Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παράταση στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ

Δύο εβδομάδες παράταση, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, δόθηκε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Ειδικότερα η αναβολή αφορά την παρουσίαση εκ μέρους των ενδιαφερομένων των οριστικών σχημάτων – κοινοπραξιών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι ενώ η αρχική προθεσμία για την παρουσίαση των «συμμαχιών» που θα κατέθεταν προσφορά για την εταιρεία αερίου έληγε χθες 17 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση δύο εβδομάδων μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή σχετίζεται -όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς- με το γεγονός ότι  πέραν του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, το ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες στην παρούσα φάση είναι περιορισμένο. Παρά την αναβολή, επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από το ΤΑΙΠΕΔ για μετάθεση της επόμενης προθεσμίας του διαγωνισμού, δηλαδή της 5ης Νοεμβρίου. 


Μέχρι τότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές αλλά και να παρουσιάσουν το ενδεικτικό στρατηγικό τους πλάνο για την εταιρεία. Αμέσως μετά οι ενδεικτικές προσφορές και τα business plans θα αξιολογηθούν ώστε να καταρτιστεί η short list και να ξεκινήσει η διαδικασία (data room, ενημερωτικές συναντήσεις κλπ) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν οριστικές προσφορές. 


Πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν τα χρονοδιαγραμμάτα, ωστόσο αυτό θα κριθεί από την ανταπόκριση στο διαγωνισμό και από το πόσες και ποιες εταιρείες θα καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές. Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος αφορά στη στάση που θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην πρόθεση της Gazprom να αποκτήσει –είτε μόνη είτε σε κοινοπραξία– την ελληνική εταιρεία. Το δεύτερο σενάριο (κοινοπραξία) εκτιμάται από την αγορά ότι μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά απέναντι στις ανησυχίες που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από την Κομισιόν.



 Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου