Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ιρανική διπλωματία γιορτάζει τη νίκη της

  Η συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων ολοκληρώνει την εξαήμερη (26-31 Αυγούστου) Σύνοδο Κορυφής της οργάνωσης. Εκπρόσωποι περισσότερων από εκατό χωρών ήρθαν στο Ιράν, εκ των οποίων 36 πρόεδροι, αντιπρόεδροι ή πρωθυπουργοί. Μια τόσο υψηλή αντιπροσώπευση ήδη επιτρέπει στην Τεχεράνη να μιλά για επιτυχία της Συνόδου ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της, επισημαίνουν οι αναλυτές.Το Κίνημα των Αδεσμεύτων είναι η πιο σημαντική οργάνωση στον κόσμο μετά τον ΟΗΕ ως προς τον αριθμό των μελών της. Συμμετέχουν σ’ αυτήν περίπου 120 χώρες, άλλα δεκαπέντε κράτη έχουν την ιδιότητα του παρατηρητή. Ωστόσο δεν μπορείς τώρα να την ονομάσεις οργάνωση με επιρροή, εκτιμά η ειδικός Γελένα Μελκουμιάν:
Το Κίνημα των Αδεσμεύτων είναι οργάνωση, που γεννήθηκε εν μέσω της περιόδου του ψυχρού πολέμου, όταν χρειαζόταν, χωρίς να προσχωρήσεις σε κανένα στρατιωτικό συνασπισμό, να ακολουθήσεις τη δική σου ανεξάρτητη γραμμή. Φυσικά και τότε δεν το πετύχαιναν αυτό πλήρως οι χώρες. Παρ’ όλ’ αυτά το κίνημα αυτό όντως είχε επιρροή. Όμως τώρα ήδη δεν διαθέτει ενότητα στις γραμμές του.
Πάντως φαίνεται πως αυτή τη φορά το Ιράν, που αναλαμβάνει την τριετή προεδρία της οργάνωσης, κατόρθωσε να βρει έναν νέο ενοποιητικό παράγοντα, που είναι η τύχη της Συρίας με επικεφαλής τον Μπασάρ Άσαντ. Από τη μία πλευρά οι χώρες του Περσικού Κόλπου αρνήθηκαν να εμφανιστούν στη Σύνοδο Κορυφής ακριβώς λόγω των διαφωνιών τους με την Τεχεράνη για το συριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος αντιθέτως για χάρη της Δαμασκού είναι έτοιμη να ξεχάσει την παλαιά εχθρότητα. Ο Αιγύπτιος ηγέτης επισκέπτεται το Ιράν για πρώτη φορά εδώ και 30 και πλέον έτη. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν το 1979 εξαιτίας του ότι η Αίγυπτος παραχώρησε πολιτικό άσυλο στον ανατραπέντα έπειτα από επανάσταση Ιρανό σάχη Μοχάμεντ Ρεζέ Παχλεβί. Τώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουχάμεντ Μούρσι κόμισε στην Τεχεράνη πρόταση από κοινού με την Τουρκία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να σχηματιστεί ομάδα επαφής για τη Συρία. Οι πιο συγκεκριμένες ιδέες προς το παρόν κρατούνται μυστικές.
Είναι γνωστό ότι το Ιράν προετοίμασε δικό του σχέδιο διευθέτησης της κατάστασης, το οποίο ομοιάζει πολύ με το σχέδιο του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Η διαφορά είναι ότι οι Ιρανοί προτείνουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι όλες οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές, αλλά μόνο η σημερινή ηγεσία και η εσωτερική αντιπολίτευση. Τα επιχειρήματά του είναι ότι η αντιπολίτευση από το εξωτερικό απέχει από τις πραγματικές προσδοκίες του συριακού λαού, γι’ αυτό και δεν έχει δικαίωμα λόγου.
Όλες αυτές τις προτάσεις οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο θα τις συζητήσουν παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Η επίσκεψη αυτή ήταν άλλη μια απρόσμενη εξέλιξη αυτής της εκδήλωσης. Ο Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να επισκεφθεί τη Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ισραήλ. Προτίμησε αυτοπροσώπως να συζητήσει με τους ηγέτες της Συνόδου το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τα ζητήματα τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Πηγη.www.diplomatic.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου