Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

«Eξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» – Η ελληνοϊταλική συνεργασία απογειώνεται!

Γιάννης ΤσαμίχαςToυ ΓιάννηΤσαμίχα.     Στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας μας oι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες με πολλά κοινά στοιχεία τόσο σε οικονομικό όσο σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν καταφέρει να αναπτύξουν και να διατηρήσουν αναλλοίωτη  μια ιδιαίτερη φιλική σχέση, γεγονός που εδραιώνει τη συνεργασία καθώς και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητές μας.
Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής κρίσης  το 2011 έκλεισε με ένα πολύ θετικό μήνυμα: την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 37% με ετήσιο τζίρο 22 δισ. 451 εκατ. ενώ το πρώτο 6άμηνο του 2012 καταγράφεται  περαιτέρω αύξηση 4,3%.
Η αύξηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σημαντικές ποιοτικές και γεωστρατηγικές  μεταβολές, με πιο σημαντική την ανάδειξη της Ιταλίας, για δεύτερη μόλις φορά μεταπολεμικά, στον  κυριότερο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων.
Ανάμεσα σε 100 εξαγωγικούς προορισμούς η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη, παίρνοντας την πρωτιά της Γερμανίας, με απορρόφηση ελληνικών προϊόντων ύψους 2 δισ. 123 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στην Ιταλία κατευθύνεται το 9,46% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 2 δισ. 473 εκατ. ευρώ έναντι 2 δισ. 871 εκατ. ευρώ το 2010. Η αξία δε των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας – Ιταλίας ανήλθε σε 6 δισ. 721 εκατ. ευρώ έναντι 6 δισ. 411 εκατ. ευρώ το 2010.
Παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά αναλλοίωτη τη θέση της ως βασικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας με απορρόφηση προϊόντων και υπηρεσιών «Made in Italy» ύψους 4 δισ. 597 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα μικρά αυτά δείγματα πρέπει να μας κινητοποιήσουν πρωτίστως για τη μεταστροφή του αρνητικού «ψυχολογικού κλίματος» καθοριστικού για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Κοινός τόπος όλων είναι ότι το παρόν κοινωνικό περιβάλλον και αυτός ο παράξενος ανταγωνισμός σε απαισιόδοξες απεικονίσεις του παρόντος και του μέλλοντος, επιδρά αρνητικά στους μεν Έλληνες ως προς τις προσδοκίες μας για έξοδο από την κρίση, στους δε ξένους ως αποθάρρυνση συμμετοχής τους σε υγιείς και παραγωγικές επενδύσεις. Άμεση, λοιπόν, προτεραιότητα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την αλλαγή αυτού του οικονομικού κλίματος. Ένας από τους τομείς όπου η ελληνο-ιταλική συνέργεια βρίσκει πρόσφορο έδαφος μεγάλης ανάπτυξης είναι αδιαμφισβήτητα, ο τουρισμός μας.
Ο τουρισμός είναι ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης το 2011 κατεγράφησαν 16 εκατ. 427 χιλ. αφίξεις ξένων επισκεπτών. Τα φετινά μέχρι στιγμής στοιχεία, παρά τα όσα έχουν επέλθει στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές αυτή την τάση.
Η χώρα μας αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό των Ιταλών και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία, στις προτιμήσεις των Ιταλών που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Από το 2005 και μέχρι το 2011 επισκέπτονται την Ελλάδα σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, 1 εκατ. 64 χιλ. Ιταλοί τουρίστες. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του τουριστικού  προϊόντος που έχουμε, μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.  Βασική προϋπόθεση  είναι η επίλυση διαχρονικών αυτονόητων προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές μας, τη φροντίδα και προβολή των αρχαιολογικών μνημείων, τις μεταφορές, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και των μαρίνων, όπως και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Παράλληλα, βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας πρέπει να είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κράτους και η απλούστευση όλων των διαδικασιών που διέπουν τη σχέση κράτους – πολίτη και κράτους – επιχείρησης.
Έχουμε ανάγκη  όσο ποτέ άλλοτε από μία λειτουργική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, η οποία θα δίνει κίνητρα ανάπτυξης και δε θα αποτελεί τροχοπέδη  στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. Η κατάρτιση ενός πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου ανά κλάδο της οικονομίας, η ιεράρχηση των δημοσίων επενδύσεων καθώς και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, που θα διοχετευθούν σε στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Επιπροσθέτως, η απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού μας συστήματος θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης, απαραίτητο για την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα , αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον προσελκύονται επενδύσεις όχι μόνο από την Ιταλία αλλά και απ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ως χώρα, αλλά και ως ευρωπαϊκός νότος, πρέπει άμεσα να αδράξουμε την ευκαιρία και να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε οικονομική ευκαιρία. Είναι πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας ενώνουν και που μπορούν να μετατραπούν σε εφαλτήριο ανάπτυξης. Κοινά πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, κοινός τρόπος ζωής,  κοινά οικονομικά ενδιαφέροντα και καταναλωτικές συνήθειες, κοινή γλώσσα, άρτια εκπαιδευμένο στελεχιακό προσωπικό είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να μας ενώσουν σε μια προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου το οποίο πρέπει να βασιστεί  όχι πλέον στον ανταγωνισμό αλλά στην καινοτομία.
Κάτι που, επίσης, αξίζει να επισημανθεί γιατί δεν είναι γνωστό, αφορά στο ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στην πατρίδα μας είναι ιταλικές, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης – 1.500.000.000 ευρώ, η ELPEDISON, εταιρεία παραγωγής ενέργειας με μονάδες στη Θίσβη και στη Θεσσαλονίκη (επένδυση πλέον των 300.000.000 ευρώ) η Generali-Ελλάς με παρουσία 150 χρόνων στη χώρα μας, η Prieralisi Α.Ε, η MAPEI Ελλάς, η ΚΕΡΑΚΟΛ κλπ. Οι εταιρείες αυτές παράγουν στην Ελλάδα, προσφέρουν εργασία και δημιουργούν υπεραξία.
Στην προσπάθεια μεταστροφής του αρνητικού κλίματος και, ταυτόχρονα, της βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό εντάσσεται η πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, την οποία ονομάσαμε «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα που θέλει να τονίσει την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και βασίζεται στη συνδρομή 74 ιταλικών εμπορικών επιμελητηρίων σε 52 χώρες. Η συμμετοχή μας στην Κεντρική ΄Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας (Unioncamere), καθώς και στην Κεντρική Ένωση Διμερών Ιταλικών Επιμελητηρίων (Assocamerestero), μας εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ένα δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Στόχος μας είναι εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο αυτό να αντλήσουμε τεχνογνωσία και με τη συνεισφορά των θεσμικών παραγόντων της ελληνικής αγοράς να συνδράμουμε τον Έλληνα επιχειρηματία να εξάγει στοχευμένα και αποτελεσματικά το προϊόν του, να ξέρει δηλαδή τι θα αντιμετωπίσει και πού υπάρχει ζήτηση.
Την πρωτοβουλία μας στηρίζουν, ενθαρρύνουν και ενισχύουν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες της χώρας μας, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων και την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης.

*Ο Γιάννης Τσαμίχας, είναι δικηγόρος και Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου από το 2010.

Πηγη.www.diplomatic.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου