Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο Μόρσι ενισχύθηκε από την εκεχειρία στη Γάζα


Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι βγαίνει ενισχυμένος από τις κρίσιμες προσπάθειές του για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες χαιρετίσθηκαν από τη διεθνή κοινότητα, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και απειλεί την δύσκολη άσκηση ισορροπιστή που έχει αναλάβει μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, εκτιμούν αναλυτές.

Η συναυλία συγχαρητηρίων από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τον ΟΗΕ συνοδεύθηκε από ευχές η επιτυχία αυτή να οδηγήσει σε μια "βιώσιμη" λύση. Σε μια ένδειξη της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει, ο Μόρσι ματαίωσε την τελευταία στιγμή ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι του για μια σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων μουσουλμανικών χωρών ("D8") σήμερα στο Ισλαμαμπάντ, λέγοντας πώς είναι ανάγκη να παρακολουθήσει προσωπικά την κατάσταση στη Γάζα.


Η εξίσωση είναι περίπλοκη για τον Μόρσι, ο οποίος θέλει ταυτόχρονα να ξεχωρίσει από τον προκάτοχό του, τον Χόσνι Μουμπάρακ, που επικρίνεται πολύ έντονα από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την πολιτική του η οποία θεωρήθηκε υπερβολικά συμφιλιωτική έναντι του Ισραήλ, και να διατηρήσει το ρόλο μεσολαβητή που η Αίγυπτος κληρονόμησε από τις ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήψε το 1979 με το εβραϊκό κράτος. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, βρίσκονται επιπλέον ιστορικά πολύ κοντά στην Χαμάς η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα ενώ η αιγυπτιακή κοινή γνώμη τάσσεται μαζικά υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. "Δεν είναι πια η Αίγυπτος του πριν.


Η κυβέρνηση είναι πλέον εκλεγμένη και πρέπει να λογοδοτεί στο λαό" αντίθετα από το αυταρχικό καθεστώς του Μουμπάρακ που ανατράπηκε το Φεβρουάριο του 2011, υπογραμμίζει ένας υπεύθυνος της αιγυπτιακής προεδρίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα "΄ήταν ένα πρώτο μεγάλο τεστ για τον κ. Μόρσι και τα κατάφερε καλά. Διεξήγαγε τη διαπραγμάτευση με τρόπο ισορροπημένο", εκτιμά από την πλευρά του ο Ελ Σάγεντ Αμίν Σάλαμπι, ο οποίος διευθύνει το αιγυπτιακό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ένα κέντρο σπουδών.


"Προηγουμένως η αιγυπτιακή πίεση ασκούνταν επί της Χαμάς. Ο Μουμπάρακ χρησιμοποιούνταν από τους Ισραηλινούς γι΄ αυτό", αναφέρει ο αιγύπτιος αρθρογράφος και πολιτειολόγος Χάσαν Ναφάα. "Αντιθέτως ο Μόρσι κατάφερε να χρησιμοποιήσει επιδέξια τις σχέσεις του με τη Χαμάς για να καταφέρει να πραγματοποιήσει τον πρωταρχικό στόχο της Αιγύπτου, που είναι να σταματήσουν οι βιαιότητες" σε μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορά της, υπογραμμίζει. Όμως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία ήταν παρούσα στο Κάιρο για την ανακοίνωση της εκεχειρίας, προτίμησε από την πλευρά της να τοποθετήσει έμμεσα τη δράση του Μόρσι στη μακρά παράδοση που είναι κληρονομημένη από τους προέδρους Ανουάρ Σαντάτ και Μουμπάρακ, σταθερούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.


"Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και την ηγεσία που καθιστούν εδώ και καιρό αυτή τη χώρα ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε η Κλίντον εγκωμιάζοντας τον ισλαμιστή πρόεδρο. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αποκαλύπτουν πάντως ότι το κλίμα των ισραηλινο-αιγυπτιακών σχέσεων δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την ίδια εμπιστοσύνη που υπήρχε άλλοτε. Ο Μόρσι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της ισραηλινής επιχείρησης --την χαρακτήρισε "κατάφωρη επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας"-- και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποβλήθηκε φανερά σε ισχυρές αμερικανικές πιέσεις για να συνταχθεί με τη συμφωνία που προτάθηκε από την Αίγυπτο, αναφέρει ο Μούσταφα Κάμελ ελ-Σάγεντ του Πανεπιστημίου του Καΐρου.


"Αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι σε βάθος χρόνου η αντίδραση του κ. Νετανιάχου σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία μοιάζει με μια αποτυχία γι΄ αυτόν αφού δεν πραγματοποίησε τους στρατιωτικούς στόχους του", εκτιμά. Οι προσπάθειες του Μόρσι, ο οποίος υποσχέθηκε να εργασθεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Γάζα, θα κριθούν επίσης από το κατά πόσον θα χαλαρώσει ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θυλάκου όπως αναφέρεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης, οι προσπάθειες του ισλαμιστή προέδρου μπορεί τελικά να φανούν εξίσου λίγο ουσιαστικές με εκείνες του Μουμπάρακ εκτιμά ο Ελ Σάγεντ. "Αναρωτιέται κανείς αν η πολιτική βάση του κ. Μόρσι, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, θα ικανοποιηθεί από μια συμφωνία εφόσον εν τέλει θυμίζει αυτό που γινόταν επί του κ. Μουμπάρακ", εκτιμά. 


Πηγη.www.diplomatic.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου