Από τότε που καθιερώνεται το μοντέρνο αστικό κοστούμι, δηλαδή τα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αι. η αισθητική του υφάσματος του κοστουμιού διαχρονικά παραμένει ίδια: κλασική, λιτή, απέριττη.. Τα βασικά χαρακτηριστικά στο κοστούμι του δανδή ή στο power suit του σύγχρονου μάνατζερ, είναι η μη κραυγάζουσα κομψότητα, η αρρενωπότητα, αλλά κυρίως η ποιότητα του υφάσματος. Στην γκαρνταρόμπα ενός σύγχρονου, επιμελημένου άντρα απαραίτητα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον κοστούμι από :
Kασμίρ-worsted : Το κλασικό και αξεπέραστο ύφασμα που η ειδική επεξεργασία worsted βελτιστοποιεί τις μηχανικές και θερμομονωτικές ιδιότητες του μαλλιού και ταυτόχρονα του επιτρέπει να βαφτεί και να συντεθεί σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, κάνει το ύφασμα ανθεκτικό, εύκολο στο ράψιμο, και απολαυστικό στο φόρεμα.
Flannel : Ένα-δύο φανελένια κοστούμια δεν θα πρέπει να λείπουν από την ανδρική γκαρνταρόμπα. Γκρι, σκούρα κατά προτίμηση, σκέτη ή με αραιή ρίγα (κοφτή-pinstripe ή αχνή-chalkstripe), η φανέλα είναι ταυτόχρονα κομψή και ευκολοφόρετη σε κάθε περίσταση, εκτός της επίσημης βραδινής.. Τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται πολύ αφράτες, ελαφρές και ζεστές φανέλες, ιδανικές για αστικό κοστούμι και για παντελόνι.Ωραία επίσης είναι και η μπλε φανέλα με ρίγα. Γενικά οι ριγέ φανέλες δίνουν και ωραιότατα σταυρωτά κοστούμια, κλασικά και αρρενωπά, με έξι ή τέσσερα κουμπιά.
Τουιντ . Με μοναδικά χρώματα και σχέδια, επειδή είναι χειροποίητα και καμιά παρτίδα δεν είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, μοναδικά επειδή μες στην ύφανση αναμιγνύονται ίνες μαλλιού μοναδικά χρωματισμένες. Με χρώματα που λάμπουν στο χειμωνιάτικο φως, όλοι οι τόνοι του καφέ, από το κεραμιδί έως το καστανόμαυρο, ώχρες, λαδί, πράσινα, μπλε, γκρίζα, ανθρακί, χοντροκόκκινα… Με υπέροχα σχέδια: ψαροκόκκαλο, καρώ glenn, καρώ gun club, πτι καρώ, μεγάλα καρώ windowpane, πιε ντε πουλ, αλατοπίπερο, σβηστά σχέδια, έντονα σχέδια. Στη Σκωτία παράγονται τα κορυφαία τουίντ· τα επώνυμα των συνεταιρισμένων υφαντουργών που έχουν τη σφραγίδα Harris Tweed.
All seasons-Cool wool : Και αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε σε θερμαινόμενα κτίρια· άρα τα ρούχα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι βαριά, αλλά ελαφριά, ικανά να φοριούνται από τον βροχερό Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο. Το τέτοιας εμβέλειας ρούχο συνήθως το αποκαλούν Four Seasons ή συμβατικά ντεμί-σεζόν ή Three Seasons: φθινόπωρο – χειμώνας – άνοιξη· το μεσογειακό καλοκαίρι, το σχεδόν υποτροπικό πια, απαιτεί δική του, ξεχωριστή ενδυματολογική αντιμετώπιση.
www.diplomatic.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου