τις οθόνες των ραντάρ τους.
Πάντως το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Με επίκεντρο τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δείχνει περισσότερο πιθανό από ποτέ. 
Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να καταφέρει να εξισορροπήσει σε ένα δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον. Ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα έχει μεν πολυμερή χαρακτήρα με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων αρκετών χωρών, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη Μόσχα να έχει ήδη διαχωρίσει δημοσίως και σε υψηλούς τόνους τη θέση της. Η Αθήνα θα επιδιώξει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν και από συμβατικές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείο-κλειδί για την επιτυχία στην επιδίωξη αναβαθμισμένου περιφερειακού γεωστρατηγικού ρόλου θεωρείται η διατήρηση του χαρακτήρα της χώρας ως αξιόπιστου συνομιλητή των αραβικών κρατών.



Γιατί οι έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις «μυρίζουν» εκλογές

avramopoulos_arxigoi-630x475

Είναι παράδοξο να γίνεται λόγος για κρίσεις Αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις -κι όχι μόνο,λένε και για ΕΛΑΣ- λίγους μόλις μήνες μετά από τα πρωτάκουστα που έγιναν. Όταν ένας Α/ΓΕΣ ο Κωστας Γκίνης αποστρατευόταν μετά από…οκτώ μήνες θητείας! Όμως στην Ελλάδα οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί σ΄ ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι. Και γι΄ αυτό όσοι τις συνδέεουν ακόμη και με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν μπορούν εύκολα να κατηγορηθούν για σεναριολογία. 
Η “μόδα” άρχισε το 2009 όταν τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε κρίσεις στις ΕΔ χρησιμοποιώντας τη διόλου πιστευτή δικαιολογία ότι “κάνουμε κρίσεις τον Αύγουστο όπως και οι Τούρκοι”! Ακολούθησαν οι εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τη ΝΔ στην αντιπολίτευση να πιστεύει ότι έχει διορίσει πιστή στην Συγγρού στρατιωτική ηγεσία! Γιατί αυτό ήταν το νόημα των πρόωρων κρίσεων. Και αυτό εξακολουθούν να πιστεύουν τα επιτελικά στελέχη των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων. Ότι πρέπει να προλαβαίνουν να διορίζουν ηγεσίες που θα τις ελέγχουν ως κυβέρνηση ακόμη και ως αντιπολίτευση.

Όλα αυτά βέβαια είναι ανοησίες αφού η ιστορία έχει δείξει ότι η εκάστοτε ηγεσία μένει πιστή σ΄ όποιον κυβερνά. Στον μόνο τομέα που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιπολίτευση είναι…τα ρουσφέτια, διόλου ασήμαντο θέμα βέβαια για τους κομματικούς μηχανισμούς.
Έτσι και τώρα η φημολογία -που υπάρχει εδώ και καιρό- για αλλαγές στην ιεραρχία σε κάποιους “μυρίζει” εκλογές.
Πηγές από το ΥΠΕΘΑ πάντως επιμένουν οτι αν -και τονίζουν το αν- γίνουν “νικολοβάρβαρα” όπως είναι γνωστές οι έκτακτες κρίσεις η αιτία θα είναι η επιλογή της πιο αποτελεσματικής ηγεσίας και τίποτα περισσότερο.    

 http://www.onalert.gr

Mάχη Παλαιστινίων μεγιστάνων στην Αθήνα



Tων Κορίνας Σαμάρκου, Φώτη Κόλλια

Aπόνερα που φτάνουν μέχρι την Αθήνα δημιουργεί ο εμφύλιος μεταξύ των τριών ισχυρότερων επιχειρηματικών οικογενειών της Παλαιστίνης με αφορμή μια πετρελαιοπηγή στην Υεμένη. Στη μία πλευρά βρίσκονται τα εξαδέλφια και συνιδρυτές του κατασκευαστικού κολοσσού CCC (Consolidated Contractors Corp.) Hasib Sabbagh και Said Khoury και στην άλλη ο Munib Masri, ο πατριάρχης της ισχυρότερης οικογένειας στην Παλαιστίνη.

Η CCC, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του κόσμου (με ετήσια έσοδα περί τα 4 δισ. δολάρια) και απόλυτη κυρίαρχος στην αγορά της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, έχει έδρα την Αθήνα (με βάση ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς που δεν της επιτρέπει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα) και στα κεντρικά της γραφεία στο Μαρούσι απασχολούνται δεκάδες Έλληνες μηχανικοί.

Η διοίκηση της CCC βλέπει να μεταφέρεται στα ελληνικά δικαστήρια μια πολυετής οικονομική διαφορά με τον Munib Masri η οποία ξεπερνά τα 70 εκατ. δολάρια. Η CCC και ο Masri συνεργάστηκαν για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών Masila της Υεμένης. Αλλά οι διαφορές τους στη μοιρασιά των εσόδων από το project, τους οδήγησαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του δικαστικού σίριαλ που κρατά πέντε χρόνια, ο M. Masri κατάφερε να κερδίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το πάγωμα λογαριασμών της CCC στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 65 εκατ. δολαρίων. Όμως, όπως είχε δηλώσει στέλεχος του κατασκευαστικού ομίλου ενώπιον του δικαστηρίου, η εκτέλεση της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις 500 θέσεις εργασίας της CCC στην Ελλάδα.

Οι υπερήλικοι σήμερα Sabbagh και Khoury εξακολουθούν να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της CCC,

αλλά η καθημερινή διοίκηση έχει περάσει στα παιδιά τους. Εδώ και χρόνια έχουν επικεντρωθεί στο φιλανθρωπικό τους έργο όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και στη Δύση, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε οργανισμούς και think tanks του Αραβικού κόσμου, αλλά και των ΗΠΑ.

Η CCC ιδρύθηκε το 1952 από τους επιχειρηματίες Kamel Abdul-Rahman, Hasib Sabbagh και Said Khoury. Μάλιστα, πληροφορίες του Forbes αναφέρουν ότι ο Khoury εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων με 1.000 δολάρια στην τσέπη, τα οποία δανείστηκε από το θείο του. Ο Rahman απεβίωσε το 1980, έχοντας προηγουμένως μεταβιβάσει το ποσοστό του στους δύο συνεταίρους του. Το σημείο καμπής για την CCC εντοπίζεται στη δεκαετία του 1960, όταν ο όμιλος ενώνει τις δυνάμεις του με τον αμερικανικό κολοσσό Bechtel (τη μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία των ΗΠΑ ακόμα και σήμερα) για να χτυπήσει έργα στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο έργο, που εγκαινίασε την πολυετή συνεργασία με την Bechtel, ήταν οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο Ιράκ.

Με περιουσία που αγγίζει τα 6 δισ. δολάρια, ο Said Khoury της CCC καταλαμβάνει, σύμφωνα με το περιοδικό Arabian Business, τη 10η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους Άραβες του κόσμου. Στην 16η θέση βρίσκεται ο Hasib Sabbagh, ο οποίος παρότι διαθέτει περιουσία που αγγίζει τα 4,3 δισ. δολάρια, εξακολουθεί να δηλώνει «Παλαιστίνιος πρόσφυγας που έγινε επιχειρηματίας του κόσμου». Μάλιστα έγραψε και βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Η οικογένεια Sabbagh διατηρεί κατοικία στην Αθήνα, αλλά ο Said Khoury προτίμησε ως έδρα της «συνταξιοδότησης» το Κουβέιτ. Ο διεθνής Τύπος είχε γράψει και για το εξοχικό του στο Surrey με τους στάβλους και τα γήπεδα τένις. Οι δύο συνέταιροι είναι χριστιανοί και συμμετέχουν ακόμα και σήμερα σε διάφορους οργανισμούς της εκκλησίας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά του Munib Masri στη δικαστική διαμάχη με την CCC, ο Munib Masri συμφώνησε το 1992 να συμβάλει με 10% στο κόστος της εκμετάλλευσης των επίμαχων πετρελαιοπηγών της Υεμένης. Με βάση τους όρους της συμφωνίας αυτής, δικαιούται το 10% από τα έσοδα του συγκεκριμένου project. Αν και η άντληση πετρελαίου ξεκίνησε το 1993, ο κ. Masri ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έλαβε χρήματα από την CCC. Η υπόθεση πήρε τη νομική οδό το 2004, με αλλεπάλληλες αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων να υποχρεώνουν τις θυγατρικές της CCC να καταβάλουν στον Munib Masri τα διεκδικούμενα έσοδα, που υπολογίζονταν σε 55,9 εκατ. δολάρια.

Η CCC δεν έχει μέχρι στιγμής συμμορφωθεί με αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που οδήγησε τον Masri στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου ζήτησε και έλαβε ασφαλιστικά μέτρα κατά του κατασκευαστικού ομίλου. Στις 28 Σεπτεμβρίου, το πρωτοδικείο διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της CCC μέχρι του ποσού των 65 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, η απόφαση πιθανολογεί ότι η περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας είναι επισφαλής, γεγονός που κρίθηκε ότι δημιουργεί κίνδυνο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Masri και επιβάλει τη διαταγή ασφαλιστικών μέτρων.

Η απόφαση κατάσχεσης

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της απόφασης διατάχθηκε η κατάσχεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Consolidated Contractors Corp. στην Ελλάδα, και ειδικότερα οι κάθε είδους λογαριασμοί του ομίλου στις Marfin Egnatia Bank και Arab Bank, μέχρι του ποσού των 65 εκατ. δολαρίων. Η «Ι» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Consolidated Contractors Corp., ωστόσο, η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στο αίτημά της για κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από την πλευρά του Munib Masri, στέλεχος της Consolidated Contractors Corp. δήλωσε το Νοέμβριο του 2008 ενώπιον ελληνικού δικαστηρίου ότι τυχόν «πάγωμα» των λογαριασμών του ομίλου, θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις των 500 ατόμων που απασχολούνται στα κεντρικά γραφεία του, στην Αθήνα.

Masri, ο Rothschild της Δυτικής Όχθης

Ο MUNIB MASRI είναι ο πατριάρχης της ισχυρότερης παλαιστινιακής οικογένειας. Με σπουδές γεωλογίας στις ΗΠΑ και προσωπική φιλία με τον Yasser Arafat, ο 73χρονος επιχειρηματίας έχτισε μία τεράστια περιουσία δραστηριοποιούμενος κυρίως στο χώρο των πετρελαίων. Ο αραβικός Τύπος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο φιλανθρωπικό έργο και τις επενδύσεις του στην παλαιστινιακή οικονομία, μιλώντας για τον «Παλαιστίνιο Rothschild». Ομως, ο Sabbagh είχε δηλώσει κάποτε πως πράγματι «η Παλαιστίνη χρειάζεται έναν βαρώνο Rothschild (ο οποίος υποστήριξε ενεργά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ), αλλά δεν θα τον έχει μέχρι οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν έναν Μπεν Γκουριόν» (ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ).

Όσο για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αυτά δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το «παλάτι» που έχτισε στη Δυτική Όχθη. Η διεθνής υπηρεσία του BBC αλλά και το Associated Press έχουν κάνει εκτενή αφιερώματα στην αναγεννησιακής αισθητικής βίλα του Masri, που μάλιστα χτίστηκε εν μέσω της Ιντιφάντα του 2000. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα αποτελεί ακριβές αντίγραφο ενός κτίσματος του ιταλού αναγεννησιακού αρχιτέκτονα Andrea Palladio, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Βενετία. Η πολυτέλεια και η ηρεμία της έπαυλης του Masri δεν θυμίζει σε τίποτα τις συνθήκες που επικρατούν στις κοντινές πόλεις της Δυτικής Όχθης, ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν νιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί για αυτή την πρωτοφανή για την περιοχή επίδειξη πλούτου. Το αναγεννησιακό παλάτι του αποτελεί ένα πρώτο δείγμα του τι μπορούν να καταφέρουν οι Παλαιστίνιοι εάν κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, δηλώνει ο ίδιος.

Στην Ποσειδώνος το στρατηγείο Olayan

Η CCC έχει αναλάβει έργα σε όλο τον κόσμο, χτίζοντας από τη φυλακή του Abu Ghraib στο Ιράκ έως το εθνικό αεροδρόμιο Ronald Reagan της Ουάσιγκτον. Με έσοδα που ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολάρια το 2007 και σχεδόν 166.000 άτομα προσωπικό σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία μπορεί να είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, ωστόσο, εδρεύει στο Μαρούσι. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1970 ανάγκασε την CCC να μεταφέρει την έδρα της από τη Βηρυτό στο Λονδίνο και λίγο αργότερα στην Αθήνα.

Για τον ίδιο λόγο (τον εμφύλιο) μετέφερε τα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα και ένας ακόμα αραβικός κολοσσός των επενδύσεων, ο όμιλος Olayan. Το στρατηγείο του ομίλου βρίσκεται σήμερα στην Λεωφ. Ποσειδώνος σε ένα εξαιρετικής αισθητικής κτίριο. Ελάχιστοι γνωρίζουν, όμως, την τεράστια ισχύ της οικογένειας Olayan στη Σαουδική Αραβία και τον αραβικό κόσμο



Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Η... ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!!

Οι αμερικανοί "αναλυτές" προβλέπουν νίκη του Τσίπρα... με ντέρμπι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές, προβλέπει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, εκτιμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Αυτό αναφέρουν καλά εξακριβωμένες πληροφορίες από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν με τους εδώ αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. 
Κατά την εκτίμησή τους, οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν, είτε κατ' επιλογή - κυρίως του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- είτε από κάποιο «πολιτικό ατύχημα», όπως είναι η καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της χώρας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στην πρεσβεία θεωρούν ότι οι εκλογές θα είναι «ντέρμπι» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης και πόλωσης. Με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και καταγγελιών, αφού κατά την προεκλογική περίοδο «θα ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί της τριετίας», εννοώντας από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες δίνουν αυξημένες πιθανότητες στον Αλ. Τσίπρα να κερδίσει τις (πρόωρες) εκλογές, με το σκεπτικό ότι η Νέα Δημοκρατία ως κατ' εξοχήν κυβερνητικό κόμμα θα υποστεί τη φθορά της επώδυνης πολιτικής που εφαρμόζει, ενώ δεν είναι ακόμη ορατά τα θετικά σημεία της που θα ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες.
 Ακόμη θεωρούν, ότι μια εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα λειτουργούσε εκτονωτικά στη συσσωρευμένη οργή που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν και άλλες ξένες πρεσβείες, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις παρενέργειες που θα προκληθούν. 
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα «παγώσει» μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση για να συνεχίσει τις προσπάθειες. 



Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Κακαβιά: «Άτακτη» υποχώρηση της ελληνικής πλευράς


b2ap3_thumbnail_kakavia-oures.jpg

Αυτή τη στιγμή τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η «ελληνική πλευρά στην Κακαβιά υποχώρησε επιτρέποντας τη διέλευση όλων των αλβανών πολιτών. Τα ΜΜΕ σημειώνουν πως το ελληνικό Υπεξ απέστειλε εντολή για υποχώρηση και την ελεύθερη έλευση των πολιτών». Επίσης αναφέρουν πως ρόλο ως προς αυτό έπαιξαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στα Τίρανα. Οι διπλωματικές αρχές «διαρρέουν» επίσης πως ότι έγινε δεν έχει σχέση με την Αθήνα, αλλά κάποιοι έκαναν του κεφαλιού τους.
Ωστόσο την παρέμβαση των διπλωματικών αρχών επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Αργυροκάστρου ο οποίος δήλωσε σε κεντρικό ΜΜΕ πως ήταν ο ίδιος ο έλληνας πρόξενος Αργυροκάστρου ο οποίος κοινοποίησε στις αλβανικές αρχές πως πλέον δεν υφίσταται πρόβλημα στην Κακαβιά.
Η αίσθηση την οποία αποκομίζει κανείς όταν ακούει από τα αλβανικά ΜΜΕ, είναι ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται: η ελληνική πλευρά υποχώρησε άτακτα…



Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Mεγάλη αεροναυτική άσκηση "γεφύρωσης" ΕΑΧ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;


Mεγάλη αεροναυτική άσκηση "γεφύρωσης" ΕΑΧ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;


Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν καταλήξει στα βασικά σενάρια της μεγαλύτερης αεροναυτικής άσκησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών, όπου προβλέπεται γεφύρωση των τριών εναέριων αμυντικών χώρων (ΕΑΧ) των συμμετεχόντων στην άσκηση χωρών.

Όπως αναφέρουν επιτελείς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται πολύ κοντά στον σχεδιασμό, οι ασκήσεις θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και σε πλήρως επιχειρησιακό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προβλέπεται εκτεταμένος αριθμός ανεφοδιασμών εν πτήσει των ελληνικών μαχητικών από ισραηλινά τάνκερ ανατολικά της Κρήτης και αντίστοιχη ''εχθρική'' αντίδραση την ίδια ώρα. Πράγμα που φωτογραφίζει κάλυψη της Κύπρου από τα ελληνικά φτερά.

Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και θα καλύψουν ένα μεγάλο χώρο από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο.

Σε αυτές η ΠΑ πρόκειται να διαθέσει τουλάχιστον 2 Μοίρες ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα στον ελληνικό σχεδιασμό συμμετοχής και τρίτης Μοίρας. Τα περισσότερα από τα σενάρια που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της κοινής ελληνο-ισραηλινής  άσκησης δεν έχουν δοκιμαστεί ξανά σε άλλη άσκηση μεταξύ των δύο Αεροποριών.
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν θα εμπλακούν στην άσκηση οι Α/Α συστοιχίες των S-300PMU1 (δεν θα έχει πραγματοποιηθεί έτσι ή αλλιώς η βολή αποδοχής) και το ίδιο ισχύει και για τους Tor-M1.

Άλλωστε, είναι βέβαιο ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα το πληροφορηθεί άμεσα και θα αντιδράσει με οξύ τρόπο η Ρωσία, οπότε μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η πληροφορία...

Κύριος άξονας της ελληνο-ισραηλινής άσκησης θα είναι το σενάριο μιας μεγάλης αεροπορικής σύγκρουσης της blue land και της red land, που θα εξελιχθεί σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που θα ξεκινά από το ανατολικό άκρο της Κρήτης και θα καταλήγει μέχρι και την Κύπρο.

Παράλληλα θα υπάρξουν μικτοί σχηματισμοί (COMAO) και από τις δύο πλευρές σε εναλλάξιμη βάση, με την αντίπαλη πλευρά να επιχειρεί να τα προσβάλλει και να τα διασπάσει από μεγάλες αποστάσεις με τη χρήση βλημάτων BVR, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση θα υπάρξει μεμονωμένη πτήση ελληνικών διθέσιων μαχητικών F-16 block 52+ missionized τη νύκτα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, με τους Ισραηλινούς να επιχειρήσουν να διασπάσουν και να αναχαιτίσουν το σχηματισμό.
Παράλληλα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη κοινή συνεδρίαση υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ με την συμμετοχή Α.Σαμαρά,Ε.Βενιζέλου Δ.Αβραμόπουλου, Γ.Μανιάτη και Ν.Δένδια.

Στο μεταξύ η Αντιτρομοκρατική Αρχή του Ισραήλ που υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε οδηγία προς τους Ισραηλινούς πολίτεςνα αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και μια σειρά από άλλες μουσουλμανικές – ισλαμικές χώρες, εν όψει εβραϊκών θρησκευτικών εορτών για τη χώρα (Rosh Hashana, το εβραϊκό νέο έτος στις 5-6 Σεπτεμβρίου και Succot στις 19-27 Σεπτεμβρίου).
 Η προειδοποίηση όμως αφορά και την 11η Σεπτεμβρίου για ευνόητους λόγους.
Πηγές:
http://www.defencenet.gr/


Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αλβανικό Υπ.Εξ.: Η πέτρα μπορεί να ... πετάχτηκε από διερχόμενο όχημα!


premeti ype3
Ανακοίνωση σε σχέση με τα βίαια γεγονότα στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, αλλά και την επίθεση με πέτρες κατά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο Αργυρόκαστρο, εξέδωσε το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας την ανάγκη για "ανάλυση των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται".
Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε η επιτετραμμένη της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ερμίρα Μπράχο στο διάβημα που τής επιδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι "τα επίσημα στοιχεία μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις" και ότι "στο Γενικό Προξενείο του Αργυροκάστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος".
Για τα δε επεισόδια στην εκκλησία, στην Πρεμετή, η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο - "έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο".
Αναφορικά με τους χθεσινούς τραυματισμούς, σημειώνεται ότι, όντως, δύο τραυματίες παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά, όπως υποστηρίζεται, δεν δέχτηκαν να καταθέσουν στα αρμόδια όργανα.
Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας "Aulona", από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας, όπου από χθες το απόγευμα δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών.
Οι υπάλληλοι του Δήμου καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη, που είχαν επανατοποθετήσει χθες ιερείς και πιστοί, ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στον χώρο.


Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Συνάντηση κλιμάκιου του ΟΡ.ΦΕ.Ο με τον Νορβηγό Πρέσβη στην Ελλάδα.

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ 42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο υποδέχθηκαν ο Νορβηγός Πρέσβης κ. SJUR LARSEN και η επιτετραμμένη κ. ANNE HAVNOR στην Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΟΡ.ΦΕ.Ο, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Παπαχρήστος Γρηγόρης,ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ.Πασχαλούδης Νίκος,ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Μυστακίδης Κώστας και η εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Πιερίας κ. Παπαχατζή Χάϊδω.

«Θεωρώ εξαιρετική τιμή για την χώρα μου, να αναδειχθεί η Νορβηγία τιμώμενη χώρα του 42ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ. Σήμερα είμαι ευτυχής που μπορώ να σας ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας έκανε αποδεκτή την πρότασή σας. Είχα την τύχη να επισκεφθώ την Πιερία καλεσμένος από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου Ηλία και εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά της, την ιστορία της, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Ολύμπου θα δώσει τη δυνατότητα πέρα από τον πολιτισμό να επεκταθούν οι σχέσεις μας και σε άλλους τομείς».

Ανταπαντώντας στον Πρέσβη ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο κ.Γρηγόρης Παπαχρήστος, τον ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή στην πρεσβεία και το ενδιαφέρον του για το Φεστιβάλ Ολύμπου και την Πιερία.

Στις συνομιλίες που ακολούθησαν , συμμετείχαν από Νορβηγικής πλευράς, η υπεύθυνη πολιτιστικών σχέσεων κ. Σορντίνα και η υπεύθυνη οικονομικών υποθέσεων κ.Αναστασίου.

Καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της συνεργασίας μεταξύ της Νορβηγικής πρεσβείας και του ΟΡΦΕΟ, τόσο στην διαμόρφωση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού προγράμματος για την ανάδειξη του πολιτισμού της Νορβηγίας στο 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου ,όσο και στην ανάπτυξη οικονομικών και τουριστικών σχέσεων. Για τον σκοπό αυτόν αποφασίστηκε κλιμάκιο από δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες της Νορβηγίας να επισκεφθεί σύντομα την Πιερία.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός της συνεργασίας αλλά και η υψηλή ποιότητα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων , θα δώσει την δυνατότητα στο 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου να καταγράψει την παρουσία του στον διεθνή χώρο ως βήμα διαλόγου πολιτισμών , αλλά και ως υποστηρικτικός θεσμός για την ανάπτυξη της Πιερίας.




Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η νέα ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει

– Η κυβέρνηση να θέσει θέμα haircut 40%-50% ή 100-122 δισ. ετοιμάζοντας πλάνο ανταλλαγμάτων που θα θυσιάσει 


H νέα ελληνική χρεοκοπία, η ένδειξη αποτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής πλησιάζει με ορόσημο τις Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. 


Στις 17 με 21 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα τα ανώτερα κλιμάκια και θα επιβεβαιωθεί ότι πρόοδος υπήρξε αλλά δεν είναι αρκετή για να διασωθεί η Ελλάδα. 
Η νέα χρεοκοπία που εκλεπτυσμένα ονομάζεται haircut, αναδιάρθρωση είναι απόδειξη αποτυχίας και όχι επιτυχίας.
Όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει δηλαδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος που φθάνει στην Ελλάδα στα 317 δισεκ. ευρώ το haircut δεν είναι επιβράβευση.
Το haircut είναι απόλυτη ένδειξη αποτυχίας της πολιτικής λιτότητας που υλοποιείται στην Ελλάδα.
Είναι απόδειξη αποτυχίας του γερμανικού μοντέλου που στηρίζεται σε μια φοροεισπρακτική λογική μιας ανήμπορης φοροδοτικά ελληνικής κοινωνίας και είναι επίσης αποτυχία της Ελλάδος που εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ασυνεπής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το haircut θα υλοποιηθεί γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βίαια λόγω του ότι το χρέος έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο.
Θα υπάρξει υποβάθμιση της Ελλάδος σε default από τους οίκους αξιολόγησης και εν συνεχεία αναβάθμιση έως 10 κλίμακες ως επακόλουθο της μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους.
Η Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει την Γερμανική παγίδα.
Στην προσπάθεια η Γερμανία να αποφύγει το haircut στην Ελλάδα πλήττοντας τον Γερμανό φορολογούμενο με ζημία τουλάχιστον 30 με 35 δισεκ. ευρώ θα λανσάρει ως πρόταση το νέο δάνειο. 

Με το νέο δάνειο θα δοθεί πρόσθετη παράταση στην χρεοκοπημένη Ελλάδα και θα αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Ωστόσο ο βασικός στόχος της Ελλάδος πρέπει να είναι ένας.

Η κυβέρνηση να ετοιμάσει πλάνο ανταλλαγμάτων που θα ήταν έτοιμη να θυσιάσει για το haircut  – Μάχη για να μείνουν εκτός οι καταθέσεις 

Με υπευθυνότητα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μελετά σχέδιο με βάση το οποίο ζητώντας το haircut 40% ή 50% με όφελος 100-122 δισεκ. ευρώ να αντιπροτείνει τα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να θυσιάσει ως εγγύηση στην μεγαλοδωρία της Τρόικα.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας αντί να μιλάει για ανάπτυξη και success story θα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργεί στην ελληνική κοινή γνώμη την νέα πραγματικότητα.
Ναι στο haircut αλλά με τι ανταλλάγματα;
Αν η Τρόικα δεχθεί 100 δισεκ. να χαρίσει στην Ελλάδα με ένα haircut στο χρέος 40% τι θα δώσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα;
Ο σχεδιασμός της Ελλάδος θα πρέπει να είναι η προετοιμασία γι΄αυτή την ημέρα. 
Τι θα θυσιάσει η Ελλάδα ώστε να δώσει στην Τρόικα η οποία θα αποδεχθεί το haircut; 
Το νέο haircut το 3ο κατά σειρά ή 4ο με βάση την διαδικασία επαναγοράς ομολόγων είναι μονόδρομος.
Το πρώτο haircut ήταν 23%, απέτυχε και εν συνεχεία αναθεωρήθηκε στο 74% ως PSI+.
Εν συνεχεία ακολούθησε η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων που ήταν η 3η παρέμβαση μείωσης – ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μετά από αυτές τις ιστορικές παρεμβάσεις το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα 317 δισεκ. ευρώ όσο δηλαδή και προ του haircut, καθίσταται αντιληπτό ότι το αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών έχουν προσπαθήσει τα μέγιστα αλλά η ουσία παραμένει το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας.
Όσοι ελπίζουν απλά θα διαψευστούν.
Το haircut στο νέο χρέος δηλαδή τα 2 δάνεια της Τρόικα προς την Ελλάδα ύψους 245 δισεκ. ευρώ είναι μονόδρομος.
Αν δεν υπάρξει haircut η οικονομική, κοινωνική και πολιτική χρεοκοπία το 2014 θα είναι μονόδρομος.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με το παρελθόν.
Στο παρελθόν ο φόβος του haircut συνοδευόταν με τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς καθώς ήταν φορτωμένες οι τράπεζες με ελληνικά ομόλογα.
Δόθηκε χρόνος στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποχωρήσουν από το ελληνικό χρέος πλην των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών που θυσιάστηκαν στην κυριολεξία.
Όταν λοιπόν ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους και μετατοπίστηκε το βάρος του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες στα κράτη ο κίνδυνος αγοράς έχει πλέον σχεδόν εκλείψει.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κινδυνεύουν πλέον και ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος πέραν από μια βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία δεν θα έχει επίδραση στις αγορές.
Αρχικώς θα αποτιμηθεί η πραγματικότητα  ότι δηλαδή η Ελλάδα βρισκόταν σε αδιέξοδο αλλά εν συνεχεία θα αποτιμηθεί μια νέα πραγματικότητα ότι δηλαδή η Ελλάδα απαλλάσσεται από χρέος 40% ή 100 δισεκ. ευρώ εξέλιξη άκρως θετική, εξέλιξη που θα δώσει τεράστια δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα συνοδευτεί με μεγάλη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει όμως ακόμη στα junk bonds.

To μεγάλο δίλλημα 

Πιστεύει κανείς, ο οποιοσδήποτε ότι η Γερμανία η Τρόικα θα δεχθεί haircut στο χρέος 40% ή 100 δισεκ. αν αφορά το σύνολο των δανειακών συμβάσεων και δεν θα ζητήσει η Ευρώπη ανταλλάγματα;
Σε καμία περίπτωση.
Ορισμένοι θεωρούν ότι θα υποθηκευτούν  όλα τα ενεργειακά  κοιτάσματα της Ελλάδος φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αυτό θα είναι το έλασσον.
Το μείζον θα είναι
1) να μην εμπλέξουν τις καταθέσεις.
Μέχρι τώρα η ΤτΕ έχει επιτελέσει άριστα το έργο της και έχει προστατεύσει πλήρως τις καταθέσεις.
Ωστόσο ορισμένα ινστιτούτα σκέψης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ως εγγύηση για το haircut και για την αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων να ζητηθεί ως collateral το 25% των καταθέσεων όλων ανεξαρτήτως ποσού.
Δεν θα πρόκειται για κούρεμα καταθέσεων αλλά δέσμευση καταθέσεων για ορισμένα χρόνια ώστε να λειτουργήσουν ως μηχανισμός εγγυήσεων.
2)Να μην απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και συντάξεις εξέλιξη που θα προκαλούσε κοινωνική έκρηξη όπως βεβαίως και οι καταθέσεις.
Το ζήτημα των ανταλλαγμάτων για το haircut είναι μείζον.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει σχέδιο με plan A και plan B όσον αφορά τα ανταλλάγματα.
Θα πρέπει να προτείνει στην Τρόικα ότι για τα 100 δισεκ. θα θυσιάσει συγκεκριμένα πράγματα του εθνικού πλούτου της χώρας.

Το ερώτημα είναι τι είδους ανταλλάγματα θα μπορούσαν να ζητηθούν; 

1)Καταθέσεις.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 162 δισεκ. ευρώ.
Αν π.χ. ζητήσουν haircut στις καταθέσεις της κοινωνίας τότε θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη και βεβαίως αυτή η εξέλιξη θα αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι δεν θα εμπλακούν οι καταθέσεις στο haircut του χρέους.
Haircut στις καταθέσεις θα ήταν μια εξέλιξη δραματικά επικίνδυνη για την Ελλάδα.
2)Εγγυήσεις ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο κάθε χώρα που θα κουρευτεί με βάση την συμμετοχή της στα 2 δάνεια προς την Ελλάδα θα λαμβάνουν εγγυήσεις που θα μπορούσαν να είναι τα πάντα ακόμη και νησιά ότι ανήκει δηλαδή στο κράτος.
3)Άμεσος έλεγχος ισχυρών εταιριών ή τραπεζών στην ελληνική αγορά.
Π.χ. το αναφέρουμε αποκλειστικά ως υποθετικό παράδειγμα η Γερμανία να ζητήσει να παραχωρηθεί η Εθνική τράπεζα.
4)Επιβολή για τα επόμενα 10 χρόνια ενός μηχανισμού όπου θα δεσμεύει μέρος των εσόδων από την φορολογία των ελλήνων και θα την αποδίδει ως αποζημίωση στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το μέτρο αυτό να σημειωθεί είχε προταθεί και από ινστιτούτο σκέψης.
5)Έλεγχος όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδος από την ΕΕ.


πηγη. BankingNews.gr