Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μαζικές αντιουγγρικές διαδηλώσες στο Ερεβάν


Από τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών: Στην Αρμενία διεξάγονται μαζικές αντιουγγρικές διαδηλώσες. Πλήθος στο Ερεβάν έκαψε την ουγγρική σημαία.
 Όλα αυτά είναι έντονος απόηχος της σύγκρουσης, στην οποία έχουν εμπλεχτεί η Ουγγαρία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την κατάσταση, που διαμορφώθηκε γύρω από την έκδοση του αξιωματικού Ραμίλ Σαφάροφ από την Ουγγαρία στη χώρα του – το Αζερμπαϊτζάν. Ο Σαφάροφ, όπως είναι γνωστό, είχε καταδικαστεί στην Ουγγραφία σε ισόβια χωρίς το δικαίωμα της συγχώρεσης κατά τη διάρκεια 30 χρόνων για τη δολοφονία του Αρμένιου υπολοχαγού Γκουργκεν Μαργκαριάν.
Η εξοργισμένη Αρμενία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουγγαρία και προειδοποίησε το Αζερμπαϊτζάν ότι είναι έτοιμη για πόλεμο.  H Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Μπορούσε άραγε να φανταστεί η Ουγγαρία τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή της για την έκδοση του Σαφάροφ στη χώρα του;
Oι ουγγρικές αρχές καταλάβαιναν πολύ καλά ότι ο αξιωματικός του Αζερμπαϊτζάν δεν θα παραμείνει στη φυλακή στη χώρα του. Εκεί είναι εθνικός ήρωας. Είναι σαφες ότι ο Πρόεδρος Αλίγιεφ έπρεπε να τον συγχωρέσει. Όλα,ήταν προβλέψιμα.  Γιατί, η ουγγρική κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή της τον έκδωσε; Διότι,  δεν έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και δρούσε, καθοδηγούμενη από τη Σύμβαση του Στρασβούργου του 1983 για την έκδοση των καταδίκων. Για την τύχη αυτού του ανθρώπου, δεν είχε πια καμιά ευθύνη. Στο κάτω-κάτω ο Πρόεδρος δικαιούται να συγχωρεί τους πολίτες του και χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμά του. Και όμως, γιατί η Βουδαπέστη αποφάσισε να δώσει λόγους για τέτοια επακόλουθα; Ενας λογος ισως  να ειναι  οι  υποσχέσεις του Αζερμπαϊτζάν να εξαγοράσει σε αντάλλαγμα με την έκδοση του Σαφάροφ τα κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή να της παραχωρήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο ανάλογης αξίας, όπως γράφει ο Τύπος. Είναι αληθινό αυτό;


Εμείς το θεωρούμε τραβηγμένο διότι η διεθνής διπλωματία δεν λειτουργεί έτσι!
Η κυβέρνηση  ομως του  Βίκτορ Ορμπάν έχει άμεση ανάγκη για χρήματα! Ανάγκη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η στήριξη της από το κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών), κλονίστηκε σημαντικά και η προεκλογική εκστρατεία, όπως φαίνεται, θα είναι πολύ τεταμένη.  Η Ουγγαρία αποκαλείται σήμερα «Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ».

Απο την αλλη πλευρα ο Μακάρκιν δεν βλέπει ως μεγάλο κακό τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ερεβάν και τη Βουδαπέστη. Η Αρμενία δεν είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα. Συνεπώς, το ζήτημα των σχέσεων με ένα μέλος της Ένωσης βρίσκεται στα περιθώρια των συμφερόντων και των δύο χωρών.

 Πηγη.www.diplomatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου