Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κέρδισε ο Putin στην Ουκρανία; Έτσι φαίνεται!




Russian President Vladimir Putin in Yalta, Crimea on Aug. 14

O Vladimir Putin έχει κερδίσει στην Ουκρανία. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θέλει στη συνέχεια. Αυτό είναι το απαισιόδοξο συμπέρασμα ορισμένων βετεράνων παρατηρητών του Κρεμλίνου που θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη επιτύχει το στόχο του να αποδυναμώσει την Ουκρανία, εδραιώνοντας στο μεταξύ την εξουσία του στη Μόσχα. Ορισμένοι από αυτούς μιλούν ανοιχτά:

George Soros. Ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επενδυτής, λέει ότι ο Putin κέρδισε το προβάδισμα στη σύγκρουση με τις δυτικές κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία τους να αποφύγουν τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. «Η Ρωσία του Putin έχει αποδείξει ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ανώτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πιο ευέλικτη, και συνεχώς κάνει εκπλήξεις», γράφει ο Soros σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα The New York Review of Books. Οι ΗΠΑ, λέει ο Soros, έχουν προσφέρει την Ουκρανία «στήριξη-προσωπείο με λίγη ουσία πίσω από αυτό» καθώς η χώρα παραπατά ανάμεσα στα αγκάθια της οικονομικής κατάρρευσης.

Μέλη του διπλωματικού σώματος της Ουάσιγκτον. Ο Putin «έχει κερδίσει επειδή δεν ήμασταν έτοιμοι να πεθάνουμε για την Ουκρανία», δήλωσε ο Gérard Araud, πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, σε πρωινή εκπομπή του Bloomberg στις 22 Οκτωβρίου. Σε σχόλιό του που, όπως είπε, αντανακλά τις προσωπικές του απόψεις, ο Araud παρομοίασε τον Putin με ένα παίκτη του πόκερ που έκανε μπλόφα και κέρδισε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko υποβαθμίστηκε σε αυτόν που «γονατίζει μπροστά στον Putin με το σκοινί γύρω από το λαιμό του και λέει ‘Ξέρετε, έχετε κερδίσει’ και ο Putin εξακολουθεί να μην υποχωρεί» πρόσθεσε ο Araud. Παρόμοια σχόλια έχουν κάνει και άλλοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον. Ο Γερμανός πρέσβης στις ΗΠΑ Peter Wittig δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg News ότι ο Putin «πήρε το πάνω χέρι, γιατί δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε τις επόμενες κινήσεις του».

Radek Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας από το 2007 μέχρι φέτος και σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας: Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την 19η Οκτωβρίου στο περιοδικό Politico, ο Sikorski δήλωσε ότι ο Putin χρησιμοποίησε τη σύγκρουση για να εδραιώσει την εξουσία του στη Ρωσία. «Αυτή ήταν η στιγμή που τελικά συγκέντρωσε τα πάντα στα χέρια του Vladimir Putin». Η σύγκρουση έχει «αναγεννήσει την πατριωτική ευφορία» μεταξύ των Ρώσων που υποστηρίζουν ένθερμα τον Putin, είπε ο Sikorski, δημιουργώντας παράλληλα μια «νέα άρχουσα ελίτ» που κυριαρχείται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Liam Halligan, ένας Βρετανός δημοσιογράφος και οικονομολόγος με ειδίκευση στα ρωσικά ζητήματα: «Η Δύση θα παραδοθεί στο νέο Ψυχρό Πόλεμό της με τη Ρωσία»,προβλέπει ο Halligan σε άρθρο στο περιοδικό The Spectator της 18ης Οκτωβρίου, που λέει, μεταξύ άλλων, ότι ο Putin έχει βάλει την Ευρώπη σε δίλημμα, από οικονομική άποψη. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκαλούν έντονο πόνο στη γερμανική και γαλλική οικονομία, γράφει. Και με το χειμώνα να πλησιάζει, «ο Vladimir Putin εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι, όταν πρόκειται για την προμήθεια φυσικού αερίου» στην Ευρώπη.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία υπογραμμίζουν την αποτυχία των κυρώσεων να περιορίσουν τις ρωσικές παρεμβάσεις στην περιοχή. σύμφωνα με αυτούς τους σχολιαστές και τους άλλους. Ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση του Putin, και πώς θα μπορούσε η Δύση προετοιμαστεί για αυτή;

Ο Soros λέει ότι μετά τις ουκρανικές κοινοβουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτωβρίου, ο Putin μπορεί «απλά να καθίσει και να περιμένει την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση της Ουκρανίας». Ο ίδιος θεωρεί πως η Δύση πρέπει να διοχετεύσει άμεσα ρευστότητα στην Ουκρανία ύψους τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων για να τη βοηθήσει να «ξορκίσει» το κακό της οικονομικής κατάρρευσης, υποσχόμενη παράλληλα να δώσει επιπλέον δισ. για να βοηθήσει το Κίεβο να υλοποιήσει τις θεμελιώδεις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Halligan, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο Putin θα χρησιμοποιήσει την απελπιστική οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας ως μοχλό κατά της Δύσης, γιατί ξέρει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δεν έχουν την πολιτική βούληση να δώσουν πολλά δισεκατομμύρια παραπάνω σε βοήθεια. Ένα νέο πακέτο διάσωσης «θα χρειαστεί τόσο τα κινεζικά όσο και τα (ας το ψιθυρίσουμε) ρωσικά κεφάλαια» γράφει ο Halligan. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρις ότου η Δύση αποσύρει τις κυρώσεις της ή δώσει μια πολύ σαφή δέσμευση ότι θα το πράξει».

Η πιθανότητα είναι ότι ο Putin θα συνεχίσει να αφήνει τη Δύση να μαντεύει. Όπως λέει ο Γάλλος Πρέσβης Araud: «Το ερώτημα είναι εκεί, πάνω στο τραπέζι: Πότε θα βάλει ένα τέλος ο Putin;

Πηγη. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου