Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κοινή διακήρυξη των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας

Την ιδιαίτερη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης των δυνάμει υποψήφιων χωρών για την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς τονίζουν- μεταξύ άλλων- οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικολάι Μλαντένοφ και Τίτους Κορλατεάν αντίστοιχα, σε κοινή τους διακήρυξη μετά τη σημερινή συνάντησή τους, στη Σόφια.

Στη διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της 8ης τριμερούς συνάντησης σημειώνεται- μεταξύ άλλων- ότι η περιφερειακή συνεργασία και οι καλές γειτονικές σχέσεις είναι έμφυτες στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενταξιακής διαδικασίας. Υπογραμμίζεται δε η ανάγκη πλήρους προσήλωσης όλων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στις «κοινές ευρωπαϊκές αξίες και (τα ευρωπαϊκά) στάνταρτ» και σημειώνεται πως η πλήρης συμμόρφωση με όλα τα ενταξιακά κριτήρια παραμένει προαπαιτούμενο για την επιτυχή ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση μίας υποψήφιας, δυνάμει υποψήφιας ή κάθε άλλης χώρας που επιθυμεί την ένταξη.


Αναφέρεται ακόμη ότι «η ταχύτητα με την οποία οι χώρες κινούνται προς την ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από τα δικά τους επιτεύγματα και την πρόοδο που κάνουν στην εκπλήρωση των ενταξιακών όρων και απαιτήσεων που έχουν τεθεί από την ΕΕ». Στη διακήρυξη τονίζεται εκ νέου ότι «το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» και επισημαίνεται πως η διεύρυνση της Ένωσης προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της έννομης τάξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις χώρες της περιοχής.


Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών χαιρετίζουν ακόμη τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα όλων των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν, όπως τονίζεται, τη συμμόρφωση με τα κοινά στάνταρτ ΕΕ και ΝΑΤΟ και τους κανόνες και επιδιώκουν τη συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία.


Στην κοινή διακήρυξη υπογραμμίζεται ακόμη πως παρά την οικονομική κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ, σήμερα, «η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση παραμένει το μεγαλύτερο επίτευγμα των ευρωπαϊκών χωρών και, επομένως, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην κρίση». Υπογραμμίζεται δε ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και ο αντίκτυπός της σε όλα τα κράτη μέλη αποτελεί προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών καθώς και τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών.


«Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι η διαδικασία περαιτέρω ενοποίησης στο πλαίσιο της Κοινής Νομισματικής Πολιτικής θα πρέπει να είναι ανοιχτή και διαφανής και να χαρακτηρίζεται από το σεβασμό προς την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς και προς το συμφέρον των χωρών τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ» αναφέρεται στη διακήρυξη.


Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για τη διαφοροποίηση των οδών προμήθειας ενέργειας και ανάπτυξης σύγχρονων δικτύων και υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, που θα είναι σύμφωνες με τα Δια-ευρωπαϊκά Δίκτυα. Επίσης, υπογράμμισαν την ανάγκη προσήλωσης στην ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δομικές ανισορροπίες της ηπείρου και να προωθηθεί η εδραίωση μίας λειτουργικής εσωτερικής αγοράς χωρίς εμπόδια.


Οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Μλαντένοφ και Κορλατεάν συμφώνησαν ακόμη στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης διασυνοριακών ενεργειακών έργων, συμπεριλαμβανομένων αγωγών διασύνδεσης φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο της Ενεργειακής Κοινότητας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη του Σένγκεν, οι τρεις υπουργοί εκφράζουν την προσδοκία ότι το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης θα υιοθετήσει απόφαση για την έγκαιρη ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη του Σένγκεν. Στην κοινή διακήρυξη καταδικάζονται, επίσης, φαινόμενα όπως ο «ακραίος εθνικισμός και η ξενοφοβία».


Πηγη.www.diplomatic.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου