Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κ. Τσιάρας: Η λύση στο συριακό δράμα θα πρέπει να είναι ειρηνική

«Η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, εσωτερική ή εξωτερική στο συριακό δράμα» είπε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα «Πολιτικές Ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και η Διεθνής Κοινότητα» που διοργανώθηκε από τον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε), στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τις ιστορικές ανακατάξεις που βιώνει σήμερα η Μέση Ανατολή στον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό, ο οποίος «δεν θα είναι ούτε σύντομος, ούτε εύκολος» ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «ο ρόλος μας, ως παλαιών δημοκρατιών, θα πρέπει να είναι υποβοηθητικός και όχι παρεμβατικός». «Είμαστε πεπεισμένοι», εξήγησε «πως μία πολιτική λύση που θα προέρχεται από τους ίδιους τους Σύρους, είναι ακόμη εφικτή και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».


Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς «για τη συνεχιζόμενη απουσία διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών» επισήμανε την πεποίθηση της χώρας μας ότι «μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε την επιθυμία του Ισραήλ για ασφάλεια, ούτε την επιδίωξη των Παλαιστινίων για κράτος που υποστηρίζουμε ενθέρμως» προσθέτοντας ότι οι εποικισμοί αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη.


Καταδικάζοντας βίαιες ενέργειες και απειλές κατά του Ισραήλ που υπονομεύουν την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης, ο κ. Τσιάρας αποσαφήνισε ότι «η ενίσχυση της σχέσης μας με το Ισραήλ είναι απόρροια της απουσίας διμερών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των πολλαπλών δυνατοτήτων συνεργασίας σε όλους τους τομείς». Η σχέση Ελλάδας- Ισραήλ, όπως είπε, δεν είναι συγκυριακή, ούτε στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, όπως άλλοι αφήνουν να εννοείται.


Συνεπώς δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά αντιθέτως, ευνοούμε τη δημιουργία ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας που θα δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».


Πηγη.www.diplomatic.gr 



Πηγή:www.capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου