Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Tα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου πληρώνουν το "λογαριασμό" των επεισοδίων στην Αθήνα




Αρνητικά μηνύματα για τα οικονομικά αποτελέσματα του συνόλου των ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας δίνουν τα αποτελέσματα εννιαμήνου της Ιονική Ξενοδοχειακή η οποία γύρισε σε ζημίες εξαιτίας, κυρίως, της απαξίωσης του κέντρου μετά τα αλλεπάλληλα εκτενή επεισόδια που σημειώνονται το τελευταίο έτος.
Αναμένεται δε να επιβεβαιωθεί και από τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων τις αμέσως επόμενες ημέρες προεξάρχοντων αυτών της Μεγάλης Βρεταννίας, συμφερόντων της εισηγμένης Λάμψα ΑΕ.


Τα ξενοδοχεία του κέντρου πληρώνουν έτσι εμμέσως το λογαριασμό των επεισοδίων και των κινητοποιήσεων. Μερίδιο της ευθύνης βέβαια βαρύνει και τα ξένα ΜΜΕ τα οποία πρόβαλαν και προβάλουν με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο τις κοινωνικές αυτές εκδηλώσεις που συχνά, πια απαντώνται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του νότου.


Hilton


Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εννεάμηνο του 2012 που ανακοίνωσε η εισηγμένη Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ η οποία ελέγχει και λειτουργεί το Athens Hilton τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημίες ύψους 2,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα δε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Την ίδια ώρα ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 17,2 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011.


Στις παραμέτρους που συνέβαλαν στην πίεση που δέχονται τα μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία ορόσημα -αρκετά εκ των οποίων τελούν υπό ενδεχόμενη πώληση από τiς μητρικές τράπεζες στα πλαίσια της επιχείρησης αναδιάρθρωσης τους- περιλαμβάνονται βέβαια και οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και τέλη ακίνητης περιουσίας.


Με δεδομένο ότι η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι ευνοϊκή εποχικά για τα ξενοδοχεία αξίζει να αναφερθεί πως κατά το διάστημα αυτό ο τζίρος της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ υποχώρησε στα 6,2 εκατ. από 7,8 εκατ. πέρυσι ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημία 408 εκατομμυρίων έναντι κέρδους 323 εκατ. το 2011.


Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ και στο 12μηνο εμφανίζει υποχώρηση της τάξης του 20%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία της που περιλαμβάνουν κυρίως την έκταση, το ακίνητο αλλά και τις άλλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό είναι εγγεγραμμένα στο ενεργητικό έναντι 177,75 εκατ. ευρώ.


Μεγάλη Βρεταννία


Η εικόνα από τα αποτελέσματα 9μηνου για τη Μεγάλη Βρεταννία αναμένεται να είναι εξίσου αρνητική αν όχι μελανότερη. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο η Λάμψα στην οικονομική της έκθεση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ταλανίστηκε για πολλοστή φορά από τη συχνή διεξαγωγή συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας που είχαν σα συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας και επομένως την παρεμπόδιση των πελατών να εισέλθουν στο Ξενοδοχείο και στα επισιτιστικά και λοιπά τμήματά του (εστιατόρια, μπαρ, spa, κλπ.), καθώς επίσης και από τους πολύ συχνούς βανδαλισμούς που σημειώνονται στο κτίριο και επιβαρύνουν την εταιρεία με υψηλά κόστη επισκευών».


Επιπλέον «η αρνητική δημοσιότητα που λαμβάνει η Αθήνα και κατ’ επέκταση το Ξενοδοχείο από την προβολή αυτών των γεγονότων σε μεγάλα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα, οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση των κρατήσεων. Χαρακτηριστικό στοιχείο, η μείωση του κύκλου εργασιών του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» στο πρώτο εξάμηνο 2012 ανήλθε σε ποσοστό 36,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η μείωση σε άλλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα κοντά στο κέντρο της πόλης ανήλθε σε 25% περίπου».

 Του Ηλία Γ. Μπέλλου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου