Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Τα 18 δισ. δολ. του Κατάρ στην Αίγυπτο!

Όπως ανακοίνωσε το Εμιράτο του Κατάρ, προτίθεται να επενδύσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στον βιομηχανικό και τον τουριστικό τομέα στις ακτές της Μεσογείου μέσα στην επόμενη πενταετία. Πρόκειται πραγματικά για μια ανάσα στην οικονομία μιας χώρας που συνταράσσεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ και την ανάδειξη στην εξουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της βοήθειας αρκεί να υπενθυμίσουμε το αίτημα που υπέβαλλε η Αίγυπτος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να λάβει δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η βοήθεια του Κατάρ έρχεται συμπληρωματικά στα 5 δισεκατομμύρια δολάριο δάνειο με ευνοϊκούς όρους, 2 δισεκατομμύρια απευθείας βοήθεια, ενώ παρόμοια στήριξη απολαμβάνει από τη Σαουδική Αραβία και την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Στα επενδυτικά προγράμματα συμπεριλαμβάνονται επένδυση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εργοστάσια φυσικού αερίου, παραγωγής ενέργειας, παραγωγής σιδήρου και ατσαλιού και άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή γιγαντιαίου υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Γιατί συνέβησαν όμως όλα αυτά τα εντυπωσιακά; Διότι η Αίγυπτος στάθηκε ευθαρσώς στο πλευρό του σουνιτικού κόσμου ο οποίος συνασπισμένος επιδιώκει την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και δεν υπέκυψε στο «φλερτ» των Ιρανών που επιχείρησαν να την προσεγγίσουν, με σκοπό να διαιρέσουν το αντι-συριακό μπλοκ και να προστατεύσουν με τον τρόπο αυτό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Επίσης, με τον τρόπο αυτό συντάχθηκε απόλυτα με την ομάδα των αραβικών κρατών οι οποίες μαζί με το Ισραήλ θεωρούν το Ιράν ως την κυριότερη απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος πρόεδρος της Αιγύποτυ, Μοχάμεντ Μόρσι, παρότι έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές στην Τεχεράνη όπου μετέβη πρόσφατα για τη Σύνοδο των Αδεσμεύτων, δεν δίστασε να επιτεθεί στην πολιτική του Ιράν στο θέμα της Συρίας, κάνοντας τους εκνευρισμένους Ιρανούς να μιλούν για «πολιτική ανωριμότητα».
Πλέον, το Κατάρ θα αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας του Καΐρου με την Ουάσισγκτον, ενώ αν το δει κανείς και ανάποδα, οι μαζικές επενδύσεις θα αποτελέσουν και έναν έμμεσο τρόπο ελέγχου της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου, ώστε να μην ξεφύγει από κάποια όρια και απειλήσει τις περιφερειακές ισορροπίες. Ο Μόρσι θα πρέπει βέβαια να εξισορροπήσει αυτή την ανάγκη με το να παραμείνει ευχάριστος στο φανατικό ισλαμιστικό του ακροατήριο…
Υπάρχει δίδαγμα για την ελληνική πλευρά που επίσης βρίσκεται σε οικονομική κρίση, δεν βρέθηκε όμως μέχρι στιγμής κανείς να ξεκινήσει ένα παρόμοιο επενδυτικό πρόγραμμα όπως αυτό του Κατάρ στην Αίγυπτο, αλλάζοντας το κλίμα στην οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να ταχθεί ολοκληρωτικά με την πλευρά που θα επιλέξει και να φροντίσει να γίνει χρήσιμη, έως αναντικατάστατη, ώστε στη συνέχεια οι επενδύσεις να μην έχουν μόνο οικονομικό χαρακτήρα, αλά και γεωπολιτικό…
Αλήθεια, τα τηρούμε αυτά ή «φιλοδοξούμε» να καταλήξουμε όπως η… «αξιοπρεπής Αργεντινή»; Γιατί νομίζετε το «defence-point.gr» επιμένει φορτικά ότι το μεγαλύτερο «όπλο» της Ελλάδας για την καταπολέμηση της κρίσης είναι η γεωγραφική της θέση;

Πηγη. defence-point.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου