Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι δελφίνοι της ΝΔ, η κούρσα της διαδοχής άρχισε!

Διαμορφώνονται σιγά-σιγά οι εσωκομματικές τάσεις στη ΝΔ με τους εκπροσώπους τους να λαμβάνουν θέσεις σε μια άτυπη μάχη διαδοχής Σαμαρά. Τα νέα μέτρα, που θα νοιώσουν οι ήδη εξαντλημένοι πολίτες, από τον χειμώνα είναι τόσο οδυνηρά, που θα προκαλέσουν κατακόρυφη αύξηση της κυβερνητικής φθοράς. Ήδη στις μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και αναμένεται τα ποσοστά του να εκτιναχθούν σε σχέση ανάλογη με την λαϊκή δυσαρέσκεια ως προς την πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Εκτιμάται δε, ότι μετά τα Χριστούγεννα η κατάσταση θα είναι εκρηκτική καθώς οι εισπράξεις από τους φόρους δεν θα είναι οι αναμενόμενες και η ύφεση θα αυξάνεται, αντί να μειώνεται, λόγω της ατολμίας της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Χιλιάδες νέοι άνεργοι θα προστεθούν στον δείκτη ανεργίας ενώ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών θα συνεχίσει να υποχωρεί ατάκτως. Το χειρότερο δε, θα είναι, πως δεν θα διαφαίνεται καμία ελπίδα από τον, πολιτικά και ηθικά, χρεοκοπημένο, πλέον, αστικό χώρο.


Αν και ο ίδιος ο Σαμαράς και οι επιτελείς του θα επιθυμούσαν πάση θυσία να παραμείνουν γαντζωμένοι στην ηγεσία της ΝΔ, οι εξελίξεις πιθανότατα δεν θα το επιτρέψουν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την "επόμενη μέρα". Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η άμεση προώθηση του...

Μάκη Βορίδη σε σοβαρό κυβερνητικό θώκο ώστε να αναγορευθεί στον κατ' εξοχήν εκφραστή της "Νέας Δεξιάς" δηλαδή της "Σαμαρικής" τάσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόσφατες αθρόες μεταγραφές ακροδεξιών στη ΝΔ (Βορίδης, Γεωργιάδης, ουσιαστική απορρόφηση ΛΑΟΣ κλπ) έγιναν ακριβώς για να ενισχύσουν το Σαμαρικό στρατόπεδο με νέους "μισθοφόρους", διότι το στελεχιακό δυναμικό της Άνοιξης, που κυριολεκτικά "κατέλαβε εξ απήνης" τον διαλυμένο μηχανισμό της ΝΔ, και γηρασμένο είναι και ποσοτικά λιγοστό.

Η σχέση Σαμαρικών με την Καραμανλικούς υπήρξε πάντα ψυχρή, χαρακτηριζόμενη ως αναγκαία "λυκοφιλία". Η συμμαχία τους για να μην παραδώσουν το κόμμα στο Μητσοτακέικο αν και αποτελεσματική, ήταν προσωρινή. Οι μεν, δεν εμπιστεύονται τους δε. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, το χρυσό παιδί του Κ. Καραμανλή (του νεότερου), αποτελεί το πουλέν των Καραμανλικών για την διαδοχή. Δεδομένου ότι οι Καραμανλικοί πάντα θεωρούσαν το κόμμα "κτήμα" τους, δεν θα επιτρέψουν, κατά το δυνατόν, να τους επιβληθεί ξανά νέος σώγαμπρος. Και θα δώσουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν το κόμμα, ενεργοποιώντας, ακόμη κι αν χρειαστεί, την χρυσή τους εφεδρεία τον "άρχοντα της Ραφήνας" σε έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα για την επιστροφή του κόμματος στον "ορθόδοξο" δρόμο και την επιβολή του Ευριπίδη ως του νέου ελπιδοφόρου αρχηγού του.


Τέλος, η φιλελεύθερη τάση της ΝΔ, με ηγέτη τον Κωστή Χατζηδάκη θα λάβει κι αυτή τη θέση της στην κούρσα της διαδοχής, ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Και αυτό διότι ο κύριος εκφραστής της τάσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι απομονωμένη από το κομματικό γίγνεσθαι με το πάλαι ποτέ κραταιό μηχανισμό της στραπατσαρισμένο και ουσιαστικά διαλυμένο από την άκομψη συνθηκολόγηση και διάλυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Οι ιδεολόγοι φιλελεύθεροι έχουν ουσιαστικά και ψυχικά εγκαταλείψει το σκάφος της ΝΔ το οποίο κινείται σταθερά στα θολά νερά του σοσιαλ-κρατισμού. Πολλοί δε από τους "φανατικούς" οπαδούς της Ντόρας, που άφησαν το μαντρί για χάρη της ακολουθώντας την στο τολμηρό πείραμα της "Συμμαχίας", ιδίως στην επαρχία, απομονώθηκαν και εκτέθηκαν στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, από τους αδέξιους χειρισμούς μιας ηγεσίας, που μπορεί μεν να διασώθηκε η ίδια, αλλά ουσιαστικά άφησε ξεκρέμαστους τους τολμηρούς συνοδοιπόρους της. Η φιλελεύθερη τάση της ΝΔ μπορεί να αναπολεί το παρελθόν της, που παραδοσιακά ως ποσοστό ανερχόταν στο 30% της δύναμης του κόμματος, αλλά θα ήταν θανάσιμο λάθος να ελπίζει στην διατήρηση ενός τέτοιου ποσοστού και στο μέλλον. Ιδίως όσο δεν διαφοροποιείται από το αρχηγικό κατεστημένο της ΝΔ, συμπλέοντας με τον θολό ιδεολογικό συμφερτό των σοσιαλ-κρατικιστικών πολιτικών.


Συνοψίζοντας Βορίδης, Στυλιανίδης και Χατζηδάκης αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη νέα κούρσα διαδοχής του συντηρητικού κόμματος στην Ελλάδα. Το ποιος θα επικρατήσει είναι άγνωστο προς το παρόν. Οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας είναι ραγδαίες και φυσικά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις. Για παράδειγμα και ο Αβραμόπουλος θα επιθυμούσε σφόδρα να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Μάλιστα πρόσφατη κρυφή δημοσκόπηση τον φέρνει και πρώτο στην κούρσα της διαδοχής. Μόνο που η πληροφόρηση του Ατίθασου λέει, πως σε αυτή την κούρσα (την δημοσκοπική) τα άλογα ήταν "στημένα". Το από ποιους και γιατί, είναι μια άλλη ιστορία...


Κινδυνεύει η ΝΔ να μετατραπεί άραγε σε ένα "τίποτα"; Η συνεχής, ενδυνάμωση της ΧΑ, αλλά και η κυοφορούμενη δημιουργία ενός ενιαίου ανεξάρτητου φιλελεύθερου σχηματισμού, μπορούν, συντομότερα από ότι φαίνεται, να οδηγήσουν στην ΠΑΣΟΚοποίηση της ΝΔ, στην μετατροπή της, δηλαδή, σε ένα κόμμα, που θα έχει αρχηγό αλλά θα στερείται οπαδών...Κάτι που θα συμβεί νομοτελειακά μόλις ο λαός την απομακρύνει από την κυβέρνηση στερώντας της και τον τελευταίο προσχηματικό λόγο "ενότητας", αυτόν της συνοχής, που παρέχει σε κάθε κομματικό μηχανισμό η πρόσβαση στη νομή της εξουσίας. 


πηγη.Ατιθασος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου