Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πτώση στα Χρηματιστήρια καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την Ισπανία

“Σήμερα η Ισπανική Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκε σημαντικά. Αυτή η μείωση αποδίδεται στις αυστηρές περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί  ήδη στη χώρα και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. Αυτά τα δεδομένα θα κάνουν ακόμη δυσκολότερο το έργο της Ισπανίας να επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα, δεδομένων των μειωμένων εσόδων από φόρους και μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων.  

Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, οι αρνητικές ειδήσεις που συνδέονται με την Ισπανία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συντριβή των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων. Και ακριβώς αυτό είναι που βλέπουμε από σήμερα το πρωί. Ο IBEX έχει σημειώσει μεγάλη πτώση από νωρίς, που ξεπερνά το 2%.  Από την άλλη, ο FTSE MIB, ο οποίος ακολουθεί στενά τον IBEX, δεν απέχει πολύ.

Η εμπιστοσύνη δέχθηκε επίσης πλήγμα όταν ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank, υπονόησε ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αμφισβητούν το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για να διατηρηθούν χαμηλά οι αποδόσεις της Ισπανίας. Εάν αυτές οι σκέψεις συσπειρωθούν, θα μπορούσαμε να δούμε τις Ισπανικές και Ιταλικές αποδόσεις να αυξάνονται γρήγορα, αφήνοντας την Ισπανία χωρίς άλλη επιλογή από την αναζήτηση πλήρους πακέτου στήριξης.       

Οι αντιδράσεις σε αυτά τα σχόλια φάνηκαν σήμερα το πρωί. Η απόδοση των Ισπανικών δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί περισσότερο από 25 μονάδες βάσης, με δραστηριότητα trading που είναι λίγο κάτω από το 6%. Εάν κάποιος αμφέβαλλε για την επιρροή του Weidmann στην Ευρωζώνη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, μπορεί να σταματήσει, καθώς φαίνεται ότι ο Weidmann θα μπορούσε να ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Draghi τους τελευταίους μήνες με σχετική άνεση.” 

Πηγη.Μr. James Hughes
 Chief Market Analyst της Alpari


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου