Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Κράτος μη-μέλος του ΟΗΕ η Παλαιστίνη-Ιστορική απόφαση



Με απόφαση του ΟΗΕ έστω και υπό το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή», οι Παλαιστίνιοι έκαναν το πρώτο μικρό βήμα για να αναγνωριστούν ως κράτος.Την ιστορική απόφαση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης έβαλε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τους Παλαιστίνιους στήριξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες,

Η ψηφοφορία έληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές. 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, 41 απείχαν

  «Ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» χαρακτήρισε την απόφαση η Χίλαρι Κλίντον .
Η Ελλάδα υπερψήφισε, κατά την χτεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την Απόφαση για την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος μη-μέλος του ΟΗΕ''.

πηγη.www.diplomatic.gr

 

Τι έμαθα από την παραμονή μου στην Κίνα

Τι έμαθα από την εργασία μου στη διαφήμιση στην Κίνα Το ίδιο και το διαφορετικό
Το Marketing στην Κίνα είναι ένα παιχνίδι για να γνωρίσεις και να κερδίσεις τις καρδιές των ανθρώπων, όπως και παντού αλλού στον κόσμο. Όλα τα άλλα σχετικά με την εργασία είναι διαφορετικά.

Επαγγελματικά και προσωπικά
Μετακόμισα στο Πεκίνο από τη Νέα Υόρκη το 2006 σε επαγγελματική και προσωπική αποστολή να καταλάβω ποια είναι τα κίνητρα του κινεζικού λαού. Ως strategic planner της Saatchi & Saatchi ήμουν υπεύθυνη για τα insights των πελατών και για τη δημιουργική στρατηγική. Ως Ελληνο-Κινέζα που γεννήθηκα στην Ελλάδα και που ποτέ δεν είχα πατήσει το πόδι μου στην Ασία, τα μισά γονίδιά μου χόρευαν από ενθουσιασμό.

Πήγαινε στη ζούγκλα, Ζορμπά, όχι στο ζωολογικό κήπο
Η προσέγγιση της Saatchi για τη σταχυολόγηση από αλήθειες στη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν περισσότερο νοοτροπίας Ζορμπά παρά γραφιά. Συμπεράσματα που αφορούν ανθρώπους /καταναλωτές και βγαίνουν από γραφιάδες που κάθονται πίσω από ένα γραφείο, τείνουν να υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας. Πουθενά δεν ήταν αυτό σαφέστερο από ό, τι στην Κίνα. Το σύνθημά μας ήταν “Αν θέλουμε να μάθουμε πώς ένα λιοντάρι κυνηγά, δεν πηγαίνουμε στο ζωολογικό κήπο. Θα πρέπει να πάμε στη ζούγκλα.”

Ένας μεγάλος αριθμός από όνειρα
Πολλοί πάνε στην Κίνα για τους αριθμούς, και αυτοί (οι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και άλλοι αριθμοί) είναι πράγματι εντυπωσιακοί. Πίσω από τους αριθμούς όμως, οι αγοραστικές προτεραιότητες των Κινέζων καθορίζονται από τις ειδικές συνθήκες, τα όνειρα και τις επιθυμίες της ημέρας.

Τα όνειρα των νέων, τα μεγαλύτερα από όλα
Η κινέζικη νεολαία κάνει μεγάλα όνειρα. Μου έκανε εντύπωση η επικρατούσα νοοτροπία ότι όλα είναι δυνατά, ενώ το πραγματικό τους βιοτικό επίπεδο, η πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο και το δικαίωμα ψήφου, όλα υπολείπονται των χωρών που έζησα (ΗΠΑ, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα). Σε σχέση με τους γονείς τους, οι δικές τους ευκαιρίες, τους φαίνονται απέραντες. Η νεολαία της Κίνας είναι πρόθυμοι και σίγουροι εξερευνητές του άγνωστου. Παίρνουν, επίσης, αποφάσεις για τους γονείς τους, από το πού να αγοράσουν ακίνητο ως για το πώς να διακοσμήσουν το σπίτι τους.

Χαίρω πολύ, ΙΚΕΑ καναπέ
Η σχέση των Κινέζων με τις καταναλωτικές μάρκες είναι μοναδική, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη έκθεσή τους στον καταναλωτισμό. Ως αποτέλεσμα, από τη μια μεριά οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στη διαφήμιση, περισσότερο ενθουσιασμένοι από τα τελευταία “νέα” που υπόσχονται οι μάρκες, και από την άλλη, η μεγαλύτερη παγίδα για τους marketers είναι να νομίσουν ότι είναι αρκετό απλά να εμφανίζεται η μάρκα. Το IKEA είναι ένα καλό παράδειγμα μιας εταιρείας που στην Κίνα έχει προχωρήσει πέρα από το πώς λειτουργεί σε άλλες χώρες. Στην Κίνα, δέχεται να φιλοξενήσει μελλοντικούς πελάτες που έρχονται για να περάσουν τη μέρα στους καναπέδες της.

Μια στροφή προς τους ηγέτες που γνωρίζουν καλά την Κίνα
Στη δεκαετία του 90 και στις αρχές του 00, οι πολυεθνικές στην Κίνα είχαν στο πηδάλιό τους ξένους που μπορεί να είχαν μάθει ή και να μην γνώριζαν κινέζικα. Σήμερα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην Κίνα είναι πιο πιθανό να μιλάνε φαρσί τα κινέζικα και να είναι πολιτισμικά συντονισμένοι. Μπορεί να είναι Κινέζοι από το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, κλπ., που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ηπειρωτική χώρα, ή απλώς ξένοι που έχουν ζήσει και αναπνέουν τον κινεζικό πολιτισμό από κοντά για μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Υπάρχει ακόμα έλλειψη γνώμης
Το εκπαιδευτικό και πολιτικό σύστημα της Κίνας δεν ενθαρρύνει τις απόψεις. Οι γνώμες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, αλλά όμως είναι πολύ σημαντικές για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Ενώ οι Κινέζοι αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μια πρόκληση για την ανάπτυξη της Κίνας, η αλλαγή παίρνει χρόνο. Έτσι, μεσαία στελέχη με μόρφωση στο εξωτερικό έχουν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα. Πολιτιστικά, οι αντιρρήσεις σπάνια εκφράζονται ανοιχτά στο χώρο εργασίας. Η αδράνεια που σημαίνει να μην εκτελείται ένα συμφωνηθέν έργο, αξίζει χίλιες λέξεις, όμως είναι εξαίρεση, ανάμεσα σε ένα, κατά τα άλλα, αφοσιωμένο και σκληρά εργαζόμενο προσωπικό.

Αντιγραφή σήμερα, δημιουργία αύριο
Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι στην Κίνα τα προϊόντα που αντιγράφουν άλλα υποτιμούν τις μάρκες πολυτελείας. Από ό,τι ξέρω, η πολυτέλεια είναι μια τόσο ισχυρή θρησκεία στην Κίνα αυτές τις μέρες, που τα αντίγραφα δεν μειώνουν τη λάμψη της αρχικής μάρκας όσο θα νόμιζε κανείς. Η αντιγραφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για όσους έχουν πρακτικό μυαλό. Είναι και μια απόδειξη για το πού στοχεύουν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων.

Ψηφιακά παρόντες, ηθικά διαφορετικοί
Όταν η Google έκανε την κίνηση να αφήσει την Κίνα θεώρησα ότι είχαν κάνει λάθος. Το Baidu, η τοπική μηχανή αναζήτησης της Κίνας κερδίζει τη Google, με πολλούς τρόπους, λόγω των τοπικών insights που ενσωματώνει στο προϊόν του.

Οι γυναίκες κατέχουν το μισό του ουρανού
Η περίφημη διακήρυξη του Μάο Τσε Τουνγκ ότι «οι γυναίκες κατέχουν το μισό του ουρανού» μπορεί να έχει οδηγήσει μόνο στο να κάνουν οι γυναίκες χειρωνακτική εργασία, αλλά και όλες τις δουλειές του σπιτιού. Τα απομεινάρια αυτής της ενσωματωμένης στάσης ζωής βοηθούν σήμερα στο να ερμηνεύσουμε γιατί οι γυναίκες είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στο κινεζικό εργατικό δυναμικό.

Η παιδική χαρά του marketer
Στην Κίνα η επιλογή, η ποικιλία, και η πρόσβαση στα καλύτερα, εξακολουθούν να αποτελούν καινοφανείς και συναρπαστικές ιδέες που επικρατούν στα λανσαρίσματα προϊόντων και στις επικοινωνιακές προτεραιότητες. Οι marketers στην Κίνα πειραματίζονται με γεύσεις και μορφές των προϊόντων με τόσο ταλέντο που σπάνια παρατηρείται στις πιο ώριμες αγορές της Δύσης. Μου λείπουν ακόμα τα στιγμιαία ροφήματα Quaker από τις ημέρες μου στο Πεκίνο. Η κινεζική αγορά είναι επίσης ένα μέρος όπου μια μάρκα μπορεί να επανατοποθετηθεί. Η κρέμα Oil of Olay πωλείται επιτυχώς μόνο σε πολυκαταστήματα στην Κίνα.



Το άρθρο αυτό είναι μετάφραση

 

 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΕΞ Ρωσίας: ''Ανησυχούμε για τους Χριστιανούς στη Μ. Ανατολή''

092Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Αυτοκρατορικού Ορθόδοξου Παλαιστινιακού Συλλόγου (ΑΟΠΣ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012 στην έδρα του οργανισμού στη Μόσχα συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σ. Λαβρόφ.
Μιλώντας στo συνέδριο ο Υπουργός τόνισε την εγγύτητα των θέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στα θέματα, τα οποία αφορούν στη σύσφιξη των ανθρωπιστικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής καθώς και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής και πολιτιστικής παρουσίας της Ρωσίας στους Αγίους Τόπους.
Ο κ. Σ. Λαβρόφ εξήρε τα ταξίδια του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη του επίσκεψη στους Αγίους Τόπους έδειξε σαφέστατα το ρόλο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην εδραίωση της ειρήνης και αρμονίας στην περιοχή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ανήσυχος για το ενδεχόμενο ανόδου στην εξουσία σε μια σειρά χωρών, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων της «αραβικής άνοιξης», εξτρεμιστικών ομάδων, καθώς και διακρίσεων σε βάρος α΄ ή β΄ εθνικών και θρησκευτικών ομάδων.
«Ανησυχούμε κυρίως για τους χριστιανούς», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.
Επίσης ο Ρώσος Υπουργός τόνισε τη μεγάλη σημασία της δηλώσεως του Συμβουλίου του ΑΟΠΣ «Περί προστασίας των χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής».
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ το Υπουργείο του θα αναθέσει στις αντιπροσωπείες του, συμπερλαμβανομένης και εκείνης στον ΟΗΕ, να χρησιμοποιούν ενεργώς το κείμενο αυτό στο διπλωματικό τους έργο.
Εν κατακλείδι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι το ΥΠΕΞ της Ρωσίας πάντα εξήρε τη συνεισφορά του ΑΟΠΣ στην προστασία της ειρήνης, της σταθερότητας και την ενίσχυση του κύρους της Ρωσικής Πολιτείας στους Αγίους Τόπους.

πηγη.www.diplomatic.gr

 

Οι Ρώσοι ήρθαν για τον ΟΣΕ

Με  πλήρη μυστικότητα πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, ανά την Ελλάδα, αντιπροσωπεία Ρώσων επενδυτών που φαίνεται να ανήκει στον οργανισμό ρωσικών σιδηροδρόμων, του οποίου ο επικεφαλής Βλαντιμίρ Γιακούνιν διακρίνεται για τα φιλελληνικά του  αισθήματα.

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, η περιοδεία των Ρώσων ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, για να συνεχιστεί στην Αθήνα και τον Πειραιά.


Οι πληροφορίες θέλουν στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν, πριν από δύο ημέρες, οι Ρώσοι στο μηχανοστάσιο του Ρέντη, το «παρών» να έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Μηταράκη έγινε σε «κλειστό» κύκλο, δεν περιλάμβανε δηλαδή τα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΣΕ, προκειμένου να περιοριστεί το ενδεχόμενο διαρροής πληροφοριών. 


Την ίδια στιγμή, πριν από αρκετές ημέρες ο επικεφαλής της ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος είχε μεταβεί στη Μόσχα.


Για τι ενδιαφέρονται

Για μία εταιρεία, όπως τα ρωσικά τρένα, με ετήσιο τζίρο 40 δισ. ευρώ, 85.000 χιλιόμετρα δικτύου και ένα εκατομμύριο υπαλλήλους, η εξαγορά ποσοστού ή του συνόλου των ελληνικών σιδηροδρόμων δεν αποτελεί «big deal».


Ωστόσο, για την ώρα αγνοείται τι ύψους επένδυση σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, από την ιδιωτικοποίηση των οποίων η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι προοπτικές του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, ύστερα από την ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του Νέου Ικονίου, αλλά και η διαχείριση των ελληνικών σιδηροδρομικών υποδομών προσελκύουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Οι χαμηλοί τόνοι των ελληνορωσικών επαφών ενδεχομένως να σχετίζονται και με την εντολή του πρωθυπουργού για «πράξεις και όχι λόγια».


Στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν επιδείξει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF), το οποίο, μεχρι στιγμής μένει να εκδηλωθεί έμπρακτα. 


 Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Έλληνας πρέσβης (ε.τ.) τινάζει στον αέρα τους Σκοπιανούς


Ο πολύπειρος πρέσβης(ε.τ.) της χώρας μας, Αλέξανδρος Μαλλιάς, με θητεία τα προηγουμενα χρονια  σε μερικά από τα πιο σημαντικά πόστα της ελληνικής διπλωματίας δημοσιεύει κείμενο που ακόμα και τον πιο έξαλλο εθνικιστή στη γειτονική χώρα δεν μπορεί παρά να τον προβληματίσει!!
Ανεξαρτήτως αν σε επιμέρους θέματα μπορεί κάποιοι να αισθανθούν ότι ίσως και να διαφωνούν, σημασία έχει να αντιληφθούμε το πόση «τροφή για σκέψη» δινει το  κείμενό σε όσους νουνεχείς ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση και πρόοδο των διμερών σχέσεων, από την πλευρά των Σκοπίων.
 

''Η Ελλάδα έχει στηρίξει την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αποτελούν Δίκαιο. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε για τέσσερις δεκαετίες περίπου κεντρική θέση αναφοράς στην πολιτική αυτή.
Η Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου 2011 δεν ήταν θετική για την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τον διεθνή αυτό θεσμό. Την επομένη της δημοσιοποίησης της Απόφασης μετείχα σε συζήτηση στην κρατική σας τηλεόραση.
Είχα προβλέψει ότι ανεξαρτήτως του περιεχομένου της Απόφασης, τα πράγματα θα ήσαν πιο εύκολα για την Ελλάδα στο Σικάγο. Όπως και ήσαν. Μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, η σχετική παράγραφος της Διακήρυξης της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο είναι ακόμη ισχυρότερη και καλύτερη από την ελληνική σκοπιά, σε σύγκριση με εκείνη του Βουκουρεστίου.
Συνεπώς, πρέπει να γνωρίζετε ότι, ανεξάρτητα από τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα στα οποία συχνά προσφεύγουν συγκεκριμένες δομές στα Σκόπια, η κυβέρνησή σας και η διπλωματία σας απέτυχαν στη πράξη να αξιοποιήσουν την Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αντιθέτως, η ελληνική διπλωματία, παρά το δεδομένο της δυσάρεστης για μας Απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, με τους των Υπουργούς Εξωτερικών Σ. Δήμα και Π. Μολυβιάτη πέτυχε απόλυτα στο στόχο της στο Σικάγο.
Υπενθυμίζω, ότι τόσο στο Βουκουρέστι όσο και στο Σικάγο οι Αποφάσεις ήσαν ομόφωνες. Συνεπώς, η διατυπωμένη θέση του Βουκουρεστίου «ένταξη στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει λύση στο ζήτημα του ονόματος» που επιβεβαιώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Σικάγο, δεν αποτελεί ελληνική θέση αλλά την κοινή πολιτική βούληση όλων των μελών της Συμμαχίας. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι για την κοινή αυτή θέση της Συμμαχίας η χώρα σας είχε εκ των πρότερων ειδοποιηθεί με τον πιο κατηγορηματικά τρόπο από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όσο και από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες.»
Ο διαγωνισμός ομορφιάς (beauty contest) στον οποίο εδώ και χρόνια επιδίδονται ορισμένες χώρες και κατ’ επάγγελμα ορισμένοι πρέσβεις στα Σκόπια για άλλη μια φορά δεν επιβεβαιώθηκαν στο Σικάγο.
Προσωπικά ακολούθησα όπου βρέθηκα, της Ουάσιγκτον συμπεριλαμβανομένης, την πολιτική της ειλικρινείας και της αλήθειας, της ωμής αλήθειας, προτιμώντας να είμαι χρήσιμος αντί ευχάριστος. Είναι θέμα χαρακτήρα και αξιοπρέπειας.
Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου, δεν εκφράζεις απλά την πολιτική γραμμή μιας κυβέρνησης, αλλά κάτι περισσότερο. Εκφράζεις, εκπροσωπείς ένα ολόκληρο λαό. Ένα έθνος. Εγώ έτσι κατάλαβα όπου βρέθηκα την Αποστολή μου.
Και κάτι ακόμη:
A) Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε και υπάρχει πάνω από όλα για την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών του, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης για κοινή δράση σε περίπτωση που απειλείται η εδαφική ακεραιότητα κάποιου από τα μέλη του. Δεν είμαι μεταξύ αυτών που ισχυρίζονται ότι όλα έχουν λειτουργήσει σωστά στο ΝΑΤΟ. Υπήρξαν περιπτώσεις που συγκεκριμένες αποφάσεις ή ενέργειες μελών του λειτούργησαν αρνητικά, σε βάρος των συμφερόντων κάποιου μέλους. Αυτό συνέβη και με αποφάσεις χωρών-μελών που έθιξαν τα συμφέροντα της Ελλάδος. Αυτές όμως θέλω να πιστεύω ότι ήσαν εξαιρέσεις. Εάν το ΝΑΤΟ παύσει να στηρίζει τα συμφέροντα των μελών της Συμμαχίας, τότε παύει να έχει λόγο ύπαρξης. Αυτό είναι κάτι που συχνά το λησμονούμε.
B) Ανεξάρτητα από την βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα μου, η Ελλάδα, η γεωστρατηγική της θέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ επηρεάζεται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τις αλυσιδωτές κρίσεις και συγκρούσεις στη Νότιο και Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή μέχρι την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Χωρίς να επιδιώκω να γίνω εθνοκεντρικός, εκτιμώ ότι η ρευστότητα στην περιοχή που βρίσκεται ακόμη στην αρχική και όχι στη τελική της φάση, έχουν καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στο τωρινό και μελλοντικό σχεδιασμό της Συμμαχίας στην ευρύτερη αυτή περιοχή, όπως άλλωστε απέδειξε και ο μεγάλος βαθμός εμπλοκής της στη διάρκεια της κρίσης της Λιβύης και των Συμμαχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ρίξτε μια μάτια στον χάρτη για να πειστείτε.
Κατά συνέπεια ο βασικός οδηγός της πολιτικής της χώρας μου και του ΝΑΤΟ στηρίζονται στην λέξη «ΣΥΜΦΕΡΟΝ» και στις λέξεις «ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ». Μην απορείτε, διότι τούτο δεν είναι κάτι νέο στην εθνική ή στην εξωτερική πολιτική. Είναι έννοιες παρούσες από την εποχή του Θουκυδίδη και του Πελοποννησιακού Πόλεμου. Προφανώς όμως ορισμένοι στα Σκόπια διαβάζουν αποκλειστικά Μεγαλέξαντρο και αγνοούν τον Θουκυδίδη.
Γ) Αλήθεια, έχετε σκεφθεί ποια θα ήταν η κατάσταση στην λειτουργικότητα της Συμμαχίας, εάν υποθέσουμε ότι η χώρα σας είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγουμένως να είχε λυθεί το ζήτημα του ονόματος; Η επίλυση του όμως και η εν συνεχεία ένταξη σας στο ΝΑΤΟ, προϋποθέτει σαν πρώτο βήμα την ριζική μεταβολή αντίληψης για την Ελλάδα που υπάρχει σήμερα στα Σκόπια. Σε αντίθεση δηλαδή με την εχθρική προπαγάνδα και εικόνα του κακού γείτονα που συστηματικά καλλιεργούν η κυβέρνησή σας και άλλες κρατικές δομές.
Με αλλά λόγια πως θέλετε να μπείτε σε μια Συμμαχία δέσμευσης για αλληλοστήριξη των συμφερόντων της μελών της, όταν η Κυβέρνησή σας προωθεί συστηματικά, ανοικτά και επίσημα τον αλυτρωτισμό, την εχθρική προπαγάνδα και προκαλεί τη κοινή γνώμη στην Ελλάδα με ακατανόητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η πολιτική της «αρχαιοποίησης»;
Oι εμπνευστές της έχουν ποτέ διερωτηθεί αν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος είναι οι μόνες σοβαρές επιλογές που έχετε για να πείσετε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σοβαρότητα των θέσεων και προθέσεων σας; Αλήθεια ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των ενεργειών; Τι δείχνει η ανάλυση «κερδών και ζημιών» από τις ενέργειες αυτές;
Εάν στόχος είναι να ενοχλήσετε την Ελλάδα και να στρέψετε την ελληνική κοινή γνώμη σε βάρος σας, τότε πράγματι έχει πετύχει το σκοπό σας.
Εάν στόχος είναι να προβληματίσετε ορισμένους φίλους σας στις Βρυξέλλες και στη Ουάσιγκτον, τότε πράγματι έχετε πετύχει τον στόχο σας.
Εάν στόχος είναι να γίνουν πιο κατανοητά και ευπρόσδεκτα τα ελληνικά επιχειρήματα για την πραγματική φύση των επιδιώξεων συγκεκριμένων πτυχών της πολιτικής σας, τότε πράγματι έχετε πετύχει το στόχο σας.
Εάν επεδίωκα να γίνω κυνικός θα προσέθετα ότι εν τέλει τέτοιες ενέργειες της Κυβέρνησής σας τα τελευταία χρόνια βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική διπλωματία. Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον. Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να ικανοποιεί την Ελλάδα. Προφανώς, όμως, παραδόξως ικανοποιεί και τους εμπνευστές της. Διαφορετικά θα την είχαν σταματήσει εδώ και καιρό.
Κατ’ αναλογία, τα ίδια περίπου θα μπορούσα να πω και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχετε σκεφθεί ποια θα ήταν σήμερα η εξέλιξη αν αντί της καλλιέργειας της αδιέξοδης αυτής πολιτικής είχατε προτάξει μια πολιτική κατευνασμού της Ελλάδος, αποφυγής προκλήσεων και ενεργειών που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» μιας σοβαρής προσπάθειας να συναντηθούμε στο μέσο του δρόμου στο θέμα του ονόματος;
Να ανταποκριθείτε δηλαδή και σεις στην προσπάθεια που δρομολόγησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2007 στο ζήτημα του ονόματος;
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε δέκα φορές μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια με τον πρωθυπουργό κ. Γκρουέφσκι. Ξέρετε τι έκανε ο πρωθυπουργός σας μεταξύ της ένατης ( Ιούνιος 2011) και δέκατης συνάντησης; Έστησε το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στη κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Ποιο άραγε μήνυμα ήθελε να στείλει στον συνομιλητή του, στην Ελλάδα και σε άλλους;
Είναι αυτή υπεύθυνη στάση μιας χώρας, ενός ηγέτη που θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Και διερωτάται τώρα ο Πρωθυπουργός σας γιατί δεν τρέχει ο Αντώνης Σαμαράς να τον συναντήσει;
ΧΑΓΗ – ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Οι θέσεις μου είναι καθαρές και έχουν εδώ και αρκετό καιρό δημοσιοποιηθεί στην Ελλάδα. Τις συνοψίζω:
Αρκετούς μήνες πριν από το Βουκουρέστι είχα τονίσει ότι η Ελλάδα έπρεπε να προσφύγει εκείνη πρώτη κατά της χώρας σας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενη σειρά παραβιάσεων των άρθρων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Επίσης, αργότερα, μετά την κατάθεση της δικής σας προσφυγής, την παράλληλη κατάθεση και ελληνικής προσφυγής.
Οι διαφωνίες μου που είχαν αποκλειστικό αποδεκτή τον Υπουργό και τους αρμόδιους του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τον Μάρτιο του 2011, αφορούσαν και την τεκμηρίωση της ελληνικής επιχειρηματολογίας με στοιχεία και δεδομένα που κατά τη ταπεινή μου γνώμη έλειπαν από τον φάκελο. Τον Απρίλιο του 2011 -οκτώ μήνες πριν από την έκδοση της Απόφασης- δημοσιοποίησα τους φόβους μου για την εξέλιξη στο Διεθνές Δικαστήριο με συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού στη εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης.
Τα θέματα αυτά έχω επαρκώς αναπτύξει και στην Ημερίδα που διοργάνωσε τον Ιανουάριο 2012 το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να επεκταθώ περισσότερο.
Ό,τι έχω υποστηρίξει, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πράγματι, πίστευα και πιστεύω ότι η Ελλάδα, μετά την ερμηνεία που έδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε σειρά διατάξεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ουδέν συμφέρον έχει να εξακολουθεί να δεσμεύεται από αυτήν. Η προβλεπόμενη από την εν λόγω Συμφωνία δωδεκάμηνη ισχύς μετά την καταγγελία της είναι υπεραρκετή για να βρεθεί λύση, εάν υπάρχει προς τούτο η βούληση. Προσωπικά αμφιβάλλω, όπως θα εξηγήσω πιο κάτω, για τη δυνατότητα λύσης με τον κ. Γκρουέφσκι.
Στην πραγματικότητα, η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει καταστρατηγηθεί και μαζικά παραβιασθεί. Οι θεμελιώδεις διατάξεις της είτε έχουν παύσει να εφαρμόζονται είτε έχουν εκτροχιασθεί. Η πραγματικότητα θα μπορούσε να περιγράφει ως εξής:
Η Ενδιάμεση Συμφωνία με την ερμηνεία που της έδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στον στόχο για τον οποίο είχε συνομολογηθεί. Μια Συμφωνία πρέπει πάντοτε να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των συμβαλλόμενων μερών. Η βασική δεσμευτική πηγή για την αναζήτηση συνολικής λύσης είναι οι Αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφάλειας. Πιστεύω ότι αργά η γρήγορα με ή χωρίς Ενδιάμεση Συμφωνία θα επιστρέψουμε εκεί.
Προοπτικές λύσης

Ακούστε. Το πρόβλημα για λύση το 2012 δεν λέγεται Αντώνης Σαμαράς, Λέγεται Νικόλα Γκρουέφκι. Όπως λεγόταν επίσης και το 2011, το 2010, το 2009 κ.λπ. Δεν επιθυμώ, εν τούτοις, να προσωποποιήσω πλήρως την ευθύνη διότι η πραγματικότητα είναι ότι μετά τη υπογραφή της Ενδιάμεσης Ευφωνίας ελάχιστες είναι οι φορές που οι κυβερνήσεις σας διαπραγματεύθηκαν με στόχο την επίλυση του ζητήματος στην αρχή της «αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Για πολλά χρόνια διαπραγματεύθηκαν χάριν της διαπραγμάτευσης και όχι για να βρεθεί λύση. Δεν έχετε να αναζητήσετε από το αρχείο της Κυβέρνησης σας ορισμένες δηλώσεις του κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, το 2001 τότε εκπρόσωπου του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργιέφσκι. Αργότερα βέβαια ως Υπουργός Εξωτερικών άλλαξε τόνο…
Μάλιστα, η διατύπωση «αμοιβαία αποδεκτή λύση» ήταν ανάθεμα για την κυβέρνηση του Μπράνκο Τσβερνεκόφσκι. Έχω καταγεγραμμένες επίσημες δηλώσεις πρώην Υπουργών Εξωτερικών της χώρας σας ,που έλεγαν περίπου ότι «έχουμε υποχρέωση να συνομιλούμε αλλά όχι να βρεθεί λύση». Αυτό ήταν το νόημα. Ιστορικά όμως με τον κ. Γκρουέφσκι το τοπίο άλλαξε. Έχουμε μετονομασίες αεροδρομίων στα Σκόπια και στη Αχρίδα, δρόμων, πλατειών, του αυτοκινητόδρομου Χ (δέκα), εκτυπώσεις βιβλίων και χαρτών με αλυτρωτικό περιεχόμενο και αμέτρητες δυσάρεστες -για την Ελλάδα- δηλώσεις και ενέργειες.
Είναι κρίμα, διότι ο ίδιος ο κ. Γκρουέφσκι ως Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι ήταν υπέρμαχος της ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων. Ταυτόχρονα, όμως, οι εκδηλώσεις της πολιτικής του πρωθυπουργού κ. Γκρουέφσκι έναντι της Ελλάδος, καθώς και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι βοήθησαν -ναι αυτή είναι η λέξη που αρμόζει- σε μεγάλο βαθμό την ελληνική διπλωματία στην Ουάσιγκτον- μέχρι τα τέλη του 2008 κυρίως στο Κογκρέσο- και στις Βρυξέλλες. Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της χώρας σας δεν καταλάβαιναν την σκοπιμότητα και χρησιμότητα αυτών των ενεργειών και εκδηλώσεων που δικαιολογημένα προκάλεσαν της αντίδραση της ελληνικής κοινής γνώμης, της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και βέβαια της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, η κυβέρνηση σας και η πολιτική σας τάξη γενικότερα, καθώς και τα ΜΜΕ- με ορισμένες εξαιρέσεις δημοσιογράφων για τις οποίες πλήρωσαν βαρύ τίμημα αργότερα- προτίμησαν να κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια στην θαρραλέα κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να αλλάξει την θέση της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2007. Τότε, για πρώτη φορά δημόσια, ενώπιον της Βουλής η Κυβέρνηση Καραμανλή τοποθετήθηκε επίσημα στην θέση «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων». Τη θέση αυτή στήριξε και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης σας; Μεγαλέξανδρος, αλυτρωτισμός, φανατισμός της κοινής γνώμης. Όσοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές είχαν άλλη άποψη τα τελευταία χρόνια εξοστρακίσθηκαν ως «πράκτορες» της Ελλάδος κ.λπ.
Είναι δυνατόν να βάζουν δημοσιογράφους σε «μαύρη λίστα» επειδή διοργάνωσαν συνάντηση στην Αχρίδα για τις σχέσεις με την Ελλάδα;
Καμία προσπάθεια ειλικρινούς αλλαγής πολιτικής. Όταν τα σχολικά σας βιβλία ,τα επιστημονικά σας εγχειρίδια, οι εκδόσεις της Ακαδημίας σας, διδάσκετε τον κόσμο σας ότι ένα κομμάτι -το μεγαλύτερο σημειωτέον-της Μακεδονίας της Ελληνικής Μακεδονίας τέλει υπό ελληνική κατοχή, πως αναμένετε από την Ελλάδα να μην θέσει πλέον θέμα ταυτότητας;
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα αυτά. Γιατί μια τέτοια λύση σήμερα θα δημιουργήσει το πρόβλημα αύριο. Την συζήτηση την ανοίξατε σεις, δηλαδή η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι. Ανησυχώ πράγματι γιατί η νέα σας γενιά έχει διαπαιδαγωγηθεί με αυτό το τρόπο. Αύριο αυτοί θα είναι πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Πως θέλετε να αλλάξουν γνώμη και να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο έναντι της Ελλάδος; Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν είναι το «καθαρτήριο πυρ» της μετάβασης από την κόλαση στον παράδεισο.
Δεν είμαι αισιόδοξος ότι υπό τις παρούσες περιστάσεις είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Μια λύση πράγματι θα ήταν θετική εξέλιξη για τις δυο χώρες για την περιοχή, για το ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκοί Ένωση.
Αμφισβητώ σοβαρά όσους διατείνονται στην Ελλάδα ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Η πραγματική ανάλυση δείχνει τα ακόλουθα:
Ποτέ στο παρελθόν το ζήτημα δεν είχε λάβει τον διεθνή χαρακτήρα που έχει λάβει από το 2007 και μετά. Με συγκεκριμένες αποφάσεις-θέσεις του ΝΑΤΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει διεθνές. Δηλαδή έχει λάβει την διάσταση και υπόσταση που είχε εξ αρχής με τις Αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφάλειας. Κυρίως όμως με την συνειδητοποίηση ότι είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα .Θυμάμαι ότι επί μια δωδεκαετία μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας όλες οι κυβερνήσεις της χώρας σας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί κ.λπ., έλεγαν ότι αυτό είναι θέμα καθαρά διμερές μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων το οποίο ουδέν τρίτο πρέπει να απασχολεί. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έτσι έχουν σήμερα τα πράγματα;
Είναι γεγονός ότι αρκετές χώρες χρησιμοποιούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο στις διμερείς σας σχέσεις την συνταγματική ονομασία Δεν είμαι διόλου βέβαιος ότι ο αριθμός που προβάλλουν οι αρχές σας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εάν η κυβέρνηση σας αποφασίσει να διαπράξει το ιστορικό λάθος και να προσφύγει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τότε θα αντιληφθεί τον βαθμό ρευστότητας που χαρακτηρίζει η λεγόμενη χρήση της συνταγματικής ονομασίας στις διμερείς σχέσεις.
Όταν η Ελλάδα αποφασίζει να κινηθεί με σύστημα, ομαδικότητα και πίστη, τότε σπάνια χάνει το στόχο της. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις σχετικές εμπειρίες από την προσπάθεια ένταξης στον ΟΗΕ στα τέλη 1992 και το 1993. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε στην Χάγη αποτελεί για την Ελλάδα την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Για να φθάσουμε σε μια λύση, θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση σας να δείξει ότι λειτουργεί υπεύθυνα και ότι είναι έτοιμη να διανύσει την απόσταση που μας χωρίζει . Τα μηνύματα που έλαβε η Ελλάδα από τις συνομιλίες του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Αχρίδα ,δείχνουν ότι η κυβέρνηση σας δεν είναι έτοιμη για σοβαρές συνομιλίες. Αντίθετα, φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει «τους ασκούς του Αίολου» και το «κουτί της Πανδώρας» στις διμερείς μας σχέσεις.
Λησμονεί νομίζω ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει σήμερα η Ελλάδα και η δημόσια εικόνα της, δεν είναι η δική μου χώρα που επείγεται. Μπορούμε, αν αυτή είναι η δική σας επιθυμία, να παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση με τις παράπλευρες συνέπειες της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Τα πάντα είναι θέμα συμφέροντος και προτεραιοτήτων.
Εσείς θα σταθμίσετε αν το συμφέρον σας είναι να συνεχισθεί το σημερινό πολιτικό τέλμα και αδιέξοδο με την Ελλάδα η αντίθετα να προχωρήσετε σε δύσκολο συμβιβασμό-δυσκολότερη αλήθεια έννοια στα Βαλκάνια – ακολουθώντας την γραμμή που πρώτος άνοιξε ο Κώστας Καραμανλής.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι δεν μπορούμε σήμερα να πάμε σε λύση αν πριν δεν ξεκαθαρίσετε τι είδους σχέσεις θέλετε με την Ελλάδα. Είναι, όπως λέτε, η χώρα που κατέχει το ένα τρίτο της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας όπως διδάσκετε σε όλα τα σχολεία τα πανεπιστήμια και τις στρατιωτικές σας σχολές; Για μην αναφερθώ και πάλι σε δηλώσεις αξιωματούχων σας; Δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο όνομα όσο ορισμένοι καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες στο ζήτημα της ταυτότητας.
Επίσης η διδασκαλία σε όλα επίπεδα περί «Αιγαιατικής Μακεδονίας» κ.λπ. δεν υποκρύπτει έστω για προπαγανδιστικούς λόγους και εδαφικό ζήτημα; Αυτά είναι αναχρονιστικά, επικίνδυνα και πρέπει να σταματήσουν. Ενοχλούν την Ελλάδα, υποθηκεύουν όμως στην πραγματικότητα και το μέλλον της χώρας σας. Πρέπει να σταματήσουν.
Με ρωτάτε γιατί εγκαταλείφθηκε η ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως μια λύση για την ένταξη σας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη δεν είναι η Ελλάδα .Είναι αποκλειστικά η χώρα σας. Εσείς πριονίσατε το κλαδί πάνω στο οποίο είχατε καθίσει Στην πράξη ουδέποτε η χώρα σας δέχθηκε την ονομασία αυτή. Την υπονομεύσατε βάσει συνεχών γραπτών οδηγιών του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σας από την επόμενη μέρα της λήψης της Απόφασης 817.
Τούτο συνεχίσθηκε συνεχώς. Έχω υπόψη μου την ακριβή διατύπωση βάσει της οποίας ήσαν υποχρεωμένοι να ενεργούν οι εκπρόσωποι σας. Πέταγαν τις πινακίδες που έγραφαν «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ειδικότερα όμως για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ το πάθημα έγινε μάθημα.
Τον Απρίλιο του 2001, επί Σουηδικής Προεδρίας στην Ε.Ε., με την στήριξη της Ελλάδος η χώρα σας υπέγραψε την Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης. Ήταν η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που υπέγραφε τέτοια Συμφωνία. Το κείμενο όπως ήταν φυσικό έγραφε την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση σας στο ανώτερο επίπεδο έστειλε επιστολή σημειώνοντας ότι «…δεν αποδέχεται την ονομασία αυτή για τη χώρα σας». Ίσως τώρα αντιληφθείτε γιατί η Ελλάδα, μετά από αυτή την εξέλιξη, υποχρεώθηκε σταδιακά να προσαρμόσει τη πολιτική της. Η ονομασία που περιείχετο στην Απόφαση 817 των Ηνωμένων Εθνών έχει καταρριφθεί στη πράξη από την χώρα σας. Να γιατί λοιπόν αποκλείεται να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης χωρίς πριν να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Ειλικρινά πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα ήσαν διαφορετικές εάν οι διαδοχικές σας κυβερνήσεις από το 1995 και μετά είχαν στηρίξει την ονομασία αυτή. Μια παροιμία λέγει ότι «όποιος σπέρνει άνεμους θερίζει θύελλες».
Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα και περισσότεροι στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία που πιστεύουν ότι λόγω της έλλειψης διάθεσης συνεννόησης από την χώρα σας, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη θέση «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων» που είναι και η θέση που έχει υιοθετήσει η τρικομματική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι με βάση το σημερινό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα θα γίνει αναπόφευκτη στη περίπτωση που στη υποθετική περίπτωση που φθάσουμε σε λύση, η κυβέρνηση σας θέσει το περιεχόμενο της λύσης σε δημοψήφισμα.
Μια λέξη τώρα για το Σύνταγμα σας . Αναφέρετε ότι έχει υποστεί ορισμένες τροπολογίες κατ’απαίτηση της Ελλάδος. Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής. Από το 1991 που υιοθετήθηκε το Σύνταγμα σας έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ τροπολογιών. Τριάντα τροπολογίες μέσα σε δέκα χρόνια (συμπεριλαμβανόμενων των τροπολογιών που επέβαλε η Συμφωνία της Αχρίδας). Το πρόβλημα συνεπώς δεν είναι με τις τροπολογίες αλλά με το Σύνταγμα.
Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα: Το περιοδικό σας μου ζήτησε συνέντευξη τον Ιούλιο . Πράγματι καθυστέρησα να απαντήσω. Απεφάσισα εν τέλει να στείλω τις απαντήσεις μου σε ένα ενιαίο κείμενο. Το οποίο παρά ταύτα έχει ελλείψεις. Προτίμησα και πάλι να χρησιμοποιήσω την γλώσσα της αλήθειας. Της ωμής αλήθειας. Μπορεί να ενοχλεί είναι όμως χρήσιμη.
Λυπάμαι που η φωνή της Ελλάδας με ελάχιστες εξαιρέσεις τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια απουσιάζει από τα ΜΜΕ. Θα ήταν χρήσιμο η κοινή σας γνώμη να γνωρίζει -έστω και αν δεν συμφωνεί- πως σκέπτεται η άλλη πλευρά. Έχω πολλούς φίλους στα Σκόπια, στο Μοναστήρι και στο Τετοβο. Περιέργως όταν καθόμαστε και συζητάμε φιλικά, η συζήτηση έχει διαφορετικό τόνο από αυτό που εκπέμπει η πολιτική σας καθημερινότητα. Εύχομαι ειλικρινά αυτός ο τόνος να κυριαρχήσει και πάλι και στην επίσημη πολιτική της χώρας σας.''


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό των Σκοπίων ΓΚΡΑΤΖΙΑΝΣΚΙ (Πολίτης)

Ο κ. Μαλλιάς είναι ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και διετέλεσε πρώτος επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια (1995-1999) και Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα και την Ουάσιγκτον.



Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Aιφνίδια επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Κυριολεκτικά λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!

Η προκλητική δήλωση του κ. Μπερίσα με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε ευθέως θέμα διεκδίκησης μέρους της ελληνικής επικράτειας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή» και τόνισε: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».


πηγη.www.diplomatic.gr




"Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα" δηλώνει ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ ότι, «σε τυχόν περίπτωση πτώχευσης και εγκατάλειψης της ευρωζώνης εκ μέρους της Ελλάδας, η Βουλγαρία θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες», κυριαρχούν στα σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

Όπως προειδοποίησε ο κ. Μλαντένοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Νόβα Τελεβίζιγια, «η επίδραση στη Βουλγαρία θα είναι τόσο δραστική που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εξελίξεις του 1996 (όταν σημειώθηκε η χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βουλγαρία την τελευταία εικοσαετία, με μαζική πτώχευση τραπεζών, υπερπληθωρισμό, που ΄εξαφάνισε΄ τις αποταμιεύσεις των πολιτών κ.λπ.)- και μάλιστα πολλαπλασιασμένη επί εκατό».


«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της Βουλγαρίας Εμίλ Χάρσεφ (πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας) εξέφρασε σήμερα ανησυχία, ότι «μόνο τα δέκα από τα 44 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα με τη νέα δόση θα εισρεύσουν τελικά στην πραγματική οικονομία ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ΄κατευθυνθούν΄ στην αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών που σήκωσαν το κύριο βάρος του προηγούμενου ΄κουρέματος΄ του χρέους αλλά και, γενικότερα, για εξυπηρέτηση του χρέους στους ξένους πιστωτές».


Ο κ. Χάρσεφ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «εύκολος και γρήγορος δρόμος για διέξοδο από την κρίση δεν υπάρχει για μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως δείχνει, εξάλλου, η εμπειρία και της ίδιας της Βουλγαρίας που χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλές θυσίες για να ξεπεράσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα με περικοπές των δημοσίων εξόδων, ύφεση και σφίξιμο των ζωναριών του κόσμου».


πηγη.www.diplomatic.gr

 

Οδεύει η Ιορδανία προς μία "Αραβική Άνοιξη";

Thousands of protesters demonstrate after Friday prayers at Al Husseini mosque in Amman, Jordan on Nov. 16, 2012

Το 2011, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Αραβικής Άνοιξης, η Ιορδανία ξεχώρισε ως μια «όαση» σταθερότητας. Οι συνεχείς αλλά ως επί τω πλείστω ειρηνικές διαμαρτυρίες του λαού που απαιτούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στην απομάκρυνση δύο πρωθυπουργών από τον βασιλιά Αμπντάλα B’ το Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο. Φέτος όμως, στο επόμενο κύμα του κινήματος, ορισμένοι διαδηλωτές κάνουν κατά μέτωπο επίθεση στη μοναρχία -ενέργεια που μπορεί να τους στοιχίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Θα μπορούσε άραγε ο βασιλιάς Αμπντάλα, ένας σύμμαχος των Αμερικανών σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, να είναι το επόμενο θύμα της λαϊκής αναταραχής;

Αυτό θεωρείται ακόμη απίθανο, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές επικεντρώνονται στις μεταρρυθμίσεις, τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές. Εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν στο βασιλιά μια ευκαιρία. Ό,τι κι αν προτείνει ο ίδιος, η διαδρομή μπροστά του θα είναι σίγουρα ανώμαλη έως ότου καταφέρει να διεκδικήσει οποιαδήποτε εσωτερική κυριαρχία, ειδικά μετά από δύο σχεδόν έτη σημαντικών πολιτικών και οικονομικών κρίσεων. Αυτό που σίγουρα δεν βοηθά είναι η ολοένα αυξανόμενη παρουσία των τζιχαντιστών –τον Οκτώβριο συνελήφθηααν 11 άτομα που θεωρούνται ότι συνδέονται με «πυρήνα»  της Αλ Κάιντα και σχεδίαζαν επιθέσεις- αλλά και η εισροή περισσότερων από 100.000 προσφύγων από τη γειτονική Συρία.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, χιλιάδες διαδηλωτές σε 9 από τις 12 επαρχίες της Ιορδανίας ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Fayez al-Tarawneh στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων κατά 10%. Παρά το γεγονός ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα απέσυρε άμεσα την απόφαση, ορισμένοι διαδηλωτές τόν χλεύασαν ανοιχτά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15 συλλήψεις. Τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 10.000 Ιορδανοί διαδήλωσαν για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτεύουσα, Αμμάν, παρά το αίτημα του βασιλιά για πρόωρες εκλογές και τα σχέδια για εκλογική μεταρρύθμιση.


Πιο πρόσφατα, στα μέσα Νοεμβρίου, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κωμοπόλεις σε περισσότερες από 100 διαδηλώσεις σε όλη την Ιορδανία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει για άλλη μια φορά τις επιδοτήσεις στα καύσιμα-αυτή τη φορά για να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση της χώρας με τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την εξασφάλιση δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ορισμένες συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές τα έβαλαν με τον ίδιο το βασιλιά. Στο Dhiban  κάποιοι έκαψαν μάλιστα φωτογραφίες του. Η ισλαμιστική αντιπολίτευση -το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης (IAF), το πολιτικό "παρακλάδι" της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή της να κρατήσει ζωντανές τις διαμαρτυρίες παρά τη ρίψη νερού και τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών. Μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 17 άμαχοι πολίτες και 58 αστυνομικοί, ένω ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και 158 έχουν συλληφθεί. Ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα καταφύγει σε βίαια μέτρα κατά των διαδηλωτών που "βλάπτουν δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις ή τους πολίτες."


Όλη αυτή η αναταραχή επιδεινώνει μια ήδη σοβαρή πολιτική κρίση. Εκτός από την απομάκρυνση των δύο πρωθυπουργών το 2011, τρεις πρωθυπουργοί έχουν περάσει φέτος από την εξουσία: ο Awn al-Khasawneh, ο Fayez al-Tarawneh και ο σημερινός ηγέτης, Abdullah Ensour. Οι εκλογές που ζητησε ο βασιλιάς Αμπντάλα θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου, αλλά η αντιπολίτευση -κυρίως το IAF- έχει ανακοινώσει σπως σχεδιάζει να τις μποϊκοτάρει. Παρά τις παραχωρήσεις από το βασιλιά που περιλαμβάνουν ένα συνταγματικό δικαστήριο και τη διεξαγωγή εκλογών που για πρώτη φορά θα φέρουν στην εξουσια έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό που δεν θα έχει διοριστεί από τον μονάρχη, οι αναταραχές πιθανότατα θα συνεχιστούν έως ότου το IAF και η μοναρχία πετύχουν κάποια συναίνεση σχετικά με τις εκλογές.


Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει και η οικονομική κρίση της χώρας. Η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνά το 11%, αλλά ανεπίσημες εκτιμήσεις την τοποθετούν έως και το 30%. Οι τιμές των βασικών ειδών, όπως της κηροζίνης που χρησιμοποιείται για θέρμανση ή  του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% και 50% αντόστοιχα μετά την απόσυρση των κυβερνητικών επιδοτήσεων. Παράλληλα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική ενεργειακή κρίση. Η αναγκαία βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες δεν έχει ακόμη δοθεί. Η υπόσχεση του βασιλιά για μια «ολοκληρωμένη ανάπτυξη» είναι σαφές ότι δεν καθησυχάζει κανέναν.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εσωτερική κυριαρχία του βασιλιά Αμπντάλα έχει διαβρωθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες. Η κλιμακούμενη κρίση κυριαρχίας θα συνεχιστεί και το 2013 -εκτός και αν επιτευχθεί κάποιο είδος πολιτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το IAF, σε συνδυασμό με οικονομικές παραχωρήσεις που θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση στο λαό. Εάν δεν συμβούν αυτά, οι ημέρες της απόλυτης μοναρχίας στην Ιορδανία ίσως να είναι μετρημένες, παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ισραήλ άλλων αραβικών μοναρχιών.
 
 
 
 

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν αναμένεται στην Τουρκία στις 7 και 8 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί ένα καταυλισμό σύρων προσφύγων και να συναντηθεί με τούρκους αξιωματούχους, έγινε σήμερα γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Μπαν θα μεταβεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου σε έναν από τους πολυάριθμούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από τις τουρκικές αρχές για να υποδεχθούν τους περισσότερους από 120.000 σύρους πολίτες, οι οποίοι έχουν περάσει επισήμως τα σύνορα για να ξεφύγουν από τις μάχες που φέρνουν αντιμέτωπα εδώ και 20 μήνες τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με τους αντάρτες, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.


Την επομένη της επίσκεψης αυτής, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε καταυλισμούς στις επαρχίες του Χατάι ή του Κιλίς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί στην Άγκυρα, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, με τους κύριους τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Η επίσκεψη αυτή ανακοινώνεται ενώ το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποδεχθεί επισήμως μέσα στις ερχόμενες ημέρες το τουρκικό αίτημα να αναπτυχθούν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία.


Μολονότι οι Τούρκοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως η ανάπτυξη αυτή έχει καθαρά "αμυντικό" χαρακτήρα, το μέτρο έχει προκαλέσει το θυμό της Δαμασκού και προειδοποιήσεις από τους δύο κύριους συμμάχους του συριακού καθεστώτος, τη Ρωσία και το Ιράν. Μια αποστολή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται σήμερα στην Τουρκία και πρόκειται να συναντηθεί με υπευθύνους του τουρκικού στρατού και να επιθεωρήσει τις τοποθεσίες όπου πρόκειται να εγκατασταθούν αυτές οι συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ.


πηγη.www.diplomatic.gr






Γεύμα εργασίας Α.Τσίπρας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ


Πρωινό εργασίας έχει νωρίτερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης "συνόδευσαν" από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Ρένα Δούρου. 

Πηγη. enikos.gr





Η λύση του Eurogroup είναι μέχρι το Μάιο!

Οι μαραθώνιες συνομιλίες του Eurogroup δεν αποτελούν μόνιμη λύση, αλλά μια κλωτσιά στο τενεκεδάκι λίγο παρακάτω. 

Αυτό στην ουσία αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, λίγες ώρες μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Το πιο πιθανό είναι ότι θα επιστρέψουμε για διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα κάποια στιγμή το Μάιο – Ιούνιο» δήλωσε ο Αντρέα Μπόργκ μιλώντας σε τραπεζικό σεμινάριο στη Στοκχόλμη και συμπλήρωσε: 

 «Είναι πιθανό να χρειαστούν κι άλλα μέτρα».

«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι μία ακόμη συμφωνία για να διατηρηθεί η κατάσταση για μερικούς μήνες» κατέληξε.

 

Με δεδομένο ότι οι Γερμανικές εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2013, μην περιμένετε λύση ούτε το Μάιο του 2013 που λέει ο Σουηδός Υπουργός.

 

ΠΗΓΗ .olympia.gr

 

 

Σοκ.Οι Ρώσοι ζητούν να αναβληθεί το πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2014.

Αναφορά στην Ελλάδα, την συνεργασία της με την Ρωσία και τον Κώστα Καραμανλή έκανε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Μιχαήλ Σβιντκόϊ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα  οπου ζήτησε να αναβληθεί... το πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας που είχε συμφωνηθεί να είναι το 2014.


"Εκτιμώντας τις πολύ υψηλές πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και εκφράζοντας την πλήρη κατανόηση των προσωρινών οικονομικών δυσκολιών της Ελληνικής Δημοκρατίας, προτείναμε στους έλληνες μας συνεργάτες να αναβάλουμε το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στη Ρωσίας και της Ρωσίας στην Ελλάδα για δύο χρόνια – μέχρι 2016 αντί για το 2014, όπως είχαν συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής"


Όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ο εκπρόσωπος του Πούτιν ποτέ δεν αναφέρεται σε ονόματα χωρίς λόγο... 



Πηγη.www.diplomatic.gr



Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Υπάλληλος της Βουλής με μισθό 10.000 ευρώ , με υπογραφή ΥΠΕΞ!!



Απίστευτο και όμως… ελληνικό. Μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής που λάμβαναν παχυλούς μισθούς, αλλά πλέον έχουν χάσει την πλειοψηφία των «χρυσών» τους προνομίων, εντοπίζεται ένας – και μοναδικός(;) – που εξακολουθεί να λαμβάνει 10.000 ευρώ το μήνα.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, πρόκειται για την υπεύθυνη του γραφείου διασύνδεσης του ελληνικού κοινοβουλίου με το ευρωκοινοβούλιο η οποία από το 2010 βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένη στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω υπάλληλος πληρώνεται με τον μισθό του υπαλλήλου της Βουλής και ως έξτρα λαμβάνει άλλα 8.000 ευρώ το μήνα ως επίδομα αλλοδαπής. Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα του κοινοβουλίου Θάνο Παπαϊωάννου γραφείο διασύνδεσης στις Βρυξέλλες συντηρούν όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.


Η ελληνική Βουλή την περίοδο 2005 – 2010 είχε δύο υπαλλήλους στο συγκεκριμένο γραφείο πληρώνοντας 192.000 ευρώ το χρόνο με την μορφή επιδόματος. Από το 2010 και λόγω της οικονομικής κρίσης ο τότε Πρόεδρος του κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος αποφάσισε να τους ανακαλέσει και στην θέση τους να βάλει την κυρία Ε. Β-Ζ πρώην συνεργάτη του κ. Χρήστου Παπουτσή. Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας με master στις πολιτικές επιστήμες και γνώση τεσσάρων Γλωσσών..


Επιπροσθέτως εξηγεί ότι το ύψος του επιδόματος αλλοδαπής δεν το καθορίζει η Βουλή αλλά το υπουργείο Εξωτερικών και είναι ίδιο για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται στο εξωτερικό.


Πηγή:www.protothema.gr,

Tα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου πληρώνουν το "λογαριασμό" των επεισοδίων στην Αθήνα




Αρνητικά μηνύματα για τα οικονομικά αποτελέσματα του συνόλου των ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας δίνουν τα αποτελέσματα εννιαμήνου της Ιονική Ξενοδοχειακή η οποία γύρισε σε ζημίες εξαιτίας, κυρίως, της απαξίωσης του κέντρου μετά τα αλλεπάλληλα εκτενή επεισόδια που σημειώνονται το τελευταίο έτος.
Αναμένεται δε να επιβεβαιωθεί και από τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων τις αμέσως επόμενες ημέρες προεξάρχοντων αυτών της Μεγάλης Βρεταννίας, συμφερόντων της εισηγμένης Λάμψα ΑΕ.


Τα ξενοδοχεία του κέντρου πληρώνουν έτσι εμμέσως το λογαριασμό των επεισοδίων και των κινητοποιήσεων. Μερίδιο της ευθύνης βέβαια βαρύνει και τα ξένα ΜΜΕ τα οποία πρόβαλαν και προβάλουν με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο τις κοινωνικές αυτές εκδηλώσεις που συχνά, πια απαντώνται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του νότου.


Hilton


Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εννεάμηνο του 2012 που ανακοίνωσε η εισηγμένη Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ η οποία ελέγχει και λειτουργεί το Athens Hilton τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημίες ύψους 2,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα δε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Την ίδια ώρα ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 17,2 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011.


Στις παραμέτρους που συνέβαλαν στην πίεση που δέχονται τα μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία ορόσημα -αρκετά εκ των οποίων τελούν υπό ενδεχόμενη πώληση από τiς μητρικές τράπεζες στα πλαίσια της επιχείρησης αναδιάρθρωσης τους- περιλαμβάνονται βέβαια και οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και τέλη ακίνητης περιουσίας.


Με δεδομένο ότι η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι ευνοϊκή εποχικά για τα ξενοδοχεία αξίζει να αναφερθεί πως κατά το διάστημα αυτό ο τζίρος της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ υποχώρησε στα 6,2 εκατ. από 7,8 εκατ. πέρυσι ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημία 408 εκατομμυρίων έναντι κέρδους 323 εκατ. το 2011.


Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ και στο 12μηνο εμφανίζει υποχώρηση της τάξης του 20%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία της που περιλαμβάνουν κυρίως την έκταση, το ακίνητο αλλά και τις άλλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό είναι εγγεγραμμένα στο ενεργητικό έναντι 177,75 εκατ. ευρώ.


Μεγάλη Βρεταννία


Η εικόνα από τα αποτελέσματα 9μηνου για τη Μεγάλη Βρεταννία αναμένεται να είναι εξίσου αρνητική αν όχι μελανότερη. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο η Λάμψα στην οικονομική της έκθεση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ταλανίστηκε για πολλοστή φορά από τη συχνή διεξαγωγή συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας που είχαν σα συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας και επομένως την παρεμπόδιση των πελατών να εισέλθουν στο Ξενοδοχείο και στα επισιτιστικά και λοιπά τμήματά του (εστιατόρια, μπαρ, spa, κλπ.), καθώς επίσης και από τους πολύ συχνούς βανδαλισμούς που σημειώνονται στο κτίριο και επιβαρύνουν την εταιρεία με υψηλά κόστη επισκευών».


Επιπλέον «η αρνητική δημοσιότητα που λαμβάνει η Αθήνα και κατ’ επέκταση το Ξενοδοχείο από την προβολή αυτών των γεγονότων σε μεγάλα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα, οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση των κρατήσεων. Χαρακτηριστικό στοιχείο, η μείωση του κύκλου εργασιών του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» στο πρώτο εξάμηνο 2012 ανήλθε σε ποσοστό 36,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η μείωση σε άλλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα κοντά στο κέντρο της πόλης ανήλθε σε 25% περίπου».

 Του Ηλία Γ. Μπέλλου 


Στις εκλογές στην Καταλονία νίκησαν οι εθνικιστές

 


каталония выборы каталония испания \'Конвергенция и союз\' Артур Мас\n


Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων στην Καταλονία ανακοινώθηκε η νίκη του εθνικιστικού συνασπισμού Convergencia і Unio de Catalunya — CiU (Σύγκλιση και Ένωση), που έχει συγκεντρώσει το 30% των ψήφων.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφτασε σχεδόν το 70%.
Ο συνασπισμός Convergencia і Unio de Catalunya πήρε 50 από τις 135 έδρες στη Βουλή χωρίς να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά ακόμα 21 εντολές πήραν οι συμμαχοί του από τον συνασπισμό Esquerra Republicana de Catalunya — ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας). Τα δύο αυτά κόμματα, που είναι εθνικιστικού χαρακτήρα καλούν σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Πηγη.www.diplomatic.gr

 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

'Πως θα αντιδρούσαμε στην Ελλάδα στην περίπτωση που ξένος πολιτικός αρχηγός ενίσχυε αποσχιστικές τάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας;'



Δεν γνωρίζω να υπάρχει προηγούμενο, 
ευρωπαίου αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης (δημοσκοπικά στον προθάλαμο της εξουσίας) να ενισχύει "αδελφό" κόμμα που διεκδικεί την απόσχιση εδάφους ευρωπαϊκού κράτους-μέλους.
- Ποιο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας εξυπηρετεί το αβαντάρισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας;
- Πως εξυπηρετείται η διακήρυξη προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί συμμαχιών των κρατών του Νότου;
- Πως θα αντιδρούσαμε στην Ελλάδα στην περίπτωση που ξένος πολιτικός αρχηγός ενίσχυε αποσχιστικές τάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας;
 Στη φώτο ο Alexis Tsipras σε εκδήλωση για την 'απελευθέρωση' της Καταλωνίας.
 
 
 
Δεν γνωρίζoυμε να υπάρχει προηγούμενο, ευρωπαίου αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης (δημοσκοπικά στον προθάλαμο της εξουσίας) να ενισχύει "αδελφό" κόμμα που διεκδικεί την απόσχιση εδάφους ευρωπαϊκού κράτους-μέλους.

- Ποιο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας εξυπηρετεί το αβαντάρισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας;
- Πως εξυπηρετείται η διακήρυξη προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί συμμαχιών των κρατών του Νότου;
- Πως θα αντιδρούσαμε στην Ελλάδα στην περίπτωση που ξένος πολιτικός αρχηγός ενίσχυε αποσχιστικές τάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας;
 
 
 
 

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχει Ρώσος στο παραμύθι...


Η είσοδος της Κύπρου στο club των χωρών του μνημονίου δεν είναι ένα γεγονός που για μας τους Έλληνες είναι ευχάριστο. Ωστόσο, χρειάζεται να σχολιαστεί, επειδή κατέρρευσαν χτες πολλοί μύθοι.

Την Κύπρο δεν την έσωσε ο Βλαδίμηρος Πούτιν. Ούτε καν οι Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν τις καταθέσεις τους στην μεγαλόνησο. Κι ας έχει η Κύπρος διαπιστωμένα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου κι ας έχει σημαντική γεωπολιτική θέση.


Η κομμουνιστική κυβέρνηση Χριστόφια θα βάλει την Κύπρο κάτω από τον ζυγό του μνημονίου! Ποιος θα τολμήσει να σκεφτεί, όμως, ότι ο κ. Χριστόφιας είναι «γερμανοτσολιάς» ή ότι η πράξη αυτή είναι προδοτική; Μόνο ανόητοι. Το κακό είναι ότι η ανοησία κυριαρχεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα και έχει μολύνει και τις τελευταίες φωλιές λογικής.


Πολύ απλά η Κύπρος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και έπρεπε να υπογράψει το μνημόνιο. Αν μπορούσε να το αποφύγει θα το είχε αποφύγει. Επίσης, σε θέματα χρημάτων δεν υπάρχουν συγγένειες, φιλίες και θρησκευτικοί ή άλλοι δεσμοί. Οι δουλειές είναι δουλειές και αυτό ο κ. Πούτιν το έχει διδάξει καλά. Θα θυμάστε όμως ότι στην Αθήνα κτίστηκαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτή την μυθοπλασία! Ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο αν είχαμε δεχτεί τα λεφτά των Ρώσων και των Κινέζων.


Μην περιμένετε συγνώμες! Οι άνθρωποι είναι θρασύδειλοι. Ανίκανοι να πάρουν το κόστος των ανόητων τοποθετήσεών τους και αδίστακτοι σε τέτοιο βαθμό που αύριο μπορεί να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσων δεν δηλώνουν την βαθιά τους πίστη στην ευρωπαϊκή ιδέα.


Η αντιπαράθεση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών ήταν ανόητη και αντιπαραγωγική. Το μνημόνιο, η συμφωνία με τους πιστωτές, είναι μία αυτονόητη πράξη όταν ένα πολιτισμένο κράτος φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Τις έχουν αποτολμήσει μόνο κάποιες λίγες αφρικανικές χώρες.


Η πραγματική συζήτηση θα έπρεπε να είναι στο πως θα οικοδομήσουμε μία Οικονομία που να παράγει. Και στην συζήτηση αυτή έχομε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Χαθήκαμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, όπως για το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να γίνει Αργεντινή ή όχι. Μέσα σε λίγες μέρες η Αργεντινή απειλείται με νέα χρεοκοπία και η Κύπρος υπογράφει το μνημόνιο. Τι δεν καταλάβατε;


Θανάσης Μαυρίδης





Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

75.000 ευρώ για τη ματαιοδοξία της υπουργού;

75.000 ευρώ για τη ματαιοδοξία της υπουργού!!

  • 1716
     


 75.000 ευρώ για τη ματαιοδοξία της υπουργού;
Το Flash-mob είναι εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας, μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώνονται σε ένα δημόσιο χώρο, κάποιοι αρχίζουν να χορεύουν και σιγά σιγά ενσωματώνονται στο χορό και οι περαστικοί.

Μάλιστα, στο 1:47 του σχετικού βίντεο εμφανίζεται και η ίδια η υπουργός. Το βίντεο ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού, visitgreece.gr και τα γυρίσματα έγιναν εξολοκλήρου στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η συνολική δαπάνη που εγκρίθηκε από το υπουργείο είναι 75.020€.
Από αυτά τα 59.520,00 € περίπου χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Flash Mob, στις 6 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο, καθώς και την παραγωγή δύο βίντεο, διάρκειας 45 δευτερολέπτων και 4 λεπτών, υπό μορφή flash-mob, από την εταιρεία SPORT CEL Marketing Limited.
Επίσης, ποσό 15.500,00 € περίπου, διατέθηκε για την παράθεση ενός κοκτέιλ, στο ΟΧΟ ΤΟWER Restaurant, Brasserie & Bar, στις 6 Νοεμβρίου 2012 και μετά το πέρας της ανωτέρω εκδήλωσης, με προσκεκλημένους του ΕΟΤ και τους χορευτές της εκδήλωσης (περίπου 200 άτομα), το οποίο καταβλήθηκε στην εταιρεία Harvey Nichols Restaurants.

 

Στα 767 εκατ. δολ. υπολογίζεται το κόστος της ισραηλινής επίθεσης


 Το κόστος της διάρκειας μιας εβδομάδας ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 3 δισεκατομμύρια σεκέλ (767 εκατομμύρια δολάρια), αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας The Marker. Από το ποσό αυτό, δυο δισεκατομμύρια σεκέλ (511 εκατομμύρια δολάρια) είναι το κόστος της επίθεσης από στρατιωτικής πλευράς και τα υπόλοιπα 255 εκατομμύρια δολάρια το κόστος στον πολιτικό τομέα από τις εκατοντάδες παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έμμεσο κόστος των συγκρούσεων-η απώλεια παραγωγικότητας στη βιομηχανία και τον τουρισμό- δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Οι ισραηλινοί πολίτες είναι αυτοί που τελικά θα πληρώσουν τη δαπάνη του πολέμου μέσω νέων φόρων. Μια από τις επιλογές είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% στο 18%.

 Πηγη.www.diplomatic.gr 




 

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Πρέσβεις Αργεντινής και Βενεζουέλας


 
Στις 21/11 Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρέσβη της Αργεντινής Jorge Alejandro Mastropietro  και με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας Franklin Ramon Gonzalez.
Με τον Πρέσβη της Αργεντινής, Jorge Alejandro Mastropietro, ο Δ. Αβραμόπουλος  συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τις διεθνείς εξελίξεις. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι μακρόχρονοι δεσμοί και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Τέλος, ο Πρέσβης της Αργεντινής, με την ιδιότητα του Πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος στην Αθήνα, εξέφρασε την ικανοποίηση της διπλωματικής κοινότητας για την άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Στη συνέχεια ο
Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας Franklin Ramon Gonzalez, με τον οποίο συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Βενεζουέλα και ευρύτερα τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρέσβη της Βενεζουέλας τη συνδρομή της χώρας του για την ταχεία εφαρμογή της σύμβασης του Στρασβούργου (Convention on the transfer of sentenced persons, Strasbourg, 1983) την οποία έχουν υπογράψει και κυρώσει και οι δύο χώρες, για την υπόθεση δύο Ελλήνων Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι κρατούνται ήδη τέσσερα χρόνια στη Βενεζουέλα. Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ιδιαίτερη κινητικότητα μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου οι δύο Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους.
Πηγη.www.diplomatic.gr


 
 

Ο Μόρσι ενισχύθηκε από την εκεχειρία στη Γάζα


Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι βγαίνει ενισχυμένος από τις κρίσιμες προσπάθειές του για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες χαιρετίσθηκαν από τη διεθνή κοινότητα, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και απειλεί την δύσκολη άσκηση ισορροπιστή που έχει αναλάβει μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, εκτιμούν αναλυτές.

Η συναυλία συγχαρητηρίων από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τον ΟΗΕ συνοδεύθηκε από ευχές η επιτυχία αυτή να οδηγήσει σε μια "βιώσιμη" λύση. Σε μια ένδειξη της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει, ο Μόρσι ματαίωσε την τελευταία στιγμή ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι του για μια σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων μουσουλμανικών χωρών ("D8") σήμερα στο Ισλαμαμπάντ, λέγοντας πώς είναι ανάγκη να παρακολουθήσει προσωπικά την κατάσταση στη Γάζα.


Η εξίσωση είναι περίπλοκη για τον Μόρσι, ο οποίος θέλει ταυτόχρονα να ξεχωρίσει από τον προκάτοχό του, τον Χόσνι Μουμπάρακ, που επικρίνεται πολύ έντονα από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την πολιτική του η οποία θεωρήθηκε υπερβολικά συμφιλιωτική έναντι του Ισραήλ, και να διατηρήσει το ρόλο μεσολαβητή που η Αίγυπτος κληρονόμησε από τις ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήψε το 1979 με το εβραϊκό κράτος. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, βρίσκονται επιπλέον ιστορικά πολύ κοντά στην Χαμάς η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα ενώ η αιγυπτιακή κοινή γνώμη τάσσεται μαζικά υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. "Δεν είναι πια η Αίγυπτος του πριν.


Η κυβέρνηση είναι πλέον εκλεγμένη και πρέπει να λογοδοτεί στο λαό" αντίθετα από το αυταρχικό καθεστώς του Μουμπάρακ που ανατράπηκε το Φεβρουάριο του 2011, υπογραμμίζει ένας υπεύθυνος της αιγυπτιακής προεδρίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα "΄ήταν ένα πρώτο μεγάλο τεστ για τον κ. Μόρσι και τα κατάφερε καλά. Διεξήγαγε τη διαπραγμάτευση με τρόπο ισορροπημένο", εκτιμά από την πλευρά του ο Ελ Σάγεντ Αμίν Σάλαμπι, ο οποίος διευθύνει το αιγυπτιακό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ένα κέντρο σπουδών.


"Προηγουμένως η αιγυπτιακή πίεση ασκούνταν επί της Χαμάς. Ο Μουμπάρακ χρησιμοποιούνταν από τους Ισραηλινούς γι΄ αυτό", αναφέρει ο αιγύπτιος αρθρογράφος και πολιτειολόγος Χάσαν Ναφάα. "Αντιθέτως ο Μόρσι κατάφερε να χρησιμοποιήσει επιδέξια τις σχέσεις του με τη Χαμάς για να καταφέρει να πραγματοποιήσει τον πρωταρχικό στόχο της Αιγύπτου, που είναι να σταματήσουν οι βιαιότητες" σε μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορά της, υπογραμμίζει. Όμως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία ήταν παρούσα στο Κάιρο για την ανακοίνωση της εκεχειρίας, προτίμησε από την πλευρά της να τοποθετήσει έμμεσα τη δράση του Μόρσι στη μακρά παράδοση που είναι κληρονομημένη από τους προέδρους Ανουάρ Σαντάτ και Μουμπάρακ, σταθερούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.


"Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και την ηγεσία που καθιστούν εδώ και καιρό αυτή τη χώρα ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε η Κλίντον εγκωμιάζοντας τον ισλαμιστή πρόεδρο. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αποκαλύπτουν πάντως ότι το κλίμα των ισραηλινο-αιγυπτιακών σχέσεων δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την ίδια εμπιστοσύνη που υπήρχε άλλοτε. Ο Μόρσι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της ισραηλινής επιχείρησης --την χαρακτήρισε "κατάφωρη επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας"-- και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποβλήθηκε φανερά σε ισχυρές αμερικανικές πιέσεις για να συνταχθεί με τη συμφωνία που προτάθηκε από την Αίγυπτο, αναφέρει ο Μούσταφα Κάμελ ελ-Σάγεντ του Πανεπιστημίου του Καΐρου.


"Αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι σε βάθος χρόνου η αντίδραση του κ. Νετανιάχου σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία μοιάζει με μια αποτυχία γι΄ αυτόν αφού δεν πραγματοποίησε τους στρατιωτικούς στόχους του", εκτιμά. Οι προσπάθειες του Μόρσι, ο οποίος υποσχέθηκε να εργασθεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Γάζα, θα κριθούν επίσης από το κατά πόσον θα χαλαρώσει ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θυλάκου όπως αναφέρεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης, οι προσπάθειες του ισλαμιστή προέδρου μπορεί τελικά να φανούν εξίσου λίγο ουσιαστικές με εκείνες του Μουμπάρακ εκτιμά ο Ελ Σάγεντ. "Αναρωτιέται κανείς αν η πολιτική βάση του κ. Μόρσι, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, θα ικανοποιηθεί από μια συμφωνία εφόσον εν τέλει θυμίζει αυτό που γινόταν επί του κ. Μουμπάρακ", εκτιμά. 


Πηγη.www.diplomatic.gr




Πηγή:www.capital.gr