Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 30% εκτιμάται η πτώση του τζίρου στον Τουρισμό

Της Έφης Καραγεώργου
r
Δεδομένη θεωρούν πλέον την πτώση σε ποσοστό 25% με 30% του τζίρου τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες, παρότι η «ψαλίδα» στις αφίξεις έκλεισε σημαντικά, με την πτώση στο 8μηνο να περιορίζεται στο 3,1%.

Από την αρχή του χρόνου 8,55 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν αεροπορικώς στην Ελλάδα, από 8,83 εκατ. πέρυσι.


Τα ποσοστά στην πτώση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας εξακολουθούν να είναι διψήφια, και στο 8μηνο έκλεισε στο 13%.


Στα… επιμέρους, τα Χανιά είδαν άνοδο των αεροπορικών αφίξεων κατά 8,6% και το Ηράκλειο πτώση 1,5%. Η Ρόδος κινήθηκε πτωτικά (-7%) και η Κως στο -4,5%, ενώ οριακή είναι η πτώση στις αεροπορικές αφίξεις στην Σαντορίνη κατά -0,2%. Η Κέρκυρα στο +8% και η Κεφαλονιά στο +12,7%. Η Μύκονος και η Σκιάθος στο +6% και η Θεσσαλονίκη στο +8%.


Ωστόσο η τουριστική περίοδος συρρικνώθηκε επικίνδυνα, καλύπτοντας μετά βίας μόνο την καρδιά της μέχρι και πέρυσι τουριστικής περιόδου, δηλαδή το χρονικό διάστημα από 10 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, ενώ και μέσα σε αυτό ακόμη το στενό χρονικό διάστημα οι πληρότητες δεν άγγιξαν το 100%!


Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά, ξόδεψαν ελάχιστα χρήματα, αφού προτίμησαν στην πλειοψηφία τους τα πακέτα all inclusive.


Ακόμα και για τους τουρίστες που προσέγγιζαν με κρουαζιερόπλοια τα νησιά, οι δαπάνες ήταν κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Τη χαριστική βολή στον εσωτερικό τουρισμό την έδωσε η απουσία των Ελλήνων, καθώς ο αριθμός εκείνων που έκαναν διακοπές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ενοικιαζόμενα studios στις Κυκλάδες δεν γνώρισαν πληρότητα (εκτός από Σαββατοκύριακο) ούτε και στην «καρδιά» του Αυγούστου.

Όμως και οι περισσότεροι αλλοδαποί που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, δαπάνησαν πολύ λιγότερα χρήματα, είτε επρόκειτο για εξτρά πληρωμένες εκδρομές, είτε για νοικιασμένα αυτοκίνητα και φυσικά η δαπάνη ήταν ελάχιστη για φαγητό εκτός ξενοδοχείων ή κρουαζιερόπλοιων.

Για πρώτη φορά, μαγαζιά εστίασης σε πολλά νησιά είδαν τους πελάτες και τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά, βάζοντάς τους σε σκέψεις, αν τα έσοδα του καλοκαιριού μπορούν να αντέξουν τα νοίκια του χειμώνα, που ούτως ή άλλως «τρέχουν» και η εκτίμηση είναι ότι τα λουκέτα στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα είναι πολλά...


 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου