Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Έναρξη συνομιλιών για τον αγωγό TAP




Την έναρξη των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση για το καθεστώς που θα διέπει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ανακοίνωσε σήμερα η κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.
Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη χώρα. Η υλοποίησή της, ωστόσο, εξαρτάται από την απόφαση που αναμένεται στις αρχές του 2013 από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα επιλεγεί για να τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα.
Ανταγωνιστής του TAP, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας, είναι ο αγωγός Ναμπούκο που δεν περνά από την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας για την Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφιας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αθήνα αποτελεί σημείο-κλειδί εν όψει της επιλογής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ.
Σημειώνεται ότι μέτοχοι του TAP είναι οι εταιρίες Axpo (Ελβετία) με 42,5% η Νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

πηγη.www.diplomatic.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου