Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν αναμένεται στην Τουρκία στις 7 και 8 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί ένα καταυλισμό σύρων προσφύγων και να συναντηθεί με τούρκους αξιωματούχους, έγινε σήμερα γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Μπαν θα μεταβεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου σε έναν από τους πολυάριθμούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από τις τουρκικές αρχές για να υποδεχθούν τους περισσότερους από 120.000 σύρους πολίτες, οι οποίοι έχουν περάσει επισήμως τα σύνορα για να ξεφύγουν από τις μάχες που φέρνουν αντιμέτωπα εδώ και 20 μήνες τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με τους αντάρτες, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.


Την επομένη της επίσκεψης αυτής, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε καταυλισμούς στις επαρχίες του Χατάι ή του Κιλίς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί στην Άγκυρα, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, με τους κύριους τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Η επίσκεψη αυτή ανακοινώνεται ενώ το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποδεχθεί επισήμως μέσα στις ερχόμενες ημέρες το τουρκικό αίτημα να αναπτυχθούν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία.


Μολονότι οι Τούρκοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως η ανάπτυξη αυτή έχει καθαρά "αμυντικό" χαρακτήρα, το μέτρο έχει προκαλέσει το θυμό της Δαμασκού και προειδοποιήσεις από τους δύο κύριους συμμάχους του συριακού καθεστώτος, τη Ρωσία και το Ιράν. Μια αποστολή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται σήμερα στην Τουρκία και πρόκειται να συναντηθεί με υπευθύνους του τουρκικού στρατού και να επιθεωρήσει τις τοποθεσίες όπου πρόκειται να εγκατασταθούν αυτές οι συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ.


πηγη.www.diplomatic.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου