Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα




Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2012

 Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Καλή σας ημέρα.  Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της ηγεσίας.  Αύριο, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο, ως μέλος τετραμελούς αποστολής αποτελούμενης και από τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.  Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών που γειτονεύουν άμεσα με την Αίγυπτο θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν την πολιτική της ηγεσία, όπως και να έχουν επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.  Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον κύριο El-Araby που είναι ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.  Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα μεταφέρουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεταβατική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, καθώς ο αιγυπτιακός λαός χαράζει το δρόμο του προς τη δημοκρατία.  Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει το παρών σε αυτή τη μεταβατική διαδικασία, πρέπει να είναι εκεί και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, όχι με την έννοια της βοήθειας αλλά με την έννοια μιας αυτονόητης επένδυσης που θα κάνει απέναντι σε έναν άμεσο και πολύ σημαντικό γείτονά της.  Θεωρούμε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο και γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε κάθε βήμα που θα κάνει να έχει δίπλα της την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου ο κύριος Υπουργός θα βρίσκεται στην Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο Gymnich.  Τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους Υπουργούς είναι τα ζητήματα του νερού και της εκπαίδευσης ως οριζόντιες πολιτικές καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Μαρκουλλή, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας.  Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εξωτερικών ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να έχει ενημερωτική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Κούρκουλας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κύριο Κωστή Χατζηδάκη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κύριος Υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρέσβη Tom de Bruijn μέλος της Task Force για την Ελλάδα.

Την Παρασκευή 7 του μηνός ο κύριος Κούρκουλας θα έχει συνάντηση με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ενώ την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας.  Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο θα έχει επίσης συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών τον Πρέσβη κύριο Κασκαρέλη.

Τέλος, όσον αφορά στο πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κυρίου Τσιάρα, την Πέμπτη 6 του μηνός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμων Ελλήνων.

Αυτά είχα να ανακοινώσω και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, εάν υπάρχουν.  

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:  Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και αν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα η αυξανόμενη ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία τόσο με τους πρόσφυγες όσο και με τις επιθέσεις του PKK.  Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Η κατάσταση στη Συρία προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία και είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά.  Δυστυχώς τα χειρότερα σενάρια που είχαμε δει, επιβεβαιώνονται και αυτήν τη στιγμή η Συρία ολισθαίνει σε έναν εμφύλιο πόλεμο ο οποίος έχει τραγικό απολογισμό για τον άμαχο πληθυσμό, για τους πολίτες της Συρίας, με τους οποίους ο ελληνικός λαός έχει σχέσεις παραδοσιακής φιλίας και σεβασμού.  Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα της Συρίας, λύση που θα προέλθει από τον ίδιο το συριακό λαό με σεβασμό στην κυριαρχία του και τις επιθυμίες του για μία δημοκρατική μετάβαση.  Συνεπώς, είναι σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της Συρίας προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνημένη λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων και να μπορέσει η Συρία σταδιακά με την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας να βρει το δρόμο της προς την σταθερότητα και την ειρήνη. 

Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση στη Συρία εμπνέει ανησυχία όχι μόνο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και για όλο τον περίγυρό της.  Η Συρία έχει ένα καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία της Μέσης Ανατολής, που επηρεάζει άμεσα και όλες τις γειτονικές χώρες και γι αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι είναι επείγον να βρεθεί λύση.  Χρειάζεται σίγουρα η συμπαράσταση της Διεθνούς Κοινότητας, χρειάζεται μια ενεργή παρουσία και χρειάζεται να μπορέσουν οι Σύριοι να συνομιλήσουν μεταξύ τους για να βρουν πολιτικές λύσεις.  Δεν πιστεύουμε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων και οι στρατιωτικές λύσεις μπορούν να δώσουν μία βιώσιμη απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. 

Το προσφυγικό ζήτημα είναι επίσης ένα φλέγον ζήτημα που προκύπτει από την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί.  Οι προσφυγικές ροές και κατ’ επέκταση τα μεταναστευτικά κύματα αυξάνονται συνεχώς.  Ήδη ξεπερνούν τις 200.000 οι Σύριοι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, δημιουργώντας μία πολύ μεγάλη πίεση σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος αλλά και η Τουρκία και είναι κάτι το οποίο φυσικά ως γειτονικές χώρες παρακολουθούμε κι εμείς με πολύ μεγάλη προσοχή.  Γίνεται η κατάλληλη προεργασία από ελληνικής πλευράς προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, αλλά δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι όσο θα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία, αναπόφευκτα θα υπάρχουν και ρεύματα προσφύγων τα οποία θα προσπαθούν να προστατευθούν από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες. 

Α. ΤΑΣΟΥΛΗ:  Σχετικά με την κινητικότητα στη Θράκη, ήθελα να ρωτήσω αν ισχύουν δημοσιεύματα που λένε ότι επιδοτούνται μαθητές που σπουδάζουν στην ελληνική πολιτεία, ότι επιδοτούνται με 500 Ευρώ για να γραφούν στα σχολεία που χρηματοδοτεί η Τουρκία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα.  Σε κάθε περίπτωση –και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό– υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Θράκη οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά να «γκετοποιήσουν» τους Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που ζουν εκεί.  Οι προσπάθειες αυτές αποτυγχάνουν.  Αποτυγχάνουν παρά την επιμονή αυτών των λίγων περιθωριακών στοιχείων. 

Πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μία ανοιχτή κοινωνία, μία κοινωνία και μία πολιτεία ισονομίας η οποία σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θρησκευτικά δικαιώματα όλων των πολιτών της.  Αυτή η συμμετοχή, αυτή η ομαλή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα της Ελλάδας είναι που εξασφαλίζει ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, συνεχίζουμε να προχωράμε προς τα μπρος.  Σίγουρα όλοι οι πολίτες της χώρας μας έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σκληρής οικονομικής κρίσης, όμως μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε. Η σημερινή κατάσταση δε δίνει δικαίωμα σε αυτούς τους ακραίους κύκλους είτε να διακινούν σενάρια είτε να κάνουν ενέργειες, οι οποίες προσπαθούν ακριβώς να βάλουν στο περιθώριο ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. 

Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα μία ερώτηση σε συνέχεια της ερωτήσεως του συναδέλφου για τη Συρία.  Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν, στα σπάργανα έστω, στρατιωτικό μηχανισμό, ορισμένα battle groups, ένα εκ των οποίων έχει επικεφαλής την Ελλάδα και μετέχει και η Κύπρος.  Υπάρχει η σκέψη, υπάρχει, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποιήσεως αυτών των μηχανισμών σε σχέση με τη Συρία, είτε για το θέμα των προσφύγων που λέτε είτε για να ελέγξουν βοήθεια που τυχόν θα πάει προς τα εκεί;  Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σκέψη για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και πιστεύουμε ότι αυτό, όπως είπα και προηγουμένως, δε θα έδινε καμία απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν στη Συρία.  Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος με όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις προκειμένου ο ίδιος ο συριακός λαός να μπορέσει να καθορίσει την πορεία του και αυτό προφανώς απαιτεί και την αλλαγή στην ηγεσία και την άμεση κατάπαυση του πυρός.  Είναι αυτονόητο ότι όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις, όσο συνεχίζονται αυτές οι βιαιότητες οι οποίες συνεχώς αυξάνουν και τον αριθμό των θυμάτων, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επίτευξη λύσης.  Κατά συνέπεια πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε συνεπείς σε μία πολιτική διαδικασία, η οποία θα μπορέσει να δώσει και μία βιώσιμη λύση. 

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ:  Γι’ αυτό που λέγατε για τη Θράκη, θεωρείτε ότι είναι εποικοδομητική η παρέμβαση του κυρίου Erdogan που ζήτησε την ενότητα των Ελλήνων πολιτών, Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, γύρω από το Κόμμα της Ισότητας κ.λπ., που ίδρυσε ο κύριος Sadik;  Και το δεύτερο, εάν υπάρχει κάτι νεότερο για τη συνεδρίαση τη διακυβερνητική, διϋπουργική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Θεωρούμε, όπως είπα και προηγουμένως, ότι οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ζουν σε μία κοινωνία και σε μία πολιτεία η οποία σέβεται απόλυτα τα δικαιώματά τους και αυτό θα πρέπει αυτό να γίνεται σεβαστό από όλους.  Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και αυτό το παράδειγμα θα ήταν καλό να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες στη γειτονιά μας.

Όσον αφορά στο θέμα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως γνωρίζετε έχει υπάρξει συμφωνία να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση, η οποία θα γίνει στην Τουρκία, καθώς η πρώτη είχε γίνει στην Ελλάδα. Προχωρούν οι διεργασίες, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών και Ελληνικής Κυβέρνησης γίνεται ο συντονισμός των Υπουργείων τα οποία συμμετέχουν, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες, αλλά μόλις οριστικοποιηθούν προφανώς θα ενημερωθείτε κι εσείς. 

Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ:  Ήθελα να ρωτήσω αυτοί οι ακραίοι κύκλοι που είπατε πριν έχουν ονοματεπώνυμο ή τουλάχιστον οι επιρροές τους αν έχουν ονοματεπώνυμο, αυτό είναι το ένα ερώτημα.  Το δεύτερο έχει να κάνει με τη Λιβύη, ήταν ένα θέμα με το οποίο είχατε ασχοληθεί και ως Υπουργείο παλαιότερα, το θέμα της νοσηλείας.  Τί νεότερο υπάρχει όσον αφορά την οφειλή της Λιβύης ως προς την Ελλάδα και την πορεία των συζητήσεων για την εξόφληση του χρέους.  Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ο βίος και η πολιτεία όλων είναι γνωστή. Αυτό που επιχειρούν αυτοί οι κύκλοι πολύ απλά δεν πρόκειται να το πετύχουν, διότι, όπως σας είπα και το επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είναι μία κοινωνία που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

Ως προς το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, υπήρξε πράγματι μία σημαντική ανθρωπιστική πρωτοβουλία από πλευράς της Ελλάδας την περίοδο των συγκρούσεων στη Λιβύη για τη φιλοξενία και νοσηλεία Λίβυων, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί.  Αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε και μετά τη λήξη των συγκρούσεων ακριβώς διότι οι υποδομές της Λιβύης είχαν υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα και δεν μπορούσε το κράτος να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στους πολίτες.  Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο το παρακολουθούμε πολύ στενά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ένα ζήτημα δαπανών που έχουν γίνει και οικονομικών εκκρεμοτήτων προς ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα και ξενοδοχεία. Για το θέμα είχε επικοινωνία και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Αβραμόπουλος, με τον ομόλογό του της Λιβύης, όπως επίσης υπάρχουν συχνές επαφές με τον Επιτετραμμένο της Λιβύης στην Ελλάδα.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ:  Ποιο είναι το ποσό;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν αυτή τη στιγμή οι ελληνικοί φορείς με τη λιβυκή πλευρά, διότι δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το ακριβές ποσό.  Αυτό που γνωρίζω από την τελευταία επαφή που είχαμε μαζί τους είναι ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εκταμιεύσεις για ένα ποσοστό αυτής της οφειλής και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσει να διευθετηθεί εξολοκλήρου το ζήτημα.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Δεν ξέρω βέβαια αν έχω καλυφθεί γιατί είμαι λίγο αργοπορημένη.  Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στη Λευκωσία πριν από λίγες ημέρες, που συζητήθηκε το θέμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, τί προέκυψε που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.  Σας ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Συνεχίστηκε μία συζήτηση σε ένα θέμα που είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ δύσκολο.  Όπως ίσως θα γνωρίζετε, ο στόχος είναι να έχουν καταλήξει αυτές οι διαβουλεύσεις μέχρι το τέλος του έτους και την ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας.  Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο, ακριβώς για να συνεχίσει και ενδεχομένως να μπορέσει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις επάνω σε αυτό το θέμα.  Η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινές αντιλήψεις, συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις, και προσπαθούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βασικό άξονα της πολιτικής μας ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Ταμεία θα πρέπει να λειτουργούν ως αναπτυξιακό εργαλείο.  Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και περίοδο λιτότητας κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αναπτυξιακό εργαλείο.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Ήθελα, λοιπόν, συμπληρωματικά να σας ρωτήσω το εξής, βέβαια είναι λίγο εξειδικευμένο και ίσως εκφεύγει των αρμοδιοτήτων σας, αλλά ως Υπουργείο Εξωτερικών, που εκπροσωπείτε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, θα τη θέσω την ερώτηση.  Υπάρχει λοιπόν η εντύπωση ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι της τριετίας 2007-2008-2009, δηλαδή μία τριετία όπου οι Έλληνες ήμαστε πολύ καλύτερα από ότι σήμερα.  Θα καταβάλει η Ελλάδα ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να ληφθεί η σημερινή κατάσταση υπόψη στην κατανομή των κονδυλίων;  Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που μας απασχολεί, ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο υπολογισμός για την κατανομή αυτών των κονδυλίων. Είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητάμε. 

Σ. ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ:  Η προτροπή Erdogan θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρέμβαση στα εσωτερικά, εφόσον υπάρχει αναφορά σε πολιτικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Όπως ξέρετε, υπήρξε και αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με αυτό το μήνυμα που αποδίδεται στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, οι Έλληνες πολίτες είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίζουν το μέλλον τους και την τύχη τους.  Λειτουργούμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία και οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, παίρνουν τις αποφάσεις τους για το καλό της χώρας τους. Αυτή είναι η μοναδική και η βασική αρχή η οποία διέπει τη συμμετοχή όλων μας στα κοινά και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας.  Θα ξαναπώ αυτό που είπα προηγουμένως, ότι καλό θα ήταν να βλέπουν την Ελλάδα σαν παράδειγμα, γιατί πραγματικά στη γειτονιά μας η Ελλάδα είναι παράδειγμα.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Davutoglu έκανε μία δήλωση σχετικά με τη λαθρομετανάστευση ως συνέπεια της κατάστασης στη Συρία και πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθούν ορισμένες εγκαταστάσεις, και αντέδρασε ο κύριος Κουμουτσάκος, ο Ευρωβουλευτής, και ένας Κύπριος συνάδελφός του.  Ποια είναι η ελληνική θέση επάνω σε αυτές τις δηλώσεις παρακαλώ;  Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Συζητήσαμε προηγουμένως για την προσφυγική κρίση ως συνέπεια των συγκρούσεων στη Συρία.  Όπως είπα και προηγουμένως, είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία.  Πρώτα από όλα, είναι θέμα προστασίας αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από την περιοχή των συγκρούσεων, παροχής πρώτων βοηθειών, τροφής, νερού, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, και φυσικά δημιουργεί εκ των πραγμάτων και ζητήματα ασφαλείας, καθώς κοντά στους πρόσφυγες είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι μεταναστευτικές πιέσεις.  Γι’ αυτόν το λόγο και η Ελλάδα από την πλευρά της, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητάμε αυτό το θέμα με τους εταίρους μας, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όποια ενδεχόμενη κατάσταση ανακύψει.  Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη μεγάλη πίεση που δέχονται οι γειτονικές χώρες της Συρίας και εδώ θα ήθελα να δώσω έμφαση.  Αναφέρατε την Τουρκία, αλλά οι πιέσεις για χώρες όπως η Ιορδανία, είναι εξίσου, αν όχι μεγαλύτερες, όπως και για το Λίβανο.  Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση τελικά, είναι να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία.  Όσο θα υπάρχουν συγκρούσεις, είναι αναμενόμενο ότι ο άμαχος πληθυσμός θα ψάχνει για διεξόδους. 

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε όλοι έμφαση εκεί.  Ανέλαβε νέος Ειδικός Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, ο κύριος Brahimi, στον οποίον ευχόμαστε καλή επιτυχία στα πολύ δύσκολα καθήκοντα που έχει αναλάβει.  Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει και τη συνεργασία και την πολιτική βούληση των αντιμαχομένων παρατάξεων, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση για τη Συρία.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας πώς εξελίσσεται;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Το θέμα αυτής της συμφωνίας εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα. Υπήρχε κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει οδηγήσει στην κύρωση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.  Εμείς θεωρούμε ότι, από τη στιγμή που και η ίδια η Τουρκία έχει συμφωνήσει στο περιεχόμενο το κειμένου, θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει και στην εφαρμογή του.  Είναι ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο καλύπτει πολλά από τα ζητήματα που υπάρχουν, δεδομένου ότι η Τουρκία αυτήν τη στιγμή είναι μία από τις βασικές χώρες προέλευσης λαθρομεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σίγουρα και η ίδια η Τουρκία αποτελεί χώρα διέλευσης, αλλά ως δεδομένο έχουμε ότι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διέρχεται πολύ μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την Ευρώπη.  Γι’ αυτόν το λόγο και επειδή ακριβώς μιλάμε για ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα, θεωρούμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ εμφατικά, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας επανεισδοχής, και ταυτόχρονα να έχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, η οποία υπάρχει ήδη από το 2002 και η οποία μπορεί να καλύψει αυτήν τη στιγμή τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις μεγάλες λαθρομεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία.  


Πηγη.www.diplomatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου