Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Δ.Σ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΜΕ ΟΚΕ



 Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) με το Δημόσιο Συμβούλιο της Αρμενίας, αντιπροσωπεία του Συμβουλίου, με επικεφαλής τον κ. Vazgen Manukyan, Πρόεδρο και Πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη χώρα μας από τις 15 έως και τις 17 Οκτωβρίου 2012.
 Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, η αρμενική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους κ.κ. Hovhannes Hovhannisyan, Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου, και Hakob Barkhudaryan, Γενικό Διευθυντή, συναντήθηκε με το Προεδρείο και τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ο.Κ.Ε., στα γραφεία της Επιτροπής. Ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., αναφέρθηκε στις εξαιρετικά καλές σχέσεις των δύο λαών και στη διάθεση της ελληνικής Ο.Κ.Ε. να εργαστεί για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών έμπρακτης συνεργασίας αλλά και στην αλληλοϋποστήριξη σε διεθνή fora. Επεσήμανε δε ότι σημαντικοί τομείς συνεργασίας μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο πλαίσιο Καινοτομία, Εκπαίδευση και Έρευνα. Ακόμη, αναφέρθηκε στη βούληση της Ο.Κ.Ε. να προωθήσει και να υποστηρίξει τη διμερή συνεργασία μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στην Ο.Κ.Ε. Ελλάδος και στο Δημόσιο Συμβούλιο της Αρμενίας. Επίσης, καθώς η Αρμενία αναπτύσσει τους δημοκρατικούς της θεσμούς, η Ο.Κ.Ε., μέσα από την εμπειρία της ως ένας θεσμός μιας ώριμης δημοκρατίας, μπορεί πραγματικά να συνεισφέρει στην αντίστοιχη διαδικασία στην Αρμενία. Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 2015, η Ο.Κ.Ε. Ελλάδος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα, προτίθεται να διοργανώσει σχετική εκδήλωση μνήμης.
Ο κ. Manukyan, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ο.Κ.Ε. Ελλάδος για την πρόσκληση επίσκεψης στην Ελλάδα και τη θερμή φιλοξενία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ της Ο.Κ.Ε. της Ελλάδος και του Δημοσίου Συμβουλίου της Αρμενίας και ιδιαίτερα στη συνεργασία που αφορά στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Αρμενίας στις ευρωπαϊκές δομές. Πρότεινε, επίσης, την από κοινού σύσταση ομάδων εργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τη διεύρυνση της συνεργασίας στο επίπεδο της εκπαίδευσης και των επιστημών. Επίσης, ευχαρίστησε την Ο.Κ.Ε. Ελλάδος για την υποστήριξή της στις διεθνείς συμμετοχές του Συμβουλίου και θεώρησε ιδιαίτερα θετική τη μελλοντική διμερή συνεργασία μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στους δύο θεσμούς. Την αντιπροσωπεία του Δημοσίου Συμβουλίου της Αρμενίας συνόδευσε ο κ. Gagik Ghalatchian, Πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το Προεδρείο της Ο.Κ.Ε. και τα μέλη της αρμενικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον κ. Κώστα Τσιάρα, Υφυπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στους ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών, επεσήμανε δε ότι η συχνότητα των διμερών επαφών τους αποδεικνύει τα παραπάνω. Αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Αρμενία, καθώς και την υποστήριξη της Ελλάδος στα διεθνή fora. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον παρά την οικονομική κρίση στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και τη δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών των δύο χωρών και Συμβουλίων που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, ενθάρρυνε τη διαδικασία για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αρμενίας με στόχο την προσέγγιση της Αρμενίας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τέλος, συνεχάρη την Ο.Κ.Ε. Ελλάδος, η οποία με το έργο της καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές για το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας.
Από το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν στη συνάντηση ο κ. Δημήτρης Τσούγκας και οι κυρίες Ιφιγένεια Κοντολέοντος και Άννα Κόρκα, Πρέσβεις, οι κ.κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος και Γιώργος Αρναούτης, Σύμβουλοι Πρεσβείας Α’, και η κα Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

 Πηγη.www.diplomatic.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου