Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ…

Μπλόκο στον ελληνικό South Stream δια στόματος Gazprom 

Στον «πάγο» και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, βάζει η Gazprom την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του South Stream, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη των εργασιών κατασκευής του φαραωνικού project τους αμέσως επόμενους μήνες «εντός του 2012».

Για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος αγωγός αερίου. Στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται η κατασκευή του νότιου κλάδου του South Stream προς την Ελλάδα, δήλωσε στη Μόσχα ο επικεφαλής του project management Department του South Stream Leonid Chugunov, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στελέχη του ρωσικού κολοσσού σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ο ίδιος ο κ. Chugunov απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τη μη υλοποίηση του νότιου κλάδου του South Stream δε σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μέτοχος στη ΔΕΠΑ ο αγωγός στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί εάν και όταν θα το θέλει η αγορά. Δεν έχει κανένα νόημα να κατασκευάσουμε έναν άδειο αγωγό» τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας αερίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Chugunov,  η μελέτη που έγινε για τον ελληνικό κλάδο του αγωγού της Gazprom, έδειξε ότι οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, μπορούν να καλυφθούν για το ορατό μέλλον μέσω των υφιστάμενων υποδομών.

Εκτός όμως από το χερσαίο τμήμα προς την Ελλάδα, η Gazprom ανακοίνωσε την οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. « Το αέριο του South Stream θα πάει στην Ιταλία αλλά όχι μέσω Ελλάδας» ανέφερε σχετικά ο κ. Chugunov, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ρωσικό αέριο που καταναλώνει η Ιταλία έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί από άλλα project,  ενώ η επιπλέον ζήτηση στον ιταλικό νότο δε δικαιολογεί οικονομικά την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού. «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ζήτηση για αέριο αλλά πρέπει να αποπληρώνονται τα κόστη κατασκευής ενός αγωγού» ανέφερε το στέλεχος της Gazprom.


Πηγή:www.capital.gr

 Αποστολή στη Μόσχα Χάρης Φλουδόπουλο capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου