Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σε λάθος Αμερικανό Πρόεδρο πόνταρε ο Νετανιάχου


Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu και οι πολιτικοί του σύμμαχοι, είναι προβληματισμένοι μετά την επανεκλογή Obama, αφού καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο υποστήριζαν ανοικτά τον Romney.



«Σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη μέρα για τον Πρωθυπουργό» ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός Εσωτερικών Eli Yishai.
Ο Netanyahu και το κόμμα του, Likud, υποστήριζαν ανοικτά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Mitt Romney, σε μια, σύμφωνα  με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Shaul Mofaz, «αγενή, επικίνδυνη και χωρίς προηγούμενο επίθεση στις Αμερικανικές εκλογές».


«Ο Netanyahu πόνταρε σε λάθος πρόεδρο και δημιούργησε δυσφορία στις σχέσεις μας με τον Obama», ανέφερε το κόμμα της αντιπολίτευσης, Kadima, σε δήλωσή του. Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον Netanyahu ότι «παρεμβαίνει χονδροειδώς, χυδαία και απροκάλυπτα στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία».

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πλήρως τον κίνδυνο που αποτελεί ο Benjamin Netanyahu για το μέλλον της χώρας του. Τώρα ο Netanyahu μοιάζει αποφασισμένος να αποξενώσει τον Αμερικανό πρόεδρο και να αποτελέσει παράγοντα των εκλογών ως σύμμαχος του Romney», είχε γράψει ο David Remnick στον New Yorker τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί Αμερικανοί και Ισραηλινοί αναλυτές, προβληματίζονται σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Το αν θα «τιμωρήσει» τον Netanyahu ή θα ακολουθήσει μία πιο εξεζητημένη διπλωματική στάση, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Ο Netanyahu από την πλευρά του, τηρώντας το πρωτόκολλο, συνεχάρη άμεσα τον Obama για τη νίκη του. «Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τον Πρόεδρο Obama για να διασφαλίσω τα συμφέροντα που είναι ζωτικά για την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο, το γραφείο του Netanyahu, διέταξε όλους τους ανώτατους αξιωματούχους να αποφύγουν οποιοδήποτε σχολιασμό του αποτελέσματος των Αμερικανικών εκλογών», αναφέρει ο McClatchy.
Βέβαια, παρά το ρήγμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ. Τα θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών είναι πολύ βαθιά, καθιστώντας πολύ δύσκολη την όποια σημαντική μεταβολή σε αυτές.
 
Πηγη.www.diplomatic.gr 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου