Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Die Zeit: Ο «πονηρός» ρόλος του Ιβάν Σαββίδη

Ivan-Savvidis
Η χάρη του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, έφθασε μέχρι την Γερμανία και η εφημερίδα «Die Zeit» αναλύει τον σύνθετο ρόλο του στο αθλητικό και κυρίως οικονομικό γίγνεσθαι.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε πρόσφατη επίσκεψη του «Ρώσου ολιγάρχη», όπως τον χαρακτηρίζει, στα καμαράκια της Τούμπας. Περιγράφει τον τρόπο που ντύνεται και τον κοφτό τρόπο που συμπεριφέρεται.
Ο 53χρονος περιγράφεται ως ο Ρώσος ελληνικής καταγωγής, που διαθέτει την μεγαλύτερη επιρροή στο Κρεμλίνο, και εξελίχθηκε από έναν απλό εργάτη σε εργοστάσιο τσιγάρων κατά την δεκαετία του 80’, σε μέλος του Δ.Σ. του γκρουπ Agrokom. Αναφέρεται ότι σήμερα ο Όμιλος ανήκει στην γυναίκα του Σαββίδη και ο ίδιος έχει επικεντρωθεί στην πολιτική και τις δουλειές στο εξωτερικό. Γνωρίζει τον Πρόεδρο Putin προσωπικά, αφού αποτελούσε για πολλά χρόνια σημαίνον στέλεχος του κόμματός του «Ενωμένη Ρωσία», ενώ αποτελεί φορέα της άποψης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την «προστασία» της Ρωσίας, μιας και υποστηρίζει ότι η ηγεμονία της Γερμανίας βλάπτει διαχρονικά την Ελλάδα.
Επίκεντρο του ρεπορτάζ αποτελούν οι «δουλειές» που σκοπεύει να κάνει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η ανάμειξη πολλών ρώσων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Για τον πρώτο, οι δοσοληψίες με την Ελλάδα είναι και ζήτημα ψυχής, αφού οι παρεμβάσεις του δεν αφορούν μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά δραστηριοποιείται π.χ. και στην ανακαίνιση ορισμένων εκκλησιών. Τι όμως, μπορεί πραγματικά να προσφέρει η Ρωσία στην χώρα μας; «Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολλά χρήματα», κατά τον Σαββίδη.
Στο μάτι του, όπως και πολλών άλλων Ρώσων, έχει όμως μπει βασικά η αγορά ενέργειας της Ελλάδας, που είναι, ως γνωστόν, υπό ιδιωτικοποίηση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την κυβέρνηση να πουλήσει το ποσοστό της στις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.
Στο παιχνίδι αυτό εισέρχεται και ο κολοσσός, GAZPROM, που ήδη δραστηριοποιείται μέσω της κατασκευής αγωγών αερίου στην Ελλάδα, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο κατά τα τρία τέταρτα. Δεδομένου του τρέχοντος για την GAZPROM κινδύνου να χάσει μερίδιο στην ελληνική αγορά, μιας και οι εισαγωγές από Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αυξηθούν, η αγορά της ΔΕΠΑ θα μπορούσε να συνεισφέρει στην διατήρηση του ελέγχου.
Και εδώ εδράζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα της Ευρώπης: Από την μία μεριά η Ε.Ε. και η ΕΚΤ εμμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και από την άλλη φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραδώσουν την ελληνική αγορά βιομηχανίας ενέργειας στον ρωσικό έλεγχο και θα συμβάλουν έτσι στην δημιουργία μιας δεύτερης Κύπρου, με την δημιουργία ενός νέου «πάρκου με εταιρείες offshore» από την Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ και καιρό στο κατόπι της GAZPROM, αφού την κατηγορεί για καταχρηστικές πρακτικές στην επέκτασή της στην Μεσοανατολική Ευρώπη. Έτσι, η ρωσική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προχωρά με προσοχή, ώστε να αποφεύγει την επιβολή υψηλών προστίμων. Για τον σκοπό αυτό GAZPROM σχεδιάζει να «μπει» στην ελληνική οικονομία με όχημα Ευρωπαίους εταίρους.
Η εμπλοκή της GAZPROM, όπως αναφέρει η ZEIT, δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Μέσω του δικτύου που σκοπεύει να επεκτείνει στην Ελλάδα, επιθυμεί να βάλει προσκόμματα στους αγωγούς φυσικού αερίου που ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν με τελικό προορισμό την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας. Επίσης, δεν παραβλέπει τα μεγάλα κοιτάσματα που εικάζεται ότι διαθέτει η χώρα στο Ιόνιο και την Κρήτη, που από τους αλλοδαπούς επενδυτές θεωρούνται «φιλέτα». Φιλέτο, χαρακτηρίζεται ακόμα, η ΕΛΠΕ, αφού ελέγχει τα δύο τρίτα της χωρητικότητας των ελληνικών διυλιστηρίων και 15% των βενζινάδικων. Τα ελληνικά διυλιστήρια εξυπηρετούν από την μεριά τους χώρες της Μεσογείου όπως η Λιβύη, οι οποίες διαθέτουν μεν πετρέλαιο, αλλά όχι δικά τους διυλιστήρια.
Η Zeit κάνει λόγο ακόμα για την επένδυση πολλών Ρώσων στις υποδομές του τουρισμού, ιδίως στην Χαλκιδική, αλλά και τις καλές σχέσεις που έχτισε ο νυν Πρωθυπουργός με το Κρεμλίνο κατά την επίσκεψή του στις αρχές του χρόνου, κάτι που δεν συνέβαινε με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου. Προβλέπει μάλιστα, ότι σύντομα θα λάβει χώρα νέα συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Putin.
Ο Σαββίδης λοιπόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολύ ευρύτερου παζλ. Και οι δηλώσεις του για τα «εγκλήματα» της Γερμανίας κατά της Ελλάδας, αλλά και την αγάπη του ορθόδοξου και πιστού Putin για την χώρα μας, μόνο ως τυχαίες και αυθόρμητες δεν θα πρέπει να εκληφθούν.

πηγη.υστερογραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου