Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρώπη μία πολυεπίπεδη ΄Ενωση .


Στη Λευκωσία διεξάγεται νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο αργότερα, θα συγκεντρωθούν επίσης στην κυπριακή πρωτεύουσα οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης.
Από την 1η Ιουλίου,όπως είναι γνωστο, η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ και για αυτό τον λόγο φιλοξενεί τις τόσο υψηλές συνελεύσεις. Το νησιώτικο κράτος, αναλαμβάνοντας τη θέση αυτή, με το στόμα του Προέδρου του Δημήτρη Χριστόφια ανακήρυξε ως προτεραιότητα της δράσης του «την οικοδόμηση πιο αποδοτικής από οικονομική άποψη Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση». Οι φιλόδοξες δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολύ έντονη αντίδραση στη Γερμανία. Ο Κουρτ Λαουκ (Kurt Lauck), επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (Christich-Demokratische Ένωσης) (Κόμμα της Μέρκελ!), παρατήρησε σαρκαστικά: «Δεν θα θεραπεύσει την Ευρώπη Πρόεδρος, που ο ίδιος δέχεται εντατική θεραπεία λοιμώδους νόσου».
Η Κύπρος πραγματικά έχει επηρεαστεί από την «ελληνική ασθένεια». Οι τοπικές τράπεζες έχασαν χρήματα από τα λεγόμενα «κακά» δάνεια. Η νήσος έχει επείγουσα ανάγκη από οικονομικές ενέσεις. Θα ήθελε να πάρει από την τρόϊκα διεθνών πιστωτών 5 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα από τη Ρωσία. Το προηγούμενο δάνειο από τη Μόσχα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, απ’ότι φαίνεται, έχει αφομοιωθεί επιτυχώς. Τη δεύτερη δόση της ρωσικής βοήθειας το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν τόλμησε να την παραχωρήσει ακόμη.
Πρόεδρος της ΕΕ με «καπέλο στο χέρι» ... Αν αυτό είναι δυνατό, τότε ποιά είναι η σημασία αυτής της θέσης;
- Η προεδρία είναι η κληρονομιά του προηγούμενου μοντέλου ολοκλήρωσης. Μετά την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, η ΕΕ απόκτησε μόνιμο Πρόεδρο, που εκλέγεται για προσδορισμένη θητεία. Τωρα είναι ο Χέρμαν Βαν Ρομπουί. Η εναλασσόμενη προεδρία των χωρών παραμένει, αλλά μόνο ως σύμβολο του γεγονότος ότι όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να επιδρούν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πράξη δε, αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν και σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει αναγνώριστα. Πραγματικά, τι επίδραση στην ΕΕ μπορεί να ασκήσει η καταχρεωμένη Ελλάδα; Είτε το επιτυχές Λουξεμβούργο; Το πραγματικό βάρος των χωρών αυτών σε σύγκριση με τις «ατμομηχανές της Ένωσης» είναι πολύ διαφορετικό. Είναι καιρός να το αναγνωριστεί και να το κατοχυρωθεί αυτό με κάποιο τρόπο. Ας γίνουν διαφορετικά και τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.
Μα αυτό θα προσβάλει θανάσιμα την ευαίσθητη στάση των μικρών χωρών απέναντι στα δικαιώματά τους, π.χ. της Τσεχίας. Στο αμεσο μελλον θα δούμε μία πολυεπίπεδη ΄Ενωση στην οποία οι χώρες θα έχουν διαφορετικά δικαιώματα και δυνατότητες όχι «ντε φάκτο», όπως τώρα, αλλά «ντε γιούρε». Θα υπάρχουν χώρες-«πυρήνες» και χώρες-«περιφέρειες». Μάλιστα δεν γίνεται λόγος για την εδαφική και την αριθμητική κλίμακα της χώρας. Ένα άλλο ζήτημα εδώ είναι: πού θα πρέπει να καταταχθούν π.χ., η Ισπανία και η Ιταλία ακόμα, με τα χρηματοπιστωτικά τους προβλήματα. Η Πολωνία δε, είτε η Τσεχία, που καταδεικνύουν τη βιομηχανική τους ανάπτυξη και εφαρμόζουν μία υγίη οικονομική πολιτική, θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στον «πυρήνα» τέτοιας δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγη.www.diplomatic.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου