Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πέντε τελικα οι μνηστήρες για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

Σε πέντε περιορίστηκε ο αριθμός των εταιρειών που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ, από τους 17 αρχικά, ενώ η μόνη προσφορά από Κοινοτική χώρα προέρχεται από τους ελληνικούς ομίλους Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, που την ανακοίνωσαν επισήμως.
Η μη δεσμευτική προσφορά των δύο ελληνικών ομίλων πραγματοποιήθηκε μέσω της κοινών συμφερόντων εταιρείας τους M&M Gas, η οποία και έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, εκτός της κοινής προσφοράς των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι ρωσικές Gazprom Finance B.V. και Sintez, η ισραηλινή Israel Corporation Ltd και η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar.
Κατά το πρακτορείο, η πώληση της ΔΕΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ. 

ΑΠΟΥΣΑ Η ΔΥΣΗ...
Ο αριθμός ωστόσο των εταιρειών που τελικώς κατέθεσαν προσφορές δεν θεωρείται ικανοποιητικός από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς εκτός διαγωνισμού έμεινε το σύνολο των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν μετά βεβαιότητας εντός της κούρσας διεκδίκησης.

 Το προφίλ της ΔΕΠΑ Η ΔΕΠΑ είναι ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου. Προμηθεύεται αέριο από πολλούς προμηθευτές μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας και παρέχει περίπου το 90% του αερίου που καταναλώνεται στη χώρα.
Η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος κατέχει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ κατέχει επίσης το 51% των εταιρειών διανομής αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που προμηθεύουν τους πελάτες λιανικού εμπορίου στις αντίστοιχες περιοχές.
Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει τις UBS, Rothschild και Alpha Bank ως οικονομικούς συμβούλους και τις Koutalides Law Firm και Clifford Chance ως νομικούς σύμβουλους προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Πηγη.www.diplomatic.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου