Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

"Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα" δηλώνει ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ ότι, «σε τυχόν περίπτωση πτώχευσης και εγκατάλειψης της ευρωζώνης εκ μέρους της Ελλάδας, η Βουλγαρία θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες», κυριαρχούν στα σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

Όπως προειδοποίησε ο κ. Μλαντένοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Νόβα Τελεβίζιγια, «η επίδραση στη Βουλγαρία θα είναι τόσο δραστική που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εξελίξεις του 1996 (όταν σημειώθηκε η χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βουλγαρία την τελευταία εικοσαετία, με μαζική πτώχευση τραπεζών, υπερπληθωρισμό, που ΄εξαφάνισε΄ τις αποταμιεύσεις των πολιτών κ.λπ.)- και μάλιστα πολλαπλασιασμένη επί εκατό».


«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της Βουλγαρίας Εμίλ Χάρσεφ (πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας) εξέφρασε σήμερα ανησυχία, ότι «μόνο τα δέκα από τα 44 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα με τη νέα δόση θα εισρεύσουν τελικά στην πραγματική οικονομία ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ΄κατευθυνθούν΄ στην αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών που σήκωσαν το κύριο βάρος του προηγούμενου ΄κουρέματος΄ του χρέους αλλά και, γενικότερα, για εξυπηρέτηση του χρέους στους ξένους πιστωτές».


Ο κ. Χάρσεφ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «εύκολος και γρήγορος δρόμος για διέξοδο από την κρίση δεν υπάρχει για μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως δείχνει, εξάλλου, η εμπειρία και της ίδιας της Βουλγαρίας που χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλές θυσίες για να ξεπεράσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα με περικοπές των δημοσίων εξόδων, ύφεση και σφίξιμο των ζωναριών του κόσμου».


πηγη.www.diplomatic.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου