Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Τα μεγάλα τρυπάνια που εξορύσσουν κέρδη από τον βυθό




Σε έναν από τους πολλά υποσχόμενους στα διεθνή χρηματιστήρια αναδεικνύεται ο κλάδος των υπεράκτιων γεωτρήσεων. Οι δέκα μετοχές - ηγέτες που κρύβουν κέρδη

Επιχειρηματικά συμφέροντα παγκόσμιου βεληνεκούς αναμένεται να στοιχηθούν πίσω από το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποδεικνύεται de facto ένα από τα πεδία μάχης στα οποία θα συγκρουστούν σκληρά οι εταιρείες υπεράκτιων γεωτρήσεων, οι οποίες προηγούνται των μεγάλων ενεργειακών ομίλων που θα εκμεταλλευτούν τα ευρήματα.

Ήδη η ζήτηση για υδρογονάνθρακες στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες bull market για τις μετοχές των επιχειρήσεων αυτών, όπως τονίζει η Morgan Stanley. Κορυφαία επιλογή των αναλυτών η γνωστή πλέον στην Ελλάδα νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS), που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα νέες σεισμογραφικές έρευνες σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία που θα «χτυπήσουν» οι εταιρείες εξόρυξης. Δεν είναι, όμως, η μόνη: άλλοι εισηγμένοι κολοσσοί που ξεχωρίζουν οι μεγάλοι ξένοι οίκοι και οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές του κλάδου παγκοσμίως είναι οι Subsea 7, Hornbeck Offshore Services και GulfMark, ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley ξεχωρίζουν τις Transοcean, Seadrill, Noble Corp. και Atwood Oceanics.

Τι λένε οι οίκοι
Για το διαρκώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο των υπεράκτιων γεωτρήσεων οδηγός είναι η αυξημένη ζήτηση για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου, από τις μεγάλες πετρελαϊκές αλλά και τους μικρότερους εθνικούς ενεργειακούς παίκτες, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια. Με τα αποδεδειγμένα και εύκολα προσβάσιμα κοιτάσματα να θεωρούνται πεπερασμένα, η αναζήτηση στρέφεται ολοένα και πιο ανοιχτά, ολοένα και πιο βαθιά. Η τεχνολογία πλέον επιτρέπει -σε όποιον μπορεί να την αγοράσει- από τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες μέχρι ανακάλυψη, ανάπτυξη και παράδοση μονάδων «με το κλειδί στο χέρι».

Ήδη, οι χρηματιστηριακές τους αποδόσεις είναι χαρακτηριστικές. Από τις 59 μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες και τις οποίες παρακολουθεί η Morgan Stanley, οι 36 υπερα-ποδίδουν σε σχέση με τον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, και οι 55 σημειώνουν άνοδο και ανάπτυξη μεγεθών.

Πέραν της Morgan Stanley και άλλοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η DVB Bank, η Deutsche Bank και πλήθος σκανδιναβικών τραπεζών που παρακολουθούν από κοντά τον κλάδο -ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στις βόρειες βρετανικές ακτές, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Νορβηγία-, εκτιμούν ότι η μεγέθυνσή του θα είναι μεσοπρόθεσμα εντυπωσιακή.

«Δίψα» για καύσιμα

Έκθεση της ειδικευμένης ερευνητικής και συμβουλευτικής εταιρείας της offshore βιομηχανίας Douglas-Westwood, «World Subsea Vessel Operations Market Forecast 2012-2016», προκαλεί αίσθηση, καθώς υπολογίζει πως στην επόμενη πενταετία θα γίνουν δαπάνες ύψους 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κλάδο, καθώς ο πλανήτης αναζητά πετρέλαιο και αέριο στους ωκεανούς. Τα ποσά αυτά είναι κατά 63% αυξημένα σε σχέση με την τελευταία πενταετία και αφορούν σκάφη που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, από την εγκατάσταση των υποδομών έως τη συντήρηση τους.

Η τάση προς τα βαθιά είναι εμφανής στις υπό ανάπτυξη χώρες και προς τα πολύ βαθιά στις ανεπτυγμένες, αναφέρει ο οίκος και ο ολοένα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση του εξοπλισμού που εκμισθώνεται θα συντηρήσει τους ναύλους υψηλά.


Πηγή: diplomatic.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου