Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα πτώση για την Ελλάδα στην Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα - 1η η Ελβετία

Στην 96η θέση της ετήσιας Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα -μεταξύ 144 χωρών- υποχώρησε η Ελλάδα, καταγράφοντας πτώση έξι θέσεων σε σχέση με πέρυσι.
 Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη, οικονομίες όπως η ελληνική, δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος, περιλαμβάνεται και η Γαλλία, η οποία δεν ανήκει πλέον στο γκρουπ των 20 πιο ανταγωνιστικών χωρών, καθώς έπεσε στην 21η θέση από την 18η που κατείχε κατά τον περασμένο χρόνο και την 15η το 2010. Αλλες χώρες της ευρωζώνης που σημείωσαν πτώση είναι το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 49η. Η Ισπανία διατήρησε την 36η θέση.

Πρώτη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, φιγουράρει η Ελβετία χάρη στις καινοτόμες επιχειρήσεις της και μία ισορροπημένη ως προς τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών πολιτική απασχόλησης.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτη χώρα στον τομέα της καινοτομίας, το επίπεδο της συνολικής της ανταγωνιστικότητας υποχώρησε για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην 5η θέση, εξαιτίας του αδιεξόδου στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πολιτικές παρατάξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομολόγο του WEF Μαργκαρέτα Ντρένιεκ Χανούζ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν οικονομικό περιβάλλον το οποίο είναι «ένα από τα αποτελεσματικότερα στον κόσμο».

Σημειώνεται πως τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι δέκα ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες που βρίσκονταν στην κορυφή και τον περασμένο χρόνο: Ελβετία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία.

Πηγη.www.diplomatic.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου