Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία Κ. Χατζηδάκη στους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ


Τη δέσμευση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών επεσήμανε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του προς τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την πορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων πολιτικής που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο καθώς και τον προγραμματισμό του υπουργείου ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί περιλαμβάνονται:
-Ο ορισμός συντονιστών για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
-Η υπογραφή σύμβασης με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης για τον ανταγωνισμό.
-Η έγκριση από το ΣτΕ τριών Προεδρικών Διαταγμάτων για την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων.
-Η αναμόρφωση της Αγορανομικής νομοθεσίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Εξάλλου ως το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται:
-Η προώθηση των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, με στόχο να υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας με τους παραχωρησιούχους.
-Η υποβολή των προτάσεων για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
-Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου διευκόλυνσης των εξαγωγών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
-Η διαμόρφωση του πλαισίου πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των αεροδρομίων.
-Η υποβολή προτάσεων από φορείς της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
-Η αποστολή των ΠΔ για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στο ΣτΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ωστόσο, ότι η βάση για την επίτευξη των στόχων είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, αλλά και η ρευστότητα στην οικονομία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε εξάλλου για τον κίνδυνο μείωσης των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020) εφόσον εφαρμοστούν οι ισχύοντες κανόνες και ληφθεί ως βάση υπολογισμού το ΑΕΠ της περιόδου 2007-2009. Σημείωσε πως την ώρα που συζητούμε για την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ στη χώρα μας, είναι εκτός πραγματικότητας να προχωρήσει η ΕΕ σε μείωση των κονδυλίων για την Ελλάδα. Και επεσήμανε την ανάγκη, κατά τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ, να ληφθεί υπόψη η σημαντική μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Πηγη.www.diplomatic.gr  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου