Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σκάνδαλο η επιστροφή Μπεγλίτη στο ΥΠΕΞ

Προβληματισμό αλλά και μια σειρά από ηθικά ζητήματα θέτει η επιστροφή στο ΥΠΕΞ του πρώην υπουργού και βουλευτή Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος μετά από μια σύντομη σταδιοδρομία στην πολιτική επανεντάσσεται στο διπλωματικό σώμα απ' όπου είχε παραιτηθεί το 2007 για να πολιτευθεί.

Το ηθικό ζήτημα αφορά στις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος σε ορισμένους δημοσίους λειτουργούς να μπαινοβγαίνουν στην υπηρεσία τους και επιπλέον τα χρόνια που πολιτεύτηκαν να προσμετρώνται στην προαγωγή τους, κάτι που δεν ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και με τους γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι μετά το τέλος της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, μπορούν να επιστρέφουν στα δημόσια νοσοκομεία με το βαθμό μάλιστα του διευθυντη. Είναι αμφίβολο αν υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση.

Η διαδικασία επιστροφής του κ. Μπεγλίτη έχει ολοκληρωθεί και το νομικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών έχει αποφανθεί ότι ο πρώην υπουργός, παρά την παραίτησή του, μπορεί να επιστρέψει στη θέση του.

Το ζητούμενο τώρα είναι σε ποια θέση θα επιστρέψει ο κ. Μπεγλίτης και αναμένεται η σχετική απόφαση του νομικού συμβούλου του υπουργείου για το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό ότι αν προσμετρηθούν στη διαδικασία προαγωγής τα χρόνια που απουσίασε από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να πολιτευθεί τότε ο κ. Μπεγλίτης θα προαχθεί και θα μπορεί να προαχθεί σε πρέσβη. Αν δεν προσμετρηθούν, τότε ο πρώην υπουργός θα παραμείνει στον βαθμό που είχε όταν παραιτήθηκε και τα χρόνια που ήταν βουλευτής και υπουργός δεν θα μετρήσουν για την προαγωγή του.

Ο κ. Μπεγλίτης δεν εξελέγη βουλευτής Κορινθίας στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου και τοποθετήθηκε μέλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προφανώς η επιστροφή του στο υπουργείο Εξωτερικών υποδηλώνει την πεποίθησή του ότι κλείνει τον κύκλο του στην πολιτική.

Ο κ. Μπεγλίτης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Το 1987 προσελήφθη στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως το 1996 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες. Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και το 2004 τοποθετήθηκε από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής Κορινθίας και από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια Υπουργός Εθνικής Αμυνας. Για ένα τετράμηνο, ως τον Μάρτιο του 2012, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ πριν ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος.


 Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου