Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Νέες προοπτικές διμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ

Εντατικοποίηση των επαφών Ελλάδας- Ισραήλ, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, είναι το αποτέλεσμα των γόνιμων συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες και της διευρυμένης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας, η σύγκληση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας το ταχύτερο δυνατό, θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών.Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον κ. Πέρες για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι η εκδήλωση της συστημικής κρίσης του ευρώ, επισημαίνοντας ότι χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση και βήματα προς την πολιτική ενοποίηση η νομισματική ένωση οδηγείται σε αδιέξοδο.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τον Ισραηλινό ομόλογό του για τα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα το κυπριακό, αναφέροντας ότι «η επίλυσή του θα συμβάλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» και επισημαίνοντας ότι «προσβλέπει στη συμπαράσταση και στήριξη του Ισραήλ».
Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε στη οικονομική σημασία του τουρισμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι είναι ευγενής στόχος να «θέλουμε έναν κόσμο γεμάτο τουρίστες και όχι τρομοκράτες».
 «Μπορούμε να συνεργαστούμε πολιτικά, επιστημονικά και οικονομικά» είπε ο κ. Πέρες και προσέθεσε: «Η Ελλάδα και στο παρελθόν και τώρα έχει εξαιρετικά μυαλά, εξαιρετικούς επιστήμονες και νομίζω ότι πολλά μπορούν να γίνουν σε συνεργασία ανάμεσα στους δικούς σας και τους δικούς μας ερευνητές, ώστε να επωφεληθούμε όλοι απ΄ αυτό».
 Σχετικά με την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι αυτή «είναι ευρωπαϊκή κρίση» και σημείωσε πως «υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πέρασμα από τον παλαιό στον νέο κόσμο».
 «Η γέφυρα ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο κόσμο είναι επιστημονική. Οι δύο χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να φέρουμε κάτι θετικό σε όλους. Η κρίση είναι το ξεκίνημα για κάτι νέο. Είναι σκληρή για τον λαό, αλλά είναι καλή για το μέλλον του. Η Ελλάδα είχε το θάρρος να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο για το ξεπέρασμά της και πιστεύω ότι θα επιτύχει», ανέφερε ο κ. Πέρες και κατέληξε:
 «Η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στο Ισραήλ. Το πεδίο είναι πρόσφορο και θα προχωρήσουμε. Θα το κάνουμε».
 Κατά τη συνάντηση ο κ. Πέρες χάρισε στον κ. Παπούλια μία επτάφωτη λυχνία, σύμβολο του εβραϊσμού, με την επιγραφή «στον Πρόεδρο Παπούλια που στέκεται στην πύλη της νέας Ελλάδας και προστατεύει το μεγαλειώδες πνεύμα της ελληνικής ιστορίας.Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δώρισε στον κ. Πέρες ένα βιβλίο με τη γεωγραφική αφήγηση του Καλύδιου Πτολεμαίου.

Πηγή:www.diplomatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου