Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

"Δεν οφείλεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο το πάγωμα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας"

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν παγώσει και αυτό δεν οφείλεται ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά, ούτε ειδικότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, εκτιμούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Μαριλένα Κοππά, οι οποίοι είναι αντιπρόεδροι στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η Τουρκία φαίνεται να επαναξιολογεί την ευρωπαϊκή της πορεία και να αναθεωρεί τη στρατηγική της εν όψει και της οικονομικής κρίσης που διανύει η Ευρώπη. Παράλληλα, είναι σαφές πως τα στρατηγικά συμφέροντά της στην Κύπρο είναι μεγαλύτερα και δεν θα τα θυσιάσουν, σε αυτή τη φάση, για μια ενταξιακή πορεία, η κατάληξη της οποίας είναι αμφίβολη.


Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως, λόγω της παρατεταμένης στασιμότητας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε μια διαδικασία ειδικής σχέσης, όπου η Τουρκία θα έχει περισσότερα δικαιώματα από υποχρεώσεις. Αφήνει, επίσης, αιχμές κατά γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως η ειδική σχέση είναι γεμάτη παγίδες. Υπογραμμίζει, τέλος, πως «αν οι εξελίξεις οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και ομόφωνης απόφασης των κρατών- μελών».


Η Μαριλένα Κοππά εκτιμά ότι η Τουρκία δείχνει να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτά τα νέα δεδομένα, συμπληρώνει, «οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε τη στρατηγική μας. Και έχουμε ήδη αργήσει». 



Πηγη.www.diplomatic.gr  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου